Ferma

366

Îmbunătățirea productivității scroafelor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Productivitatea scroafelor a fost schimbată dramatic în timpul ultimele decenii. Selecția genetică continuă a condus la prolificitatea ridicată a scroafelor și producția de scroafe înalt descendente.

Ca urmare, scroafele moderne produc mai mulți purcei pui decât înainte și fiecare dintre urmași este mai slab dar crește mai repede. Cu toate acestea, necesitatea îmbunătățirii productivității scroafelor este o necesitate, mai ales dacă ne gândim la repopularea fermelor din zonele afectate de PPA, cum este România.

Iată de ce, la această rubrică ne-am oprit asupra studiului pe această temă intitulat ”Improving efficiency of sow productivity”, și realizat de Universitatea Waggeningen.

Actualizări continue

O scroafă naște în prezent 10 până la 16 purcei la naștere, și produce 25 până la 30 de porci pe an. Recent comparația arată că un făt de porc este cu 40% mai greu decât cu 40 de ani în urmă. Cu toate acestea, selecția de porci pentru slăbire ridicată a rezultat și scroafe de tip slab, având un apetit scăzut.

Prin urmare, o scroafă trebuie să producă o cantitate mare de lapte pentru a satisface cerințele și cu creștere rapidă a purceilor. De fapt, între 1935 și 2010, producția de lapte a fost crescut cu 4 ori la scroafe. Acest lucru sugerează că glanda mamară porcină s-a adaptat pentru a susține creșterea cererea și pentru producția de lapte.

Toate aceste îmbunătățiri la o scroafă necesită actualizări continue privind programul de management nutrițional. Fără suporturi nutriționale adecvate, scroafele se vor confrunta cu catabolice severe condiție, știindu-se că starea catabolică maternă gravă afectează creșterea și supraviețuirea așternutului.

Pentru obținerea de rezultate cât mai concludente, au fost efectuate cercetări axate pe evaluarea nutrienților cerința de a satisface nevoile exacte pentru creșterea fătului, a glandei mamare și a producției de lapte.

Provocări actuale

Programul convențional de hrănire pentru scroafele gestante nu furnizează suficiente proteine ​​și minerale în timpul gestației târzii, provocând stare catabolică la scroafe. Tipic dietele pe bază de făină de porumb și soia sunt formulate pentru a oferi 8 până la 11 g Lys digerabil ileal adevărat (TID) zilnic, la scroafe, pe toată perioada gestațională.

Un studiu recent arată că există mai multe dovezi care susțin că scroafele nu furnizează suficienți nutrienți fetali și mamari de creștere în timpul gestației târzii. A fost demonstrat că variații de greutate exprimate ca coeficient de variație (%) dintre greutățile fetușilor, au fost mai mici pe gestație, decât cei de mai târziu de d 60 de zile de gestație.

Aceasta indică faptul că întârzierea creșterii fetale apare în principal din a 60-a zi de gestație. Interesant este că greutatea fetală a scăzut liniar în funcție de locația pe cornul uterin (cel mai greu, spre joncțiunea utero-tubară și cea mai ușoară spre colul uterin), pe zilel 102 și 112 de gestație, în timp ce nu au existat corelații între greutatea fătului și localizarea pe zilele 30-60 de gestație.

Aportul limitat de nutrienți de la scroafe pentru a susține creșterea fetușilor a crescut variația greutății fetale în timpul gestației târzii sugerând că programele actuale de hrănire pentru scroafele gestante sunt suboptimale pentru creșterea fetală în special în timpul gestației târzii.

Aportul limitat de nutrienți pentru făt este, de asemenea, provenit din fluxul sanguin limitat prin placentă. Variația greutății fetale ar putea fi redusă atunci când fluxul sanguin a fost îmbunătățit prin suplimentarea dietei cu arginină care poate contribui cu oxid nitric în celulele endoteliale care căptuşesc vasele de sânge care provoacă vasodilatație.

Stresul oxidativ al scroafelor

Starea catabolică crește producția de reactiv specii de oxigen (ROS) care provoacă stres oxidativ crescut. Daunele oxidative sunt un indicator puternic al sănătății starea și bunăstarea animalelor în raport cu îmbătrânirea, stresul, starea nutrițională și boală. Stresul oxidativ crescut este responsabil pentru producția de lapte afectată, reproducere performanța și, în final, longevitatea scroafelor.

