Repere

837

Eurocommerce: Regulile mai stricte pe lanțul de aprovizionare nu vor îmbunătăți situația fermierilor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit Euractiv, pe fondul apelurilor venite din partea mai multor lideri ai UE de a reexamina echilibrul puterii de piață în lanțul de aprovizionare, asociația comercianților cu amănuntul Eurocommerce a cerut evitarea unor reguli mai stricte împotriva alianțelor transnaționale de cumpărare.

Reații în urma protestelor fermierilor europeni

În ultimele luni, fermierii au protestat pe străzile mai multor țări UE pentru creșterea costurilor și protecțiile comerciale insuficiente, liderii politici din Spania, Franța și Germania angajându-se să abordeze puterea de piață a supermarketurilor și a industriei alimentare.

Prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez a fost ultimul care a făcut o mișcare, pe măsură ce protestele au escaladat în sudul Europei, spunând că guvernul său va consolida legea națională privind lanțul de aprovizionare cu alimente.

La sfârșitul lunii ianuarie, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a denunțat puterea de stabilire a prețurilor a industriei alimentare pe fondul protestelor la nivel național.

Dar cea mai fermă poziție a venit pe 5 februarie din partea președintelui francez Emmanuel Macron, care a cerut o legislație mai puternică a UE pentru a asigura o protecție mai mare fermierilor, jucătorii mai slabi din punct de vedere economic din lanțul alimentar.

Președintele francez Emmanuel Macron a cerut o mai mare protecție pentru producătorii de alimente printr-o lege „European Egalim”, o referire la legislația franceză care reglementează negocierile comerciale cu supermarketurile și producătorii.

Macron a propus să modeleze noile reguli UE pe „Loi Egalim 3” națională, care este cea mai strictă din Europa, împiedicând comercianții cu amănuntul și angrosistii să se aprovizioneze cu alimente și alte produse din alte țări ale UE.

Procedând astfel, legea vizează alianțele comercianților cu amănuntul, adică cele cu diferiți jucători naționali care se reunesc pentru a înființa centre de cumpărare în alte țări ale UE.

Ne împinge înapoi

Industria comerțului cu amănuntul a reacționat rapid și a redirecționat vina. Alianțele de retail, menite să crească puterea contractuală în negocierile comerciale cu marii procesatori de produse alimentare, sunt benefice pentru consumatori și nu au avut „efecte negative demonstrate asupra fermierilor”, a declarat Eurocommerce – asociația europeană care reprezintă comercianții cu amănuntul și angrosistii – într-un comunicat de presă.

Un studiu din 2020 al Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene a recunoscut că fermierii sunt, de obicei, părțile interesate mai slabe din lanțul alimentar, confruntați cu sectoarele de procesare sau de vânzare cu amănuntul din ce în ce mai concentrate.

Raportul a mai sugerat că impactul alianțelor cu amănuntul asupra fermierilor este dificil de evaluat și probabil indirect, deoarece în Europa acele alianțe nu se ocupă de obicei cu produse proaspete și nu negociază direct cu producătorii.

Eurocommerce le-a cerut factorilor de decizie „să se abțină de la a lua măsuri neregulate sub presiune”, adăugând că companiile lor au „puține relații directe cu fermierii, mai puțin de 5%.

Asociația de afaceri a subliniat „marii furnizori internaționali de produse procesate” – cum ar fi producătorii de cola – și „pozițiile lor puternice pe piață”.

„Acești furnizori globali continuă să obțină marje semnificative”, se arată în comunicatul de presă, adăugând că alianțele europene cu amănuntul sunt o modalitate de a face față acestui lucru.

„Arătarea cu degetul către anumiți actori din lanțul alimentar nu va rezolva problemele cu care se confruntă astăzi mulți fermieri și procesatori din Europa”, a declarat Asociația industriei alimentare FoodDrinkEurope pentru Euractiv într-un comunicat.

„Trebuie să trecem peste aceste simplificări excesive și să ne concentrăm eforturile pe consolidarea lanțului valoric de la fermă până la furculiță”, a adăugat FoodDrinkEurope.

Cazul francez

În Franța, legea Egalim din 2023, care își propune să sprijine fermierii în negocierile cu celelalte părți interesate din lanțul de aprovizionare cu alimente, impune ca toate produsele vândute în Franța să respecte legile franceze, chiar dacă produsele au fost achiziționate din centrele de cumpărare europene în Franța. Spania, Olanda sau Belgia.

În decembrie anul trecut, Eurocommerce a cerut Comisiei Europene „să acționeze cu prioritate” împotriva legii franceze „care restricționează libertatea comercianților cu amănuntul și angrosilor de a se aproviziona pe piața unică, încălcând legislația UE”.

Legile Egalim impun operatorilor să țină cont de creșterea costurilor de producție ale fermierilor (materii prime, energie etc.) în timpul negocierilor comerciale. Cea mai recentă lege Egalim, Egalim 3, depășește prin impunerea unei limite a promoțiilor pentru distribuitori (34% maxim). Costul materiilor prime agricole precum carnea și laptele nu mai poate fi negociat.

La nivelul UE

Puterea contractuală a fermierilor pe piețele alimentare este o problemă de politică de lungă durată în dezbaterea UE.

În 2010, Comisia a creat un forum la nivel înalt pentru o mai bună funcționare a lanțului de aprovizionare cu alimente, apoi a lansat inițiativa pentru lanțul de aprovizionare (2013-2019); în 2016, un grup de lucru pentru piețele agricole a lucrat pe această temă și, în cele din urmă, UE a adoptat o directivă UE care definește o listă comună de practici comerciale neloiale în lanțul alimentar în 2019.

Într-o dezbatere din PE ieri (7 februarie), vicepreședintele Comisiei, Maros Šefčovič, le-a spus europarlamentarilor că executivul UE inspectează în prezent aplicarea irectivei în UE, vizând „implementarea uniformă” a regulilor.

Directiva a fost transpusă integral în legislația națională doar în 2022 și este puțin probabil ca, pe termen scurt, Comisia să redeschidă cutia Pandora a unui subiect extrem de controversat.

„Într-adevăr, chestiunea este controversată”, a declarat europarlamentarul Paolo De Castro pentru Euractiv. De Castro a fost raportorul PE al directivei din 2019.

„Nu a fost ușor”, a amintit el, „deoarece divergența între punctele de vedere ale părților interesate a fost foarte puternică, precum și între statele membre și, de asemenea, în cadrul Comisiei însăși”.

„Acum avem reguli minime ale UE și sperăm că statele membre le vor implementa pe deplin”, a concluzionat De Castro.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2