După ce s-au confruntat cu șocuri severe și volatilitate ridicată în anii precedenți, piețele agricole din UE dau semne pozitive de stabilizare, deoarece costurile inputurilor au scăzut constant în ultimele luni, iar inflația alimentară a revenit la un ritm moderat, notează EuropeanMeat în ultima sa analiză referitoare la piața globală a cărnii.
Perspective pe termen scurt ale piețelor agricole din UE: revenire treptată, dar fragilă, la stabilitate
Mediul macroeconomic general și al prețurilor alimentelor indică posibile îmbunătățiri ale cererii de produse agroalimentare în majoritatea sectoarelor.
Cu toate acestea, perspectivele rămân supuse unui grad ridicat de incertitudine, legat de evenimente meteorologice, conflicte geopolitice și boli ale animalelor și plantelor. Publicată de Comisia Europeană, ediția de toamnă a anului 2024 a raportului privind perspectivele pe termen scurt pentru piețele agricole din UE prezintă cele mai recente tendințe și perspective pentru piețele agricole cheie.
Potrivit raportului publicat, piețele agricole dau semne de stabilizare. Inflația alimentară a scăzut, iar prețurile alimentelor au rămas relativ stabile în ultimele luni pentru majoritatea produselor, deși sunt în medie cu 32% mai mari față de 2020. O creștere a cererii de produse agroalimentare ar putea fi susținută de PIB-ul UE așteptat. creștere și inflație moderată constantă.
Piața îngrășămintelor din UE se stabilizează, de asemenea, treptat, fluxurile comerciale revenind la normal, iar producția internă dând semne de redresare.
Cu toate acestea, accesibilitatea la prețuri rămâne o preocupare pentru fermieri, în primul rând din cauza scăderii prețurilor culturilor arabile. Recoltele mai scăzute ale culturilor în diferite regiuni ale Europei în 2024 ar putea cauza probleme de flux de numerar pentru fermierii de culturi arabile, pot afecta achizițiile de îngrășăminte în primăvara anului 2025.
Ajustarea structurală continuă conduce la o scădere a producției de carne de vită din UE cu o scădere estimată de 0,5% în 2024 și 1% în 2025. În ciuda ofertei reduse, exporturile de carne din UE continuă să aibă rezultate bune, în special pe piața turcă.
Consumul de carne de vită pe cap de locuitor în UE a scăzut cu 1,7% în 2024 și este de așteptat să scadă în continuare, cu 1,2% în 2025. Producția de carne de porc din UE se redresează în unele țări UE, indicând o tendință mixtă pentru sector, dar în general, producția de carne de porc din UE este de așteptat să ușoară scădere cu 0,5% în 2024 și 0,2% în 2025.
Cererea mai scăzută din China ar putea încetinirea exporturilor UE cu -2,5% în 2024. Pentru 2025 este prevăzută o nouă scădere de 2% de la an la an. Sectorul păsărilor de curte din UE se confruntă cu perspective de piață destul de bune în 2024, cu o creștere de 4% a producției și o creștere de 3% a exporturilor. În 2025, producția ar putea crește cu 0,9%, iar exporturile cu 2%. Consumul pe cap de locuitor al UE este de așteptat să crească în 2024 și 2025. Incertitudinea în ceea ce privește incidența HPAI în Europa și Americi rămâne o preocupare ridicată pentru sector. Scăderea istorică a efectivelor de ovine din UE a împins sacrificarea cu 4,9% în 2024.
Pentru 2025 este de așteptat o scădere suplimentară de 1% de la an la an. Cererea susținută și prețurile interne ridicate mențin importurile ridicate (+2% în 2024), în timp ce exporturile de carne scad și mai mult cu 10% din cauza lipsei de competitivitate. În general, consumul de carne pe cap de locuitor al UE este de așteptat să crească ușor în 2024, la 66,8 kg (+0,8% de la an la an) și să se stabilizeze în 2025.