Afectarea capacității de a produce lapte modifică direct sănătatea și creșterea purceilor care alăptează și poate avea, de asemenea, un efect pe termen lung asupra sănătății și creșterii pe tot parcursul vieții porcilor.

Recent, s-a demonstrat că scroafele sunt sub stare catabolică severă în timpul gestației târzii, provocând creșterea stresul oxidativ α-tocoferol plasmatic și concentrațiile de retinoizi fiind mai mici cu 56% și 57% la ziua 110 de sarcină,  comparativ cu ziua 30 de sarcină, respectiv.

Leziunile ADN-ului limfocitelor au fost analizate pe bază alcalină electroforeza pe gel cu o singură celulă (testul cometei), care arată o creștere deteriorarea ADN-ului endogene în timpul gestației târzii cu 125% comparativ cu d 30 de sarcină.

Scroafa în mediu de stres termic

Aceste rezultate indică faptul că scroafele suferă leziuni crescute ale celulelor imunitare din cauza creșterii oxidative stresul asupra ADN-ului și, de asemenea, suferă o creștere oxidativ sistemic daune datorate capacitatii antioxidante reduse. Se pare că stresul oxidativ la scroafe crește atunci când scroafe sunt supuse stresului mediului, cum ar fi stresul termic și stresul social.

Scroafa aflată în mediu de stres termic a prezentat un stres oxidativ crescut prin creșterea lipidelor peroxidare, oxidare a proteinelor și ADN oxidativ, comparativ cu scroafele aflate sub confort termic din zona neutra. Este posibil ca scroafele aflate într-o boxă de gestație să fi crescut stresul oxidativ comparativ cu scroafele dintr-un grup mediu stilou.

Daunele oxidative crescute la scroafe în timpul sarcinii târzii pot afecta negativ creșterea și sănătatea fetușilor precum și creșterea postpartum a purcei. Clima caldă și umedă de vară duce la reducerea stresului termic performanța reproductivă și longevitatea scroafelor.

Studiile au arătat că stresul termic a diminuat secreția de FSH și LH și pubertate întârziată la scrofe. Stresul termic poate afecta dezvoltarea timpurie a embrionilor,  provocând dimensiuni mici ale așternutului, număr crescut de născuți morți și greutatea redusă la naștere.

Studiile au demonstrat că scroafele care alăptează, expuse la temperaturi ridicate, au avut un consum redus de hrană și producție de lapte redusă. Hipertermia din stresul termic stimulează reactivul producerea de specii de oxigen care provoacă daune oxidative.

Recent a fost efectuat un studiu pentru a investiga efectele condițiilor hipertermale asupra stării oxidative, și performanța reproductivă a scroafelor în timpul gestației și alăptarea. Un grup de scroafe era sub temperatura mediului ambiant (CON) si celelalte au fost în mediu cu temperatură ambiantă ridicată (HT).

Scroafele aflate în HT au scăzut (P < 0,05) numărul de purcei născuți vii și purcei pe pui în ziua 18 de lactație. Greutatea la naștere în HT tinde să fie mai mică (P = 0,050), comparativ cu cei din CON. Greutatea puiului în ziua 18 de lactație iar creșterea în greutate a așternutului în HT a fost mai mică (P < 0,05), decât cei din CON.

Concentrația proteinelor carbonil în HT a fost mai mare decât CON în zilele 90 și 109 de gestație, şi d1 şi 18 de lactaţie. Scroafele în HT au avut o mai mare concentrația de malonedialdehidă (MDA) pe d 90 și 109 de gestație, și d 1 de lactație decât scroafele din CON. Aceste date indică faptul că scroafele în HT au crescut leziunile lipidice și proteice în timpul gestației târzii și alăptării comparativ cu scroafele din CON.

Compararea markerilor oxidativi

Dacă se compară markerii oxidativi între diferite zile de gestație și lactație în cadrul fiecărui tratament, acest studiu a arătat că scroafele sub stres termic au avut concentrații plasmatice mai mari de 8-OHdG și proteina carbonil în ziua 109 de gestație decât în ​​celelalte zile, ceea ce indică faptul că scroafele sub mediul de stres termic au crescut ADN-ul și proteinele leziuni în timpul gestației târzii.

