Ferma

173

FAO: Valoarea producției agricole a crescut dar foametea globală rămâne ridicată

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit FAO, valoarea agriculturii globale a crescut cu 89% în termeni reali în ultimele două decenii, ajungând la 3,8 trilioane USD în 2022.

În ciuda acestei creșteri, contribuția agriculturii la producția economică globală a rămas relativ stabilă, iar proporția forței de muncă globale angajată în agricultură a a scăzut, de la 40 la sută în 2000 la 26 la sută în 2022.

Producția de alimente a continuat să crească, dar foamea rămâne o problemă persistentă. În 2023, între 713 și 757 de milioane de oameni erau subnutriți. Luând în considerare mediul mediu (733 milioane), aceasta este cu aproximativ 152 milioane mai multe persoane decât în ​​2019. Majoritatea persoanelor subnutrite trăiesc în Asia, chiar dacă prevalența subnutriției este cea mai mare în Africa.

Ratele de obezitate sunt, de asemenea, în creștere, în special în regiunile cu venituri mari. Peste 25% dintre adulții din America, Europa și Oceania sunt obezi, reflectând provocarea globală de a asigura accesul la alimente sănătoase și hrănitoare.

Producția globală de culturi primare a atins 9,6 miliarde de tone în 2022, o creștere de 56% față de anul 2000. Culturile de bază, cum ar fi trestia de zahăr, porumbul, grâul și orezul reprezintă împreună aproape jumătate din producția globală a culturilor.

Producția de carne a crescut cu 55 la sută din 2000 până în 2022, puiul deținând cea mai mare parte a acestei creșteri. În 2022, la nivel global au fost produse 361 de milioane de tone de carne, puiul depășind carnea de porc fiind cea mai produsă carne.

Utilizarea pesticidelor a crescut cu 70% între 2000 și 2022, America reprezentând jumătate din consumul global de pesticide în 2022.

Îngrășămintele anorganice utilizate în agricultură au ajuns la 185 de milioane de tone de nutrienți în 2022, 58% din această cantitate fiind azot. Aceasta reprezintă o creștere de 37% față de anul 2000.

Producția de uleiuri vegetale a crescut cu 133 la sută între 2000 și 2021, în mare parte determinată de o creștere a producției de ulei de palmier.

Emisiile de gaze cu efect de seră din sistemele agroalimentare au crescut cu 10% între 2000 și 2022. Emisiile de la fermă au crescut cu 15% în aceeași perioadă, animalele contribuind la aproximativ 54% din aceste emisii.

Lipsa apei rămâne o preocupare din ce în ce mai mare în regiuni precum Orientul Apropiat și Africa de Nord, unde multe țări se confruntă cu stres extrem de apă, care afectează sustenabilitatea producției agricole. Kuweit, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită își retrag în fiecare an de 9 până la aproape 40 de ori resursele lor regenerabile de apă dulce disponibile. (Foto: Freepik)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2