Ferma

401

Femeile în fermă sau alegerea între copil și vacă

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Prejudecăți, dificultăți în jurul sarcinii și nașterii, lipsa siguranței financiare: femeile din agricultură se confruntă în continuare cu numeroase obstacole atunci când vine vorba de muncă, potrivit unui nou studiu publicat de Euractiv cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii.

Un mediu conservator

Finanțat de Ministerul Agriculturii din Germania, Ministerul Agriculturii cu bani din Politica Agricolă Comună (PAC) a UE, cercetătorii au colectat date pe parcursul a patru ani pe baza interviurilor cu femei care lucrează în diferite roluri în sectorul agricol.

„Am fost surprins de cât de tradițional și conservator este încă acest domeniu al vieții și economiei”, a declarat liderul de proiect al grupului de cercetare, Claudia Neu de la Universitatea din Göttingen, pentru EURACTIV.

Există „bariere considerabile la intrarea femeilor în agricultură”, potrivit studiului, care este primul care a strâns date pe această temă la scară atât de mare în Germania.

În opinia lui Neu, tendința agriculturii în ceea ce privește egalitatea de gen merge în direcția corectă, deși progresul a fost prea lent până acum.

„Multe, multe femei din toate generațiile ne-au spus că trebuie să lupte cu prejudecățile, că trebuie să se dovedească iar și iar și au raportat, de asemenea, violența sexuală”, a spus sociologul. „Acest lucru nu ar trebui să fie tăcut”, a adăugat ea.

De exemplu, prejudecățile despre „femei și tehnologie” continuă să joace un rol major, a explicat Neu. „Munca grea, lucrul cu tehnologie și în domeniu, este foarte mult echivalat cu masculinitatea”, a subliniat ea.

Proprietari de ferme și succesori, în mare parte bărbați

Rolurile tradiționale de gen, care uneori persistă în agricultură, au și implicații financiare de anvergură, potrivit studiului care îi citează pe cei care ocupă funcții de conducere în ferme.

Potrivit datelor de la Institutul Thünen, deținut de guvern, doar una din zece ferme din Germania este administrată de o femeie. Dintre succesorii fermelor desemnați, aproximativ 18% sunt femei – ceea ce înseamnă că Germania rămâne în urma altor țări din UE în ceea ce privește egalitatea.

În special în fermele familiale, structurile tradiționale de moștenire joacă adesea un rol, potrivit studiului, alături de o distribuție convențională a rolurilor în cadrul familiei, în care domeniile de responsabilitate ale femeilor și bărbaților sunt clar separate.

Relația de cuplu „complementară” este ceea ce sociologia numește acest model – care este exact ceea ce este încă răspândit în agricultură, a explicat Neu. Acest lucru contrastează cu o abordare „egalitară” în care ambii parteneri, cel puțin în teorie, împărtășesc sarcinile care apar.

În același timp, aceasta înseamnă că multe femei se confruntă cu o încărcare suplimentară de muncă casnică și de îngrijire care apare odată cu munca la fermă.

Această abundență de sarcini diferite, care sunt adesea dificil de cronometrat și coordonat, este trăită de multe femei ca o povară, a explicat Neu.

Copiii și fermele sunt incompatibile

În același timp, puținele femei care administrează sau preiau efectiv ferme consideră că poziția lor nu este compatibilă cu sarcina, potrivit studiului.

„Femeile tinere se află într-un fel de conflict de rol între copil și vacă”, a explicat Neu. În opinia multor femei, sarcina nu poate fi conciliată cu munca solicitantă la fermă, care nu permite pauze și în același timp prezintă riscuri pentru sănătate precum zoonozele.

Multe dintre femeile intervievate au spus că „au lucrat până la puțin timp înainte de naștere și din nou la scurt timp după naștere” – munca la fermă trebuia doar făcută.

Între timp, potrivit cercetătorilor, femeile care ajută la fermele familiale, dar nu au ele însele un rol oficial, de exemplu ca manageri de fermă, se luptă adesea cu lipsa asigurării sociale.

„Întreprinderile agricole leagă adesea cantități mari de capital și, ca rezultat, pot exista diferențe mari de avere între membrii individuali ai familiei sau între parteneri”, spune studiul. Nu întotdeauna, dar foarte des, acest lucru este în detrimentul femeilor.

Proprietate inegală

Fără prevederi adecvate, cum ar fi un testament sau acorduri contractuale în cazurile de divorț, femeile fermiere se pot găsi fără siguranță financiară după ce partenerul lor moare sau se despart.

În același timp, femeile sunt adesea reticente în a insista asupra stabilirii unor astfel de garanții contractuale față de membrii familiei – sau pur și simplu nu sunt conștiente de situația reală a proprietății sau de posibilitățile lor de a o asigura, spune Neu. „Aici, femeile deseori pur și simplu negociază prost”, a explicat ea.

În opinia sociologului, ar putea fi util să se facă mai multă muncă educațională în școlile profesionale cu privire la proprietate și securitatea socială, dar și la sănătate și securitate la locul de muncă.

Neu le-a făcut, de asemenea, apel la managerii fermelor „să considere și femeile tinere drept manageri de fermă sau moștenitoare de fermă și să nu se gândească întotdeauna doar la fiu”.

În același timp, ea a subliniat că femeile din agricultură ar trebui, de asemenea, „să se gândească la securitatea lor socială și să-și ceară drepturile cu mai mult curaj”.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2