Componenta activă a senzorului este un element natural care își modifică nuanța în funcție de evoluția numărului de bacterii din interiorul ambalajului. Astfel, portocaliu=proaspăt, iar maro=produs deteriorat. Senzorul poate fi aplicat pe fiecare pachet în parte de către procesator, la capătul liniei de ambalare, de distribuitor sau de comerciant, fie el și un simplu băcan care ține la prestigiul afacerii sale. Ambalarea inteligentă contribuie în mod substanțial la îndepărtarea anxietății consumatorilor față de codurile de bare și prin trimiterea directă la o indicație ”la moment”, privind integritatea produsului. La capătul unui studiu efectuat în Statele Unite, s-a constatat că peste jumătate dintre cei intervievați au manifestat reticențe și neîncredere față de metodele tradiționale de vânzare a cărnii și produselor din carne, chiar și în situația în care data de valabilitate este marcată corespunzător! Marco Bone, CEO al FQSI, a declarat pentru publicația citată că ambalarea inteligentă a cărnii poate fi folosită la ambalajele cu atmosferă modificată (MAP), dar și la cele clasice. Un astfel de senzor costă 4 cenți, așadar, costul final al produsului nu ar crește semnificativ. În schimb, va crește enorm încrederea consumatorilor în produsul despre care va ști nu doar că arată proaspăt, ci și că este proaspăt!