Producția de carne de vită din UE se stabilizează în 2024
Producția de carne de vită din UE a crescut cu 3% în prima jumătate a anului 2024 de la an la an, în principal datorită creșterii semnificative a sacrificării în IT (+9%) și PL (+20%). Creșterea poate avea cauze multiple, cum ar fi condiții proaste de pășunat în Europa centrală și o cerere în creștere pe anumite piețe de export (Türkiye).
Cu toate acestea, până la sfârșitul anului 2024, se preconizează că producția de carne de vită va scădea ușor (-0,5%) din cauza penuriei de bovine tinere în unele țări ale UE (de exemplu, IT și ES). Oferta redusă de carne de vită continuă să susțină prețurile producătorilor de carne de vită din UE și prețul animalelor vii.
Moderarea prețurilor la furaje și prețurile ridicate ale carcaselor sunt de așteptat să favorizeze marje mai bune pentru cei care îngrășează. În 2025, se așteaptă ca tendința de scădere a producției de carne de vită să continue (-1,0%) de la an la an din cauza efectivelor în scădere.
Deoarece prețurile de consum rămân ridicate, din cauza ofertei reduse, consumul de carne de vită pe cap de locuitor din UE în 2024 este de așteptat să scadă ușor, până la 9,6 kg (-1,7% față de an).
Exporturile de carne de vită cresc, în timp ce importurile scad
În ciuda ofertei limitate, exporturile de carne de vită din UE au crescut în prima jumătate a anului 2024 (+41 600 t sau +17% de la an la an). Piața turcă este principalul motor (+28 100 t), alături de exporturile în creștere către Algeria, Elveția și Filipine.
Până la sfârșitul anului 2024, exporturile UE sunt de așteptat să crească cu 10% de la an la an. În aceeași perioadă, exporturile UE de animale vii au scăzut cu 16% de la an la an, din cauza unei penurii relative de animale vii și a dificultăților de a ajunge pe unele piețe din motive geopolitice.
În general, exporturile de animale vii sunt de așteptat să scadă cu -2% în 2025 de la an la an. În 2024, piața UE a rămas mai puțin atractivă pentru importuri, cu o scădere de 2,2% în ianuarie-iunie de la an la an. Importurile din Brazilia au scăzut substanțial (-15%), în timp ce importurile din Marea Britanie au scăzut cu 0,2%.
Principalii parteneri UE, inclusiv Țările din America de Sud găsesc piețe mai profitabile în alte părți ale lumii (de exemplu, SUA), datorită unei piețe relativ strânse de carne de vită la nivel global. Până la sfârșitul anului 2024 se preconizează o scădere de 2% de la an la an. În 2025, importurile de carne ar putea scădea în continuare cu încă 1,5% din cauza producției mai scăzute așteptate în Brazilia anul viitor.
Carne de porc: Redresarea producției în unele țări ale UE
În prima jumătate a anului 2024, producția de carne de porc din UE a crescut cu 1,7% față de an. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în PL cu 77 000 t (+9%), în HU cu 18 000 t (+8,3%) și în DE cu 18 000 t (+0,9%), deși producția a scăzut în ES cu 5 000 t (0,2%).
În aceeași perioadă, în DK au fost sacrificate mai puține animale, dar greutatea medie a carcasei a crescut (+17 000 t, +2,5% de la an la an). Creșterea ofertei UE, combinată cu cererea limitată, a condus la o scădere a prețurilor interne din mai 2024, chiar dacă cotația medie a rămas semnificativ peste media pe 5 ani.
Pe măsură ce prețurile atât la furaje, cât și la purcei au scăzut, marjele au rămas relativ pozitive în prima jumătate a anului. Focarele de pestă porcină africană rămân un risc pentru producție. În ansamblu, este așteptată o scădere a producției de 0,5% pentru 2024 și o scădere suplimentară cu încă 0,2% pentru 2025 de la an la an.
Consumul a fost stabil până acum în 2024, fără creșterea obișnuită în lunile de vară. Consumul pe cap de locuitor al UE este de așteptat să scadă în continuare la 30,9 kg până la sfârșitul anului (-0,4% față de an). Pentru 2025, consumul UE pe cap de locuitor este de așteptat să se stabilizeze la 30,9 kg de la an la an.
