307
Chiar și pentru companiile europene este încă un lucru umbră, noua directivă de raportare a durabilității corporative (CSRD) care decurge din European Green Deal și din planul de acțiune însoțitor pentru finanțarea creșterii durabile, notează PowltryWorld.
Cu toate acestea, această legislație – care stipulează că un contabil extern trebuie să ofere „asigurare” cu privire la raportarea de sustenabilitate – va avea consecințe majore pentru Europa și nu numai.
O foaie de parcurs
Comisia Europeană a prezentat foaia de parcurs pentru o Europă neutră din punct de vedere climatic, numită Green Deal, în decembrie 2019. Pentru marile companii cotate la bursă, CSRD va intra în vigoare anul acesta, anul fiscal 2024.
În 2025, se va aplica și pentru multe companii care nu sunt incluse în actuala directivă de raportare non-financiară. Acestea sunt companii și organizații care îndeplinesc 2 din următoarele 3 condiții: o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro pe an, un bilanț total de peste 25 de milioane de euro sau mai mult de 250 de angajați (în medie peste un an).
Una dintre companiile europene din a doua categorie este compania olandeză de furaje combinate ABZ De Samenwerking. Este a cincea cea mai mare companie de furaje combinate din Țările de Jos. Directorul ABZ De Samenwerking, Marcel Roordink, explică:
„Pentru că ne încadram în această a doua categorie, cheltuim mult timp și energie pentru a ne asigura că ne vom conforma la CSRD la timp. Alături de noi, vedem multe firme care iau inițiativa, deoarece această legislație se aplică tuturor companiilor europene din sectorul european de păsări, inclusiv întregii periferii.”
Efort major
Planurile CSRD au scopul de a transforma UE într-o economie modernă, competitivă și durabilă, care oferă stabilitate, locuri de muncă, creștere și investiții. UE își propune să devină primul bloc economic din lume care nu emite gaze cu efect de seră până în 2050.
Roorlink: „La nivel global, CSRD este un instrument de control menit să verifice dacă obiectivele Green Deal (și alte legislații) vor fi atinse.”
Atunci când raportează, companiile în cauză sunt obligate să raporteze pe 5 teme, care sunt mediul, responsabilitatea socială corporativă, drepturile omului, anticorupția și diversitatea. „În continuare, raportarea informațiilor nefinanciare în UE va deveni la fel de importantă ca și raportarea financiară tradițională și trebuie să fie de aceeași calitate”, a spus Roordink.
„Noile reguli sunt introduse rapid, iar cerințele sunt, de asemenea, cuprinzătoare și specifice. Prin urmare, va necesita un efort semnificativ din partea majorității companiilor europene care trebuie să implementeze legislația, să o respecte.”
Directiva UE cere ca companiile să colecteze, să prelucreze și să publice volume enorme de date. În principiu, pot fi raportate nu mai puțin de 1.144 de puncte de date posibile.
Roordink: „CSRD prevede că un contabil extern trebuie să ofere asigurări cu privire la raportarea de sustenabilitate, inițial cu un grad limitat de asigurare, ulterior cu un grad rezonabil. Aud din diverse surse că firmele de contabilitate din Europa recrutează oameni în masă pentru a putea pregăti aceste rapoarte în conformitate cu regulile.”
Impact global
În pregătirea CSRD, trebuie efectuată o analiză a părților interesate pentru a determina cine este vizat de raportare. Roorlink: „În cazul nostru, acesta se referă la personalul nostru, companiile învecinate și persoanele fizice, membrii cooperativei noastre, furnizorii precum fermierii arabile, ONG-urile, toate tipurile de comercianți și furnizori internaționali – inclusiv materii prime – și, de asemenea, consumatorul.
Deci, în ceea ce privește sectorul avicol, aceasta înseamnă crescătorii noștri de păsări afiliați, abatoarele de păsări cu care lucrăm și comercianții de ouă, pentru a numi doar câțiva.”
După cum vede Roordink, raportarea privind mediul trebuie să fie cea mai extinsă și, în opinia sa, aceasta merge foarte departe. „În primul rând, trebuie să ne uităm la ce emisii emite compania noastră însăși, numite domeniul 1. Apoi trebuie să raportăm și emisiile indirecte, numite domeniul 2. Să presupunem că o centrală poloneză pe cărbune ne furnizează electricitatea, atunci trebuie să fie și asta raportat."
În plus, în domeniul de aplicare 3, toate achizițiile trebuie raportate, cum ar fi camioanele noi și echipamentele din fabrică, inclusiv mobilierul de birou. „CSRD precizează, de asemenea, că trebuie să faceți o evaluare bazată pe domeniile 1 până la 3, deci nu doar raportare, ci și evaluări”, a menționat Roordink.
