Tehnologii

309

Este foarte posibil ca etichetarea Nutri-Score să nu poată fi obligatorie la nivel european

autor

MeetMilk.ro

distribuie

FoodNavigator informeaza ca au fost ridicate îndoieli suplimentare cu privire la faptul că Nutri-Score va fi implementat în întreaga UE, după ce Autoritatea italiană de concurență a hotărât că eticheta de pe fața ambalajului dă o impresie falsă despre sănătatea unui produs și poate chiar determina consumatorii să mănânce nesănătos. cantități din anumite alimente.

La sfârșitul anului trecut, Autoritatea Italiană de Concurență (AGCM) a anunțat o investigație asupra a cinci companii care folosesc Nutri-Score. În anchetă au fost incluse retailerii online francezi Regime Dukan și Diet Lab.

Acum a decis că eticheta Nutri-Score „pare a constitui o încălcare a articolelor 20, 21, lit. b), și 22 din Codul Consumatorului, ca fiind contrare diligenței profesionale și capabile să inducă în eroare consumatorul mediu cu privire la identitatea operatorului din sectorul alimentar sub a cărui denumire sau denumire comercială sunt comercializate produsele marca Dukan”.

Nutri-Score clasifică alimentele și băuturile în funcție de profilul lor nutrițional folosind o scară de cinci culori și litere (A este verde pentru a reprezenta cea mai bună calitate nutrițională, în timp ce E este roșu pentru a arăta că este cea mai scăzută).

AGCM a lansat cazul pentru temerile că alimentele și băuturile cu eticheta Nutri-Score sunt „percepute în mod eronat ca evaluări absolute asupra sănătății unui anumit produs, indiferent de nevoile generale ale unui individ (dietă și stil de viață), cantitatea și frecvența. de aport în cadrul unei alimentații variate și echilibrate și în absența unor avertismente adecvate.”

Cea mai recentă declarație a acesteia a continuat „evaluarea Nutri-Score pare să se bazeze pe elemente statistice care conduc la calificarea alimentelor în mod absolutist drept pozitive sau negative, fără a ține cont de starea subiectivă a fiecărui individ și de multiplele variabile care afectează persoana respectivă. dieta, cum ar fi caracteristicile genetice, condițiile generale de sănătate, vârsta, stilul de viață, activitatea de muncă, precum și interacțiunea produsului cu alte alimente consumate.”

Consumatorul, a spus acesta, va fi, așadar, făcut să creadă că „indiferent de nevoile sale alimentare, produsul este cu siguranță preferabil față de altele din aceeași categorie, încurajând consumul acestuia (fără limite) întrucât se înțelege că culoarea verde a identificat un alimente care cu siguranță nu vă dăunează sănătății”.

Acesta a adăugat că, în lipsa referințelor la cantități dezirabile și a avertismentelor privind nevoile dietetice specifice, „consumatorul este încurajat să consume acest tip de produse fără limite, cu riscul de a subestima potențialele efecte nocive pe care consumul de cantități semnificative dintr-un aliment. poate determina sănătatea.”

De exemplu, AGCM a remarcat că Nutri-Score atribuie categoria verde A unor produse marca Dukan, cum ar fi biscuiții cu nucă de cocos, care sunt clasificați în sistemul Nova drept „ultra-procesați”.

Eticheta Nutri-Score, insa, indruma consumatorul sa achizitioneze produsul, a remarcat AGCM, in convingerea ca este un aliment sanatos.

„Lipsa elementelor clarificatoare în raport cu caracteristicile și limitele metodologiei utilizate nu permite consumatorului să utilizeze în cunoștință de cauză evaluarea exprimată”, se arată în comunicat.

În plus, în lipsa referințelor la cantități dezirabile și a avertismentelor privind nevoile alimentare specifice, consumatorul este „încurajat să consume fără limite acest tip de produs, cu riscul de a subestima potențialele efecte nocive pe care aportul de cantități semnificative dintr-un aliment. poate determina sănătatea”.

Poziția AGCM este în pas cu poziția autorităților italiene, a explicat Luca Bucchini, managing director al Hylobates Consulting, și ilustrează hotărârea Italiei de a lupta cu Nutri-score.

„În general, opiniile nu sunt surprinzătoare, deoarece sunt critica standard la adresa Nutri-score”, a spus el pentru FoodNavigator. „Este surprinzător că literatura științifică nici măcar nu este examinată sau discutată. Aceasta este cu siguranță o slăbiciune în poziția Italiei”, a adăugat el.

Deși cazul nu confirmă hotărârea Italiei de a lupta împotriva Nutri-score, înseamnă că orice companie care folosește Nutri-score în țară „acum riscă să fie amendată chiar dacă produsele sunt din Franța”, ne-a spus Bucchini.

Sunt așteptate amenzi împotriva companiilor franceze în cauză, dar încă nu au fost dezvăluite. Cazul urmează și respingerii Nutri-score de către senatorii din România care au cerut în schimb o nouă etichetă alimentară.

„În general, văd că cei care se opun Nutri-score sunt împărțiți în două tabere”, a observat Bucchini, „cei care se opun oricărei schimbări în obiceiurile alimentare din cauza impactului asupra industriei alimentare și asupra produselor care nu pot fi reformulate; și cei care susțin scheme alternative, cum ar fi țările nordice.

Nu văd că tabăra care se opun oricărei scheme FOP va reuși să elimine Nutri-score sau celelalte scheme prin UE; există prea multă știință și sănătatea publică trebuie să le susțină. Deci, sunt încă de părere că nu va exista un FOP unificat, unele țări păstrând Nutri-score, altele păstrând schemele lor actuale și altele care interzic orice FOP.”

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2