Ferma

369

Exportul UE de carne de porc în China se confruntă cu un scenariu de coșmar

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Exportul profitabil al cărnii de porc europene și al produselor sale secundare în China este serios amenințat cu taxele la import și alte restricții, informează PigProgress.

Răspuns la represalii

China a deschis o investigație antidumping asupra cărnii de porc importate din UE, aparent ca răspuns la taxele de până la 38,1% la vehiculele electrice (EV) fabricate în China.

Ancheta se va concentra asupra cărnii de porc destinate consumului uman, cum ar fi bucăți întregi proaspete, reci și congelate, precum și intestine, vezici și stomac de porc, produse care sunt deosebit de interesante pentru industria cărnii de porc din UE, deoarece nu există aproape nicio piață pentru acestea în Europa, spun adesea experții din industria europeană.

„O suspendare completă a exporturilor UE de carne de porc către China ar fi un potențial scenariu de coșmar pentru lanțul de aprovizionare cu carne de porc, cu implicații în întreaga UE”, a declarat Justin Sherrard, strateg global pentru proteine ​​animale la Rabobank.

UE reprezintă mai mult de jumătate din carnea de porc importată de China în 2023, în valoare de aproximativ 6 miliarde de dolari. Restricțiile chineze ar putea afecta în special Spania, Țările de Jos și Danemarca.

Aceste țări au exportat carne de porc și produse din carne de porc în valoare de peste 2,6 miliarde de dolari în China între ele în 2023. Alți exportatori mai mari de carne de porc sunt Franța, Germania și Belgia, deși importurile din Germania sunt în prezent suspendate din cauza focarelor de pestă porcină africană din acea țară. .

Reacție dură

Anunțul oficial al investigației de către Ministerul Comerțului a urmat plângeri din partea companiei de stat China Animal Husbandry Association CAHA în numele industriei cărnii de porc cu privire la practicile comerciale neloiale din UE.

Zvonurile despre o astfel de represalii chineze împotriva politicii UE privind vehiculele electrice au circulat mai devreme în presa locală. Potrivit CAHA, cantitatea totală de carne de porc din UE pe piața chineză justifică acuzațiile de dumping.

„În ultimii ani, Uniunea Europeană a aruncat cantități mari de carne de porc și subproduse de porc la prețuri reduse în China, având un impact asupra industriei chineze a cărnii de porc și a subproduselor de porc, precum și asupra sectorului agricol și a fermierilor aferente.” CAHA și alții din industrie acuză UE de „subvenții masive în sectorul său de porc”.

Comisia Europeană nu este îngrijorată

Comisia Europeană nu este deloc îngrijorată de investigația anunțată de China, a declarat un purtător de cuvânt.

Bruxelles va urma procedura cu intensitate pentru a verifica dacă se desfășoară în conformitate cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului OMC.

Bruxelles-ul recunoaște că își subvenționează sectorul agricol cu ​​multe miliarde de euro pe an, dar subliniază că această politică este strict în conformitate cu regulile și reglementările OMC.

Fermierii sunt prinși în focul încrucișat

Cu toate acestea, organismul european al industriei pentru agricultură Copa Cogeca spune că „nu este acceptabil ca fermierii să fi fost prinși în focul încrucișat al disputelor comerciale privind alte sectoare”.

„Nu există practici antidumping reale care să poată fi atribuite sectorului nostru de carne de porc din Europa, dar acum nu avem de ales decât să participăm la această investigație, care este un proces costisitor și cel mai probabil va duce în orice caz la pierderea pieţei în China'', a comentat directorul general Patrick Pagani.

Organismul industrial spaniol Interporc a cerut la negocieri în locul unui război comercial: „Ceea ce sperăm este că relația dintre UE și China va fi întotdeauna una bună și ne străduim să ne asigurăm că această relație bună va continua”. a spus.

Producătorii europeni de carne de porc ar trebui să poată continua să exporte în China fără tarife în timp ce ancheta este în desfășurare, în așteptarea unei decizii și a unui anunț tarifar din partea chineză. (Foto: Dreamstime) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2