Ferma

141

Gestionarea stresului sezonier în fermele de porci prin formule nutriționale

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Pe măsură ce anotimpurile se schimbă, diferențele bruște de temperatură pot fi dăunătoare pentru purceii tineri. Pentru a preveni un efect puternic al infecției cu Streptococcus suis, de exemplu, este vital să ne asigurăm că animalele își dobândesc robustețe și rezistență cât mai curând posibil. Aici alimentația de calitate poate juca un rol de susținere, se arată într-un raport de cercetare publicat de PigProgress.

Fiecare sezon cu provocarea lui

În timp ce fiecare sezon aduce provocări de producție, tranziția către o vreme mai rece poate prezenta un stres suplimentar atunci când vine vorba de menținerea sănătății purceilor, eficiența fermei și economia producției.

Pe măsură ce intervalul de temperatură variază de la rece dimineață până la căldură după-amiaza târziu, managerii fermei pot găsi mai dificil să mențină un interval de temperatură confortabil pentru purcei.

Astfel de factori de stres de mediu se pot combina cu probleme precum provocările enterice, care pot face animalele mai susceptibile la agenții patogeni dăunători din fermă.

Diareea post-înțărcare sau un focar de Streptococcus suis pot duce la rate mai mari de mortalitate și pot perturba eficiența producției și pot adăuga cheltuieli pentru producători.

O strategie pentru susținerea sănătății intestinale

Având în vedere aceste amenințări, o strategie de producție concepută pentru a apăra împotriva amenințărilor de mediu și de boli poate ajuta la susținerea purceilor și a producției de porci pe măsură ce vremea se răcește.

Perioada de post-înțărcare a fost întotdeauna o perioadă precară pentru purcei, iar modificările de reglementare au limitat modul în care unele instrumente, cum ar fi antibioticele, pot fi utilizate pentru a aborda provocările de producție.

Deși nu este un înlocuitor pentru utilizarea antibioticelor sau tratamentul terapeutic în fața unui focar de boală, nutriția bazată pe știință și practicile solide de gestionare a fermei, începând cu scroafa, oferă o cale strategică pentru a ajuta la apărarea porcilor tineri care se confruntă cu factori de stres multipli, inclusiv înțărcarea.

Aportul timpuriu de hrană este esențial pentru obținerea sănătății intestinale bune, care promovează funcționarea sistemului imunitar. Menținerea porcilor tineri să mănânce este una dintre modalitățile principale de a susține un animal robust.

Hrana gustoasă, cu o compoziție de ingrediente care susțin creșterea, dezvoltarea și maturarea intestinală a porcilor tineri, poate încuraja consumul de hrană timpuriu și constant.

Aportul de hrană ajută la susținerea animalelor

Aportul suficient de hrană ajută la susținerea capacității purceilor de a face față provocărilor de sănătate. De la naștere și, potențial în creștere la înțărcare, atunci când puii de purcei pot fi amestecați, purceii sunt expuși la mii de contaminanți din mediul lor.

În timp ce expunerea la bacterii este esențială pentru stabilirea sistemului imunitar al animalelor, unele bacterii patogene pot duce la un focar de boală. Prezența unei co-infecții poate face, de asemenea, purceii mai susceptibili la anumite bacterii dăunătoare, cum ar fi tulpinile patogene de S. suis.

În timp ce hrana animalelor de la sine nu va rezolva provocările legate de boli precum S. suis, nutriția bazată pe știință poate sprijini rezistența unui animal și poate fi un instrument pentru reducerea unor factori de risc care duc la infecție.

De exemplu, purceii stresați pot fi mai sensibili la o amenințare enterică comună, cum ar fi Salmonella sau Escherichia coli. Sub presiune, animalele pot încetini sau opri aportul de hrană, ceea ce afectează negativ sănătatea intestinală și funcționarea sistemului imunitar.

A nu mânca poate fi prima piesă de domino dintr-o cascadă de consecințe negative pentru purcei, ceea ce duce la o creștere slabă, scădere în greutate și susceptibilitate la boli.

Schimbările de climă reprezintă provocări

Schimbările de temperatură pot face mai dificilă stabilirea și menținerea practicilor de creștere a fermei care susțin calitatea ridicată a purceilor. Diferențele mari între temperaturile din timpul zilei și cele din timpul nopții pot pune unele provocări de management.

În timpul temperaturilor mai scăzute, poate fi nevoie să încălziți hambarul sau să reglați ventilația pentru a evita curentele și pentru a ajuta purceii să rămână confortabili.

