Stiri

275

FAO a sărbătorit Ziua Mondială a Alimentației

autor

MeetMilk.ro

distribuie

”De Ziua Mondială a Alimentației, să fim mai hotărâți în a ne uni eforturile, astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă”, a declarat Op-Edde Vladimir OlegovichRakhmanin, reprezentant regional FAO pentru Europa și Asia Centrală, cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentației, srbătorită de curând de FAO. Acesta a adăugat:

”În fiecare an, sub egida Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) sărbătorim Ziua Mondială a Alimentației. Este o zi în care să reflectăm asupra la ceea ce putem face, în mod colectiv, pentru a pune capăt foamei.

Este o zi care ne spune să lucrăm mai mult pentru cei 3,1 miliarde de oameni din întreaga lume care nu își permit o dietă sănătoasă și pentru cei 828 de milioane de oameni care merg la culcare înfometați în fiecare zi.

Este o zi în care să decidem ce putem face pentru a pune capăt foametei și malnutriției care duc la pierderi de vieți și pun în pericol viitorul sănătos pentru copiii noștri – la nivel global, precum și în Europa și Asia Centrală.

Deși am făcut progrese către construirea unei lumi mai bune, ritmul a încetinit recent. În ultimii doi ani am avut parte de mai multe crize la nivel global, din cauza cărora prea mulți oameni au rămas în urmă. 

Pandemia COVID-19, evenimentele meteorologice extreme care perturbă producția de alimente, creșterea prețurilor la alimente și energie și conflictele au afectat și regiunea noastră. Foamea și malnutriția sunt în creștere și mai mulți oameni ajung la limita sărăciei.

Este timpul, acum mai mult ca oricând, să lucrăm împreună pentru a construi o nouă eră a speranței, pentru toată lumea, pretutindeni.

Trebuie să luăm măsuri pentru a ne asigura că toată lumea are acces la alimente sigure, accesibile și nutritive. Dar trebuie să acționăm împreună. Schimbarea de durată poate veni doar dintr-o acțiune colectivă concertată și hotărâtă.

Una dintre cele mai importante și ample schimbări generate de  FAO este transformarea sistemelor alimentare și contribuția la accesarea și integrarea pe piețele internaționale. Această inițiativă va avea drept scop să facă sistemele alimentare mai eficiente, mai incluzive, mai rezistente și mai durabile pentru a îmbunătăți producția, a îmbunătăți nutriția, a îmbunătăți mediul și a îmbunătăți calitatea vieții pentru toți.

Sistemele noastre agroalimentare au un mare potențial de a crea un viitor mai echitabil și mai prosper, deoarece sunt interconectate cu multe domenii ale vieții și economiilor noastre – de la agricultură la resurse naturale, energie, sănătate și multe altele.

Aici, în Europa și Asia Centrală, dezvoltarea durabilă a sistemelor agroalimentare este afectată de tranzițiile socio-politice în curs. În regiune, FAO sprijină dezvoltarea politicilor comerciale naționale și regionale pentru a crea sisteme agroalimentare mai durabile.

Dar pentru a atinge acest obiectiv, trebuie să acționăm ca o societate globală. Trebuie să sprijinim statele expuse riscului de foamete, malnutriție și insecuritate alimentară, ajutându-le să-și transforme sistemele agricole și alimentare, finanțând apeluri umanitare și generând reziliență.

Trebuie acordată mai multă atenție creșterii producției locale de alimente nutritive, conservării resurselor naturale și valorificării tradițiilor locale și a regiunilor semnificative din punct de vedere cultural și a ecosistemelor agricole menținute de fermierii cu cunoștințe tradiționale.

Împreună, trebuie să dăm puteri celor mai vulnerabile grupuri, inclusiv micilor fermieri, prin investiții în sistemele agroalimentare.

Aceasta presupune găsirea unor modalități de creștere a accesului la instruiri, subvenții, informații științifice, date, tehnologie și inovație, iar micii agricultori să fie în centrul unei astfel de transformări.

Inovația agricolă și digitalizarea pot accelera procesul prin care micii fermieri pot obține mijloace de trai mai bune, oferindu-le acces la informații locale importante, cum ar fi condițiile meteo, analiza solului, sistemele de irigare, plățile de asigurare după intemperii, prețurile pe piața locală pentru culturi și controlul dăunătorilor.

În Europa și Asia Centrală, printr-o inițiativă regională de susținere a micilor fermieri, fermelor de familie și a tinerilor, FAO sprijină dezvoltarea competențelor digitale în comunitățile rurale. Scopul este de a ajuta micii agricultori să-și diversifice veniturile și să creeze oportunități de angajare în fermă și în afara fermei și oportunități de afaceri astăzi și în viitor.

Munca decentă este un element fundamental al demnității umane. Avem nevoie de locuri de muncă și servicii decente în zonele rurale, precum și de asistență pentru egalitatea de gen și sprijin pentru comunitățile rurale.

În același timp, guvernele trebuie să dezvolte în timp util programe de protecție socială care să protejeze cele mai vulnerabile segmente ale populației.

Fie ca această Zi Mondială a Alimentației să fie un prilej pentru a intensifica aceste eforturi și a lupta pentru un viitor în care nimeni să nu rămână în urmă și în care toată lumea să aibă acces la alimente sănătoase la prețuri accesibile.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2