Prețurile UE provoacă exporturile UE
Prețurile mai puțin competitive ale cărnii de porc din UE fac din exporturile către piața globală o adevărată provocare. În prima jumătate a anului 2024, exporturile UE au înregistrat o scădere de 6% față de an, în principal către China (-27%).
În plus, exporturile către Marea Britanie au scăzut în ianuarie iunie (3% de la an la an). Concurența puternică a prețurilor din Brazilia și SUA a creat provocări pentru exporturile UE către unele piețe de mare valoare (Japonia, Australia), deși au existat câștiguri în Coreea de Sud și piețe cu valoare mai mică, cum ar fi Filipine și Vietnam.
În general. Exporturile UE în 2024 ar putea scădea cu 2,5% de la an la an. Dacă diferența de prețuri dintre UE și concurenții internaționali continuă să scadă, acest lucru ar putea stimula exporturile UE pe piața internațională.
În ansamblu, pentru 2025 se preconizează o scădere de 2% de la an la an. Cu posibile taxe compensatorii din China, exporturile de carne de porc în 2025 ar putea scădea în continuare. Importurile totale de carne de porc din UE au fost de 53 711 t în ianuarie-iunie 2024 (+1% de la an la an).
Importurile din Marea Britanie reprezintă aproximativ 2/3 din totalul importurilor de carne de porc din UE și au scăzut cu 2,2% în aceeași perioadă. În același timp, importurile din Chile au crescut cu 8 600 t (+173%) datorită noului ALS dintre Chile și UE. Cu toate acestea, având în vedere o scădere a cererii de carne de porc din Regatul Unit în 2025, importurile din UE ar putea scădea cu 2% în 2025.
Redresarea sectorului păsărilor de curte din UE continuă
În 2024, producția de păsări de curte din UE continuă să crească de la redresarea din 2023, datorită unui sezon mai blând HPAI, precum și a costurilor mai accesibile pentru furaje și a prețurilor de producție favorabile.
În prima jumătate a anului 2024, sacrificarea în UE a crescut cu 4,7% de la an la an. Producția a crescut în aproape toate țările UE, cu excepția de ex. SE, NL și LT. În special, au fost raportate creșteri mari în FR (+116 000 t sau +15,9%) și HU (+34 000 t sau +13,9%).
Până la sfârșitul anului 2024, producția este de așteptat să crească cu 4% de la an la an, ținând cont de o posibilă creștere a costurilor de intrare care ar afecta marjele.
O creștere mai mică a producției de 0,9% față de an este prevăzută în 2025 din cauza concurenței prețurilor din partea altor cărni și a unei cereri globale mai stabile. În ciuda sezonului mai blând al focarelor de HPAI din acest an, riscul rămâne pentru sezoanele următoare. Prețurile de producție din UE au crescut constant în prima jumătate a anului 2024, rămânând peste 2 500 EUR/tonă.
Exporturile UE cresc în ciuda creșterii prețurilor UE
În ianuarie-iunie 2024, importurile din UE au scăzut cu 20 370 t (-4,5% de la an la an). Cu toate acestea, importurile UE din Regatul Unit s-au redresat semnificativ (+32% sau aproape +20 000 t) după declinul abrupt de anul trecut.
Pe de altă parte, importurile UE au scăzut din Ucraina (-12%), Brazilia (-12%) și Thailanda (-11%). În ansamblu, se preconizează că importurile din UE vor scădea cu 0,5% în 2024. Incertitudinea privind importurile de păsări de curte care provin din principalele origini Brazilia, Regatul Unit și Ucraina ar putea avea un impact semnificativ asupra acestor evoluții.
În ianuarie-iunie 2024, exporturile UE au crescut cu 11% de la an la an, în special către Marea Britanie (+7 600 t) și majoritatea destinațiilor din Africa și Asia: Arabia Saudită (+7 200 t), Vietnam (+10 800 t). t), Filipine (+33 170 t) și RD Congo (+9 190 t).