Managementul sănătății este, de asemenea, esențial atunci când vine vorba de sprijinirea porcilor în timpul schimbării anotimpurilor. Decalajul de imunitate cu care se confruntă purceii în perioada post-înțărcare îi face mai susceptibili la un focar de boală sau la co-infecții.

Mecanismele exacte ale unui focar de S. suis patogen nu sunt complet înțelese, deoarece multe scroafe poartă S. suis nepatogen, iar unii purcei sunt infectați la naștere, dar nu dezvoltă imediat boala.

Dar pare să apară mai des ca o co-infecție, ceea ce o face o problemă mai răspândită în timpul toamnei și primăverii. Deși aproape toate scroafele sunt purtătoare de S. suis, doar un număr relativ mic dintre aceste tulpini sunt patogene.

Calcularea costului

Merită să luăm în considerare costul unui singur risc pentru sănătate, observat uneori în timpul tranziției către o vreme mai rece. Dincolo de dăunarea sănătății animale, S. suis este o preocupare pentru producătorii de porci, deoarece poate fi o problemă endemică care are o rată de mortalitate ridicată și un preț dăunător.

Odată ce o versiune patogenă a bolii presează o turmă, ratele mortalității în rândul animalelor infectate pot crește. O fermă afectată de S. suis endemic poate înregistra o rată de morbiditate de 3-5% și o mortalitate crescută. În cazurile unui focar sever, ratele mortalității pot ajunge la aproape 20%. Rata mortalității tinde să fie cea mai mare pentru porcii din cei doi până la trei săptămâni după înțărcare.

Desigur, există și un cost economic pentru un focar. Într-o situație endemică în care aproximativ 5% dintre animale sunt bolnave, daunele (pe baza costurilor de producție din Țările de Jos) au fost calculate la aproximativ 1,1 euro per porc din fermă. Luând în considerare o fermă de mărime medie cu 13.500 de porci în care 5% dintre animale se îmbolnăvesc, costul ar fi de aproximativ 15.000 de euro pe an.

Gestionarea furajelor, a fermei și a sănătății

Furnizarea de hrană adaptată pentru aportul prompt de hrană pentru porci și sănătatea intestinului, practicarea unui bun management al fermei și respectarea protocoalelor bune de gestionare a sănătății oferă cea mai holistică abordare pentru sprijinirea porcilor de la naștere până în perioada post-înțărcare.

Începerea practicilor de management al sănătății cu scroafa pentru a asigura disponibilitatea colostrului și un început bun pentru purcei poate sprijini robustețea inițială a purceilor.

Aceste practici inițiale ar trebui să fie urmate de furnizarea unui hrană pentru purcei foarte gustoasă, dezvoltată pentru a oferi combinația corectă de aminoacizi pentru a sprijini dezvoltarea purceilor. Acest lucru poate ajuta la menținerea aportului de hrană și poate face purceii mai rezistenți în fața unui focar de boală.

O dietă, cum ar fi Milkiwean Vital Start, care este dezvoltată pentru purcei, mai degrabă decât bazată pe nevoile animalelor mai în vârstă, poate ajuta la susținerea aportului de hrană pentru purcei în perioadele stresante.

Hrana a fost dezvoltată cu o înțelegere a cineticii digestiei pentru a îmbunătăți digestia și absorbția nutrienților, ceea ce poate ajuta la dezvoltarea intestinului și la funcționarea sistemului imunitar.

Atenție sporită

Pașii de gestionare a efectivului pentru a sprijini purceii în timpul schimbării anotimpurilor includ utilizarea unei atenții suplimentare atunci când amestecați purceii împreună.

Menținerea împreună a purceilor de la scroafe infectate cu tulpini patogene de S. suis ajută la reducerea potențialului de răspândire a tulpinilor problematice ale bolii la purceii neinfectați.

Asigurarea că hrănitoarele sunt distanțate corespunzător și că sunt respectate practicile de management adecvate ajută la reducerea factorilor de risc care pot perturba alimentația și pot duce animalele să fie mai susceptibile la o provocare a bolii.

Combinarea bunelor practici de management cu considerente de management al sănătății și o dietă gustoasă, formulată pentru nevoile purceilor, poate ajuta la creșterea sănătății și a performanței solide în fiecare sezon.

Spre deosebire de unele diete pentru purcei, programul Milkiwean Vital Start a fost creat pentru a răspunde în mod specific nevoilor purceilor, mai degrabă decât celor ale animalelor mai în vârstă.

Deși o abordare holistică a producției de purcei nu poate preveni toate focarele de boli, poate ajuta la reducerea unor riscuri, sprijinind în același timp aportul, creșterea și dezvoltarea de hrană a purceilor. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2