Repere

260

EuroCommerce: Noua formă a Directivei UTP va duce la naționalizarea piețelor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

EuroCommerce, organizația care reprezintă sectorul de retail și en-gros în Europa, și-a exprimat îngrijorarea față de propunerile Comisiei Europene de modificare a Directivei privind practicile comerciale neloiale (UTP) în lanțul de aprovizionare agroalimentar, se arată într-o comunicare Climate.Brusseles.

Organizația consideră că aceste modificări ar putea submina Piața Unică a UE, permițând statelor membre să aplice măsuri de executare în alte țări UE pe baza unor reguli naționale nearmonizate. Aceasta ar putea duce la o fragmentare a Pieței Unice și la o "renaționalizare" a pieței agroalimentare a UE.

EuroCommerce a subliniat că propunerea Comisiei este prezentată ca o măsură procedurală, fără o evaluare a impactului sau o consultare a părților interesate, ceea ce ridică îngrijorări legale serioase. Ei consideră că este necesară o evaluare a impactului, deoarece drepturile și obligațiile părților interesate ar putea fi afectate. ​

În trecut, EuroCommerce a încercat să influențeze procesul legislativ privind practicile comerciale neloiale. De exemplu, în 2018, au trimis o scrisoare liderilor grupurilor parlamentare ale UE, solicitând amânarea votului asupra directivei propuse, argumentând că aceasta conținea numeroase prevederi a căror legalitate și impact nu fuseseră evaluate corespunzător.

Cu toate acestea, Parlamentul European a rezistat presiunilor și a acordat mandatul pentru începerea negocierilor trilaterale privind practicile comerciale neloiale, evidențiind necesitatea de a echilibra puterea în lanțul de aprovizionare alimentar și de a proteja fermierii de astfel de practici. ​

În concluzie, EuroCommerce susține că modificările propuse la Directiva privind practicile comerciale neloiale ar putea fragmenta Piața Unică și afectează drepturile companiilor de a alege legislația și jurisdicția aplicabilă contractelor lor, subliniind necesitatea unor garanții puternice pentru a proteja Piața Unică a UE. (Foto: AI Generator)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2