În schimb, exporturile către Ucraina au scăzut (-12 540 t). Până la sfârșitul anului 2024, exporturile UE sunt de așteptat să crească cu 3% de la an la an și ar putea fi menținute în 2025 dacă se mențin debușeele tradiționale ale UE pentru păsările de curte.
Disponibilitatea internă mai mare prin producția UE și imaginea favorabilă a păsărilor de curte pentru consumatorii europeni în comparație cu alte proteine de origine animală sunt de așteptat să susțină creșterea consumului pe cap de locuitor în UE în 2024 cu aproape 1 kg (+3,5% de la an la an). Pentru 2025, consumul UE pe cap de locuitor s-ar putea stabiliza la 25,2 kg (+0,6% de la an la an).
Carne de oaie/capră-Efectivul UE continuă să scadă
Producția de ovine și caprine din UE a scăzut cu 7,4% în prima jumătate a anului 2024, de la an la an, ca urmare a declinului structural continuu al efectivelor de capre și ovine, precum și de condițiile meteorologice nefavorabile și de disponibilitatea ierbii.
Principalele state membre producătoare, cum ar fi ES și FR, au avut de înfruntat scăderi de 6 100 t (-10%) și, respectiv, 2 800 t (6%), în aceeași perioadă. Focarele de boli în efectivele din statele membre vestice ar putea afecta și mai mult disponibilitatea animalelor pentru sacrificare până la sfârșitul anului.
În general, producția de ovine și caprine din UE ar putea scădea cu 5% în 2024, în ciuda prețurilor record ridicate, și ar putea fi urmată de o reducere mai mică în 2025 (1%). Fiind cel mai scump tip de carne, consumul UE de carne de oaie este probabil să sufere de presiuni inflaționiste ca și alte tipuri de carne roșie.
Deși are o poziționare favorabilă în cadrul coșurilor de consum ca produs sezonier și tradițional (de exemplu în timpul festivităților religioase și culturale), combinația dintre disponibilitatea mai scăzută și prețurile ridicate sunt de așteptat să determine o scădere ușoară a consumului în 2024 la 1,2 kg (-3,2 kg). % an la an). Pentru 2025, consumul pe cap de locuitor este de așteptat să rămână la 1,2 kg (-0,6% anual).
Exporturile UE de ovine vor scădea
În prima jumătate a anului 2024, exporturile UE de carne de oaie au scăzut cu 14%, ca urmare a exporturilor mai scăzute către Regatul Unit, Elveția, Israel, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.
Acest lucru se datorează în principal prețurilor relativ ridicate din UE, care conduc la o competitivitate mai scăzută pe piețele internaționale. Întrucât această situație nu este de așteptat să se schimbe pe termen scurt, exporturile de carne de oaie ar putea scădea cu 10% până la sfârșitul anului 2024.
Dacă prețurile se scad, ar putea fi de așteptat o revenire de aproximativ +2% față de an în 2025. UE exporturile de animale vii au scăzut cu 2% în prima jumătate a anului 2024 de la an la an, nefavorizate de prețurile interne ridicate și disponibilitatea mai scăzută.
Exporturile în creștere către Maroc și Algeria, în special din ES, au compensat parțial scăderile către Iordania, Arabia Saudită și Israel. În general, exporturile de animale vii vor scădea și cu 2% pentru tot anul 2024 din cauza situației geopolitice dificile.
În 2025, este prevăzută o nouă scădere de 2%. Importurile UE de carne de oaie au scăzut cu 10% în ianuarie-iunie, cu scăderi de la principalii furnizori din UE: Marea Britanie (17%) și Noua Zeelandă (2%).
Cu toate acestea, importurile din UE din 2024 ar putea crește cu 2% de la an la an și să mențină acest nivel în 2025 datorită redresării producției din Noua Zeelandă și Australia și deviației mai multor produse către piețele UE. (Foto: Freepik)