Creșterea în greutate a așternutului și dimensiunea așternutului a fost corelată negativ (P < 0,05) cu stresul oxidativ pentru scroafe, așa cum este indicat de concentrațiile plasmatice crescute de MDA, proteine ​​carbonili și 8-OHdG. Scăderea capacităţii antioxidante în timpul gestaţiei târzii şi lactația poate crește daunele oxidative prin creșterea producerea de radicali liberi atunci când un animal este sub presiune temperatura mediului ambiant.

Acest lucru indică faptul că stresul oxidativ este unul dintre răspunsurile majore la stres cauzate de stresul termic. Acest lucru ar putea duce la creșterea proteinelor turnover datorită creșterii daunelor oxidative la nivelul celular proteine, moartea celulară crescută din cauza peroxidării crescute a lipidelor membranare și a crescut mutația ADN-ului și defalcare care împreună pot interfera dezvoltarea fătului, dezvoltarea glandelor mamare și producția de lapte după cum se arată ca număr redus de purcei născuți vii și reducerea în greutate a așternutului.

Stresul oxidativ crescut în perioada de implantare embrionară poate provoca moartea embrionară crescută, care poate fi legată de o reducere a dimensiunii așternutului pentru scroafele aflate sub stres termic. Concomitent, a crescut și deteriorarea oxidativă a lipidelor, proteinelor și ADN-ului care a fost unul dintre factorii majori care au contribuit la reducerea performanței reproductive a scroafelor aflate sub stres termic mediu.

Performanța reproductivă și starea de stres

Zona de gestație a fost utilizată pe scară largă pentru controlul aportului energetic individual. Cu toate acestea, preocupări legate de bunăstarea animalelor impune îndepărtarea lăzilor de gestație.

În orice caz, adăpostirea în grup a scroafelor sub alocație de hrană controlată ar putea crește, de asemenea, comportamentul agresiv între scroafe, riscuri pentru sănătate ale scroafelor cu dominanță scăzută, apariție a comportamentelor stereotipe și posibila reducere a performanța reproductivă. S-a demonstrat că stresurile comportamentale sunt asociate cu cele fizice, determinând apariția markerilor pentru stresul oxidativ.

Un studiu recent a determinat că performanța reproductivă și starea de stres oxidativ al scroafelor ar fi afectate de diferite sisteme de adăpostire gestațională. Scroafe au fost găzduite fie în grupuri de 3 per pen (PEN), fie individual, în lăzi gestaționale (CON) pe 35 de zile de gestație.

Performanța reproductivă a scroafelor adăpostite în țarcurile de gestaţie tindeau să fie inferioare scroafelor adăpostite în lăzi, după cum este indicat de numărul total de purcei născuți pe așternut și greutatea așternutului la naștere.

Cu toate acestea, starea de stres oxidativ nu a fost afectată de locuința gestațională,  indicând că efectele adăpostului gestațional asupra performanței reproductive a scroafelor poate să nu fie direct legată de oxidativ starea de stres. Daunele oxidative ale proteinelor și ADN-ul a fost crescut în continuare în timpul gestației târzii și lactația indiferent de locuința gestațională.

Efectul rangului social

Efectul rangului social al scroafelor gestante adăpostite în grup, starea lor de stres oxidativ și starea imunitară a fost investigat în raport cu performanța reproductivă. Rangul social al scroafelor într-un tarc a fost determinat prin observarea comportamentului lor agresiv pentru o perioadă de 4 zile, după grupare.

Scroafele dintr-un tarc au fost clasificate în gruăuri înalte, mijlocii și grupuri de rang scăzut (HR, MR și LR), în funcție de acestea, procentul de interacțiuni câștigătoare. Scroafele din LR au arătat dimensiunea și greutatea așternutului mai mari (P < 0,05) decât cele ale scroafelor HR chiar dacă BW lor a fost inferior (P < 0,05) scroafelor în HR.

Cu toate acestea, scroafele din LR au scăzut (P < 0,05) rata de fătare și s-a observat creșterea mortalității. Scroafele din LR aveau mai mare afectarea ADN-ului, comparativ cu HR în perioada de sarcina tardivă și alăptare, fapt care ar putea fi un motiv major de cotribuție la rata lor slabă de fătare și la creșterea mortalității. Studiul a concluzionat că performanța reproductivă a fost legat de starea oxidativă a scroafelor, indiferent de rang.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2