Ferma

526

EU Market Observatory: Cum a evoluat agrozootehnia europeană în primăvara anului 2023

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Începând cu toamna anului 2022, prețurile la energie și îngrășăminte au început să scadă. Prețurile ridicate ale mărfurilor au contribuit anul trecut la contracararea costurilor ridicate ale inputurilor, iar primele estimări indică o creștere a venitului mediu agricol al UE, cu disparități sectoriale și regionale semnificative, se arată în ultimul raport emis de Comisia Europeană, prin EU Agriculture Market Observatory.

Impactul negativ al războiului

Cu toate acestea, perspectivele pieței pe termen scurt pentru primăvara anului 2023 au fost determinate de impactul negativ al invaziei Ucrainei de către Rusia, în special asupra prețurilor energiei, îngrășămintelor și furajelor, precum și de costurile ridicate ale inputurilor și inflația alimentară, care continuă să afecteze piețele agricole. și deciziile de cumpărare ale consumatorilor din UE.

Agricultura globală s-a confruntat cu cel de-al treilea ciclu climatic consecutiv al „La Niña” în 2022, iar o mare parte din UE s-a confruntat cu secete de iarnă, ceea ce a înrăutățit și mai mult disponibilitatea apei în regiunile cu rezervoare de apă deja scăzute.

Aceste aspecte formează baza ediției de primăvară 2023 a raportului privind perspectivele pe termen scurt. Perspectivele pieței sunt oferite pentru UE-27. Pe lângă perspectivele pe termen scurt, Comisia publică și documente asociate, inclusiv anexe statistice și bilanţuri.

Fundamentele pieței

Prognoza macroeconomică actuală a UE este, totuși, relativ mai pozitivă decât în toamna anului 2022, în ciuda incertitudinilor legate de aprovizionarea cu energie pentru iarna viitoare și a tensiunilor recente pe piețele financiare.

Prețurile gazelor naturale au continuat să scadă, ceea ce a ușurat presiunea asupra pieței îngrășămintelor din UE, dar prețurile la îngrășăminte sunt încă semnificativ mai mari decât acum doi ani. Cu toate acestea, inflația alimentară ar putea rămâne ridicată până când costurile în scădere ale inputurilor vor fi transmise de-a lungul lanțului de aprovizionare cu alimente și vor aduce ușurare consumatorilor.

Rata de schimb EUR-USD a ajuns din nou peste paritate, dar se așteaptă ca dolarul american să rămână relativ puternic pe termen scurt. Deprecierea euro ar putea duce la creșterea exporturilor agroalimentare, dar ar putea duce și la costuri mai mari ale inputurilor agricole și la adâncirea în continuare a inflației.

Culturi arabile

Producția de cereale utilizabile din UE în perioada 2022-2023 este estimată la 265,6 milioane t, o scădere cu 6,9% față de media pe 5 ani, în principal din cauza condițiilor de secetă care au afectat în special porumb (-24,3% sub media pe 5 ani).

Recolta slabă, combinată cu prețurile ridicate la cereale la începutul sezonului și o scădere anticipată a producției de carne din UE este de așteptat să reducă utilizarea cerealelor pentru furaje cu 2,9% de la an la an, în timp ce utilizarea alimentelor este de așteptat să crească ușor ( +0,8% an la an).

Importurile de cereale din UE ar putea crește cu 44% față de media pe 5 ani, la 35 de milioane de t, din cauza creșterii importurilor din Ucraina. Exporturile de cereale sunt de așteptat să rămână puternice (+4,7% peste media pe 5 ani) datorită unei disponibilități sporite de grâu moale.

Producția de semințe oleaginoase din UE în 2022-2023 este așteptată la 31,3 milioane de t (+5,2% peste media pe 5 ani), ajutată de o recoltă excelentă de rapiță (+13,6% peste media pe 5 ani), care depășește complet declinul ponderat al recoltei de semințe de floarea-soarelui din cauza secetei verii.

Culturi specializate

Producția de ulei de măsline din UE este de așteptat să fie la un nivel record în 2022-2023 (1,4 milioane de t, -39% de la an la an), în principal din cauza scăderii producției din Spania, ca urmare a vremii extrem de calde și uscate.

Disponibilitatea mai scăzută, combinată cu costurile ridicate ale inputurilor, duce la prețuri de producător mai mari, care sunt transmise de-a lungul lanțului de aprovizionare și conduc la prețuri de consum și de export mai mari. Ca urmare, atât consumul UE, cât și exporturile sunt de așteptat să scadă (după un nivel record de exporturi înregistrat în 2022).

