Stiri

257

FAO: În iunie, prețurile alimentelor au scăzut

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Prețurile mondiale la alimente au scăzut pentru a treia lună consecutiv în iunie, dar au rămas aproape de nivelurile record stabilite în martie, a anunțat vineri agenția pentru alimente a Națiunilor Unite.

Indicele prețurilor la alimente al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care urmărește cele mai comercializate mărfuri alimentare la nivel global, a înregistrat o medie de 154,2 puncte luna trecută, față de 157,9 revizuit pentru luna mai.

Cifra din luna mai a fost stabilită anterior la 157,4

În ciuda scăderii lunare, indicele din iunie a fost încă cu 23,1% mai mare decât cu un an mai devreme, împins în sus de impactul invaziei ruse a Ucrainei, îngrijorările legate de vremea nefavorabilă, cererea globală puternică și costurile ridicate de producție și transport.

„Factorii care au determinat prețurile la nivel mondial ridicate în primul rând sunt încă în joc”, a declarat economistul șef al FAO, Maximo Torero Cullen.

În estimări separate privind cererea și oferta de cereale, FAO și-a crescut prognoza pentru producția mondială de cereale în 2022 la 2,792 miliarde de tone de la 2,784 miliarde date anterior. Aceasta este încă cu 0,6% mai mică decât producția mondială în 2021.

Disponibilitate sezonieră

Indicele FAO pentru cereale a scăzut cu 4,1% față de luna mai, dar a crescut în continuare cu 27,6% față de anul precedent.

FAO a spus că declinul din iunie a fost determinat de disponibilitatea sezonieră din noile recolte din emisfera nordică, de condițiile îmbunătățite ale culturilor în unele țări producătoare majore și de perspectivele de producție mai mari în Rusia.

Indicele prețului uleiurilor vegetale a scăzut cu 7,6% de la o lună la lună, împins în scădere de creșterea sezonieră a producției din principalele țări producătoare și de perspectivele unei aprovizionări sporite din Indonezia.

Indicele zahărului a scăzut cu 2,6% față de luna mai, încetinirea creșterii economice globale cântărind cererea.

Indicele cărnii a crescut cu 1,7% în iunie, stabilind un nou record, în timp ce indicele lactatelor a crescut cu 4,1% față de lună. Prețurile mondiale ale laptelui praf au crescut din cauza cererii puternice de import și a restricției persistente a ofertei globale.

Producția de cereale

FAO a declarat că prognoza sa de creștere pentru producția de cereale a fost în mare măsură determinată de o revizuire în sus de 6,4 milioane de tone făcută la estimarea producției de cereale grosiere.

Previziunea privind utilizarea cerealelor la nivel mondial în 2022/23 a fost, de asemenea, crescută, cu 9,2 milioane de tone, până la 2,797 miliarde de tone.

Cu toate acestea, aceasta a reprezentat încă o scădere de 0,1% față de nivelurile din 2021/22, reflectând în mare parte așteptările privind utilizarea mai scăzută a furajelor.

FAO a estimat că stocurile mondiale de cereale la sfârşitul sezonului din 2023 vor totaliza 854 de milioane de tone, în creştere cu 7,6 milioane de tone faţă de prognoza de luna trecută, dar totuşi o scădere de la an la an de 0,6%.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2