Repere

347

Euractiv: Planurile agricole naționale ratează obiectivele de mediu ale UE

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Implementarea Politicii Agricole Comune la nivelul statelor membre nu este conformă cu obiectivele ecologice ale UE, potrivit unui raport al Curții de Conturi Europene, citat de Euractiv.

Lipsesc elemente-cheie

Planurile strategice naționale ale Politicii Agricole Comune (PAC) nu sunt la înălțimea ambițiilor UE de mediu, potrivit unui raport al Curții de Conturi Europene, care a recomandat sisteme de monitorizare și evaluare mai robuste pentru statele membre în următoarea PAC.

Planurile de implementare a PAC 2023-2027 sunt „mai ecologice decât în ​​perioada anterioară a PAC, dar nu se potrivesc cu ambițiile UE pentru climă și mediu” și „lipsesc elemente-cheie pentru evaluarea performanței ecologice”, se arată în raportul publicat de Curtea de Conturi Europeană luni (30 septembrie).

Creșterea spațiului de manevră în implementarea PAC prin planurile strategice naționale a fost una dintre principalele schimbări în reforma PAC din 2021. Cu toate acestea, auditorii au remarcat că planurile nu îndeplinesc obiectivele stabilite de European Green Deal, în special strategia Farm to Fork.

Acea strategie, publicată în 2020, a cerut o reducere cu 50% a utilizării pesticidelor până în 2030 și, până în același an, o scădere cu 20% a utilizării îngrășămintelor chimice și o creștere cu 25% a terenurilor agricole organice.

Actuala PAC plasează obiectivele de mediu și climat „în centrul politicii”, a subliniat Comisia Europeană în răspunsul său.

Statele membre, a adăugat acesta, furnizează „informații parțiale” cu privire la contribuția PAC la obiectivele Green Deal, deoarece acestea sunt legate și de politici din afara PAC.

„Comisia va cuantifica contribuția” planurilor strategice naționale la obiectivele Pactului verde al UE „pentru emisiile de gaze cu efect de seră, precum și va evalua modificarea suprafeței în cadrul agriculturii ecologice și a caracteristicilor peisajului în raportul său către Parlamentul European și Consiliu”. până la sfârșitul anului 2025, a concluzionat executivul blocului.

Cerințe ecologice

PAC 2023-27 prevede o condiționalitate ecologică consolidată – cerințele agronomice de mediu pe care fermierii trebuie să le respecte pentru a avea acces la subvenții.

Însă, potrivit auditorilor, această întărire „nu a fost exploatată pe deplin” pentru atingerea țintelor ecologice.

Statele membre au folosit în schimb flexibilitatea permisă de planurile strategice „pentru a reduce aplicabilitatea unor cerințe sau pentru a întârzia aplicarea acestora”.

Înainte de relaxarea cerințelor ecologice de către UE, ca răspuns la protestele fermierilor de la începutul anului 2024, conform auditului, multe state membre scutiseră deja anumiți beneficiari de unele dintre obligații sau amânaseră măsurile ecologice.

Eco-schemele, stimulentele pentru ca fermierii să adopte măsuri de mediu pe teren, „au fost în mare parte o continuare a practicilor de agricultură ecologică existente”, au arătat auditurile efectuate în Irlanda și Franța. În alte țări, cum ar fi Spania și Polonia, nu au fost disponibile date pentru a evalua schimbarea generală.

Statele membre solicită o mai mare flexibilitate pentru a reduce sarcina administrativă a implementării PAC în general. La reuniunea Consiliului Agrifish din 23 septembrie, miniștrii UE au cerut Comisiei să considere 2023 și 2024 drept „perioade de învățare”, pentru unii indicatori de performanță, pentru a nu penaliza statele membre care comit erori în rapoartele lor anuale obligatorii de performanță, datorate 15 februarie 2025.

Consolidarea cadrului de monitorizare

Auditorii au recomandat Comisiei să consolideze viitorul cadru de monitorizare a PAC privind performanța climatică și de mediu. Dar pentru Comisia Europeană, aceasta se referă la prevederi legale care vor fi negociate în viitoarea PAC, după 2027.

Executivul a spus că s-au angajat totuși să promoveze schimburile de bune practici „verzi” în planurile dintre statele membre, în materie de climă și mediu.

„Un nou studiu finanțat de Comisie va evalua cele mai bune practici în ceea ce privește strategiile ecologice” din planurile naționale, explică acesta în răspunsul său la raportul auditorilor. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2