Raportarea CSRD înregistrează sustenabilitatea întregului lanț, inclusiv toate verigile preliminare și scorul lor de sustenabilitate. „Ca urmare, mă aștept ca CSRD să aibă un impact global”, spune directorul ABZ De Samenwerking.
„Deoarece comerțul cu amănuntul va trebui, de asemenea, să respecte această legislație UE, aceasta va avea consecințe asupra importului de file de pui din America de Sud și de ouă de masă din Ucraina, pentru a numi doar câteva.”
Privire critică asupra furnizorilor
Roordink spune că este clar că UE pledează pentru o strategie de durabilitate orientată către părțile interesate: „Acesta este punctul de plecare. Ca companie, evaluezi impactul unei zone și apoi vezi dacă tu îl poate influența în mod favorabil și cât va costa.
Văd această nouă legislație drept începutul unei noi călătorii. Știm unde vrem să mergem, dar nu știm exact în ce direcție să mergem și cât de repede putem face asta.”
Noua legislație a UE are deja implicații, deoarece compania olandeză de furaje combinate se uită cu mai multă critică la furnizorii săi și la ce impact au acești furnizori asupra temelor care joacă un rol în cadrul CSRD. Roorlink: „Dacă, pe termen lung, legislația este legată de CSRD care precizează ce este permis și ce nu în ceea ce privește lățimile de bandă, atunci furnizorii ar putea fi nevoiți să fie abandonați.”
Producătorul de furaje notează că legislația va juca un rol uriaș în UE pentru companiile de furaje combinate și pentru întregul lanț alimentar.
Schimbare pe piața materiilor prime
Roordink consideră că este foarte important ca retailerii europeni să lucreze împreună cu lanțul alimentar agricol. „Pentru că din acest an, Ahold Delhaize, de exemplu, trebuie deja să respecte CSRD.
Această companie globală de retail trebuie să-i întrebe pe crescătorii de găini ouătoare de unde provin ouăle, dacă produc în conformitate cu CSRD. Acesta va avea ca scop aprovizionarea cu ouă care sunt produse cu cea mai mică amprentă de carbon posibilă. Dacă rația de găină ouătoare include cât mai multe materii prime care nu sunt comestibile umane, acesta este un plus.”
Roordink crede, de asemenea, că va exista o schimbare pe piața materiilor prime. Produsele precum peria de bere, pulpa presată și zerul din regiune vor deveni mai populare, deoarece sunt comestibile non-umane și au, de asemenea, o amprentă scăzută de carbon.
„Văd deja că o reducere a amprentei de carbon este foarte apreciată la nivel mondial și mă aștept ca aceasta să devină doar un motor mai puternic pe termen lung. Prin urmare, acest lucru va avea un efect și asupra prețului produselor agricole”, spune el.
Din acest motiv, industria olandeză combinată a păsărilor de curte a început cu reintroducerea proteinei animale în furajele compuse sub formă de PAP (proteine animale procesate) în martie 2022. Acestea sunt produse reziduale de la porci care sunt procesate în hrana pentru păsări.
„Amprenta de carbon a acestor proteine este de multe ori mai mică decât soia din America de Sud și aceste produse reziduale conțin mai mult de 60% proteine animale, comparativ cu 48% proteine din soia”, a spus Roordink, adăugând: „Pentru a arăta impactul acestei măsuri. , amprenta de carbon a soiei din America de Sud este de 8 ori mai mare decât cea a produselor reziduale de porc, în cazul nostru.”
Concentrați-vă pe fluxurile reziduale și coproduse
Roordink vede că țări precum SUA, Canada și țările din America de Sud își bazează în principal rațiile de pasăre pe porumb și soia, care sunt disponibile pe scară largă în acele țări. „Își vor ajusta amprenta de carbon în consecință.
Noi, ca industria olandeză a furajelor combinate, am decis să ne concentrăm mai mult pe fluxurile reziduale și pe produsele secundare din industria alimentară regională. Fiind a cincea cea mai mare companie de furaje combinate din Țările de Jos, suntem pe deplin implicați în acest lucru.”
Furajele combinate nu trebuie neapărat să devină mai scumpe, dacă pot fi găsite materii prime mai ieftine, spune Roordink. Unele fluxuri comerciale pot intra sub presiune ca urmare a CSRD. „Pentru a da un exemplu, în cazul nostru, despre cât de mult se extinde CSRD, cumpărăm soia sud-americană în vrac printr-un comerciant olandez.
Pe termen lung, acest comerciant va trebui să se asigure că toată soia îndeplinește condițiile stabilite în CSRD, inclusiv indicatorii de durabilitate și sociali în America de Sud însăși. Pe termen lung, produsele agricole europene vor fi etichetate, prezentându-și scorul CSRD.
Nu mă aștept ca până în 2025 toate cele 1.144 de puncte de date pe care trebuie să le livrăm să fie găsite pe ambalaj, dar cred că cele mai importante vor fi afișate.” (Foto: Dreamstime)