365
După cum informează Euractiv, cabinetul german a aprobat proiectul de lege al ministrului Agriculturii Cem Özdemir pentru o etichetă obligatorie pentru bunăstarea animalelor, dar opoziția și asociațiile agricole avertizează asupra inconsecvențelor în cadrul pieței unice a UE.
Un pas important
Într-o declarație publică după ședința cabinetului, ministrul german al agriculturii ecologice a salutat acordul ca fiind un „pas important către creșterea durabilă a animalelor”, afirmând că, odată cu noua etichetă pentru produsele de origine animală, consumatorii vor avea în curând „o alegere reală și de încredere pentru mai multe bunăstarea animalelor."
Özdemir a prezentat pentru prima dată punctele cheie ale proiectului de lege în iunie, care include o obligație de etichetare care se va aplica mai întâi numai cărnii de porc neprocesate, apoi se va extinde treptat la toate produsele de origine animală.
Dacă sunt adoptate, noile reguli ar forța produsele să dezvăluie condițiile în care animalele au fost crescute pentru a produce produsul.
Etichetele ar indica apoi unul dintre cele cinci niveluri, de la creșterea interioară fără acces în aer liber până la creșterea în aer liber, cu producția ecologică ca categorie separată
Posibilă denaturare a pieței UE
Cu toate acestea, noua etichetă obligatorie pentru animale va fi obligatorie doar pentru produsele care provin din creșterea animalelor din Germania, etichetarea importurilor din alte țări UE rămânând voluntară, cel puțin deocamdată.
Aici, partidele de opoziție și fermierii văd un risc de denaturare a pieței.
De exemplu, produsele din fermele fabrici din alte țări ale UE ar putea ajunge pe rafturile supermarketurilor germane fără nicio etichetă, în timp ce un produs echivalent din producția germană ar fi obligat să poarte o etichetă care să indice unul dintre cele mai scăzute niveluri de bunăstare a animalelor.
Într-o moțiune prezentată la sfârșitul lunii septembrie, grupul parlamentar CDU/CSU din Bundestag a cerut ca eticheta de bunăstare a animalelor să se aplice și alimentelor din alte state membre ale UE și țări terțe „pentru a asigura condiții de concurență echitabile” și „să consolideze producția regională”. .
„Această etichetă de creștere are slăbiciuni și lacune clare care nu numai că nu reușesc să atingă efectul scontat, dar în unele cazuri chiar îl contracarează”, a adăugat într-un comunicat Joachim Rukwied, președintele Asociației Fermierilor Germani.
Asociația fermierilor a mai subliniat că creșterea scroafelor – care implică creșterea femelelor gestante și care alăptează și a purceilor acestora – rămâne deocamdată exclusă din factura.
„Aceasta înseamnă că purceii castrați fără anestezie pot continua să fie importați din străinătate pe piața internă și vor primi în continuare eticheta de bunăstare a animalelor”, a avertizat Rukwied.
Bruxelles-ul ar trebui să prezinte etichetarea originii
Pentru a contracara dezavantajele pieței, Asociația Fermierilor cere de mult timp ca noua etichetă să fie combinată cu introducerea unei etichete obligatorii de origine pentru produsele de origine animală, pentru a face mai transparentă în ce țară au fost crescute animalele.
La fel ca eticheta de bunăstare a animalelor, eticheta de origine este inclusă și în acordul de coaliție dintre social-democrații de guvernământ, Verzii și liberalul FDP.
Cu toate acestea, Ministerul Agriculturii urmărește, în schimb, abordarea de a promova introducerea unei etichete de origine la nivelul UE la Bruxelles.
O abordare națională ar fi atât nepractică din cauza lanțurilor de aprovizionare transfrontaliere, cât și dificilă din punct de vedere juridic pe o piață comună a UE, a susținut secretarul de stat al ministerului, Silvia Bender.
Curtea Europeană de Justiție a decis la sfârșitul anului 2020 că măsurile naționale obligatorii de etichetare a originii sunt permise numai dacă sunt justificate, de exemplu, pentru a proteja sănătatea publică sau pentru a preveni frauda alimentară.
La sfârșitul anului, Comisia Europeană intenționează să prezinte un proiect de lege privind etichetarea obligatorie la nivelul UE a ambalajelor alimentare, care ar putea include o extindere a etichetării obligatorii a produselor.