În schimb, producția de vin din UE este în creștere și ar putea ajunge la aproape 158 de milioane de t în 2022-2023, o creștere datorată în principal unei redresări puternice în Franța. În urma creșterii puternice a consumului din 2022, este probabil că acesta va reveni la o tendință de scădere, ușor peste nivelul din timpul focarelor inițiale de COVID-19. Exporturile de vin din UE ar putea rămâne stabile, la un nivel comparabil cu anii precedenți.

Vremea a afectat negativ și producția de portocale în UE, în special în Spania (-16%) și Italia (-20%). Se așteaptă o reducere mai puternică a portocalelor procesate. Disponibilitatea redusă ar putea duce la o creștere a importurilor.

Prețurile ridicate sunt de așteptat să aibă un impact negativ asupra unui consum aparent proaspăt pe cap de locuitor (-7%), dar mai puțin decât pentru alte tipuri de fructe. În UE se așteaptă o producție de mere peste medie.

Mai multe mere ar putea fi direcționate către procesare din cauza depozitării mari (în special a prețurilor mari la energie) și a costurilor de transport. La fel ca portocalele, consumul aparent de mere proaspete pe cap de locuitor al UE ar putea scădea (-6%), în timp ce procesarea merelor proaspete ar putea crește (+4,5%).

Lapte și produse lactate

În ciuda așteptărilor privind o producție mai scăzută, producția de lapte din UE în 2022 a rămas destul de stabilă. Cu toate acestea, conținutul mai scăzut de grăsimi și proteine ​​de lapte a redus disponibilitatea procesării.

Exporturile de produse lactate din UE au scăzut în volum (dar au fost un nivel record în termeni de valoare), ca urmare a prețurilor ridicate din UE, a ofertei limitate și a importurilor mai scăzute din China. Pe de altă parte, consumul intern de lactate a crescut ușor, în ciuda creșterii inflației alimentare.

În 2 023, sacrificarea vacilor este probabil să crească, ca răspuns la scăderea prețurilor la laptele crud, care ar putea fi, de asemenea, compensată parțial de creșterea producției de lapte (condiții meteorologice normale presupuse). În ciuda unei ușoare scăderi a livrărilor de lapte din UE (-0,2%), disponibilitatea procesării ar putea fi încă menținută stabilă datorită conținutului mai mare de grăsimi și proteine din lapte.

Fluxul de prelucrare a brânzei și zerului este de așteptat să fie favorizat de industrie, datorită potențialului de exporturi din UE și a consumului intern de brânză relativ stabil. Producția de unt și SMP ar putea scădea din cauza stocurilor mai mari decât de obicei (preluate din 2022), care ar putea acoperi parțial creșterea exporturilor și a utilizării interne.

În general, consumul din UE este de așteptat să se confrunte cu o anumită schimbare a preferințelor consumatorilor către produse de calitate inferioară, influențând mai degrabă valoarea și nu volumul total. Recuperarea cererii de import în China ar fi un factor important pentru creșterea exporturilor UE.

Produse din carne

Producția de carne de vită din UE este de așteptat să scadă în continuare în 2023 cu 1,6%, în principal din cauza unei ajustări structurale în sectorul cărnii de vită și al laptelui, în ciuda prețurilor ridicate la carnea de vită. Mediul actual al prețurilor ar putea atrage mai multe importuri din Regatul Unit și America de Sud (+5%), în timp ce exporturile UE ar putea rămâne stabile, deoarece oferta globală este, de asemenea, scăzută și cererea destul de fermă.

Un efectiv de reproducție mai mic, precum și pesta porcină africană (PPA) împing producția de carne de porc din UE în continuare în scădere cu 5% în 2023, în ciuda scăderii prețurilor la furaje. Se preconizează că scăderea exporturilor către China, încetinind în continuare exporturile UE în 2023 cu 3%.

Întrucât costurile de producție scad de la niveluri foarte ridicate, producția de păsări din UE ar putea beneficia de o redresare modestă de 1,1% în 2023, în ciuda apariției gripei aviare înalt patogene (HPAI). În plus, prețurile ridicate ale păsărilor de curte din UE fac exporturile UE mai dificile. Suspendarea taxelor la produsele provenite din Ucraina favorizează importurile de păsări de curte și crește disponibilitatea internă.

Scăderea istorică a efectivelor de ovine și caprine din UE a determinat reducerea sacrificării în 2023 cu 1%, în ciuda prețurilor interne ridicate. Se așteaptă mai multe importuri din Noua Zeelandă din cauza condițiilor favorabile de miel și a prețurilor ridicate din UE.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2