Ferma

678

Indicatori cheie ai sănătății ugerului: Evaluarea genomică și fenotipică

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Sistemele intensive de producție de bovine de lapte se confruntă cu provocarea constantă de a echilibra fertilitatea, sănătatea ugerului și bolile metabolice, fără a compromite producția de lapte și bunăstarea, se arată într-un studiu citat de DairyGlobal. Ca urmare, este nevoie de o evaluare precisă și eficientă a caracteristicilor ugerului la bovinele de lapte, pentru a permite fermierilor să ia decizii de reproducere mai informate pentru selecția animalelor.

Trăsături fenotipice ale ugerului

Încorporarea metodelor de evaluare atât genomice (secvențierea ADN) cât și fenotipică (măsurători fizice) îmbunătățește acuratețea predicției trăsăturilor legate de uger, îmbunătățind astfel sănătatea ugerului, producția de lapte și rentabilitatea generală a efectivului.

Evaluarea fenotipică este un aspect critic al procesului de reproducere bazat pe caracteristicile fizice ale vacilor de lapte. Trăsăturile fenotipice ale ugerului sunt indicatori cheie ai potențialului de producție de lapte de vacă și a sănătății generale a ugerului.

Măsurarea directă și răspunsurile corelate la o singură trăsătură pentru producția de lapte este o metodă convenabilă în sistemele de producție a laptelui.

Prin urmare, trăsăturile conformației ugerului, cum ar fi statura, rezistența, diametrul mamelonului, vederea laterală a piciorului posterior, unghiul crupei, lățimea crupei, atașarea ugerului anterioară, înălțimea ugerului posterioară, arcul posterior al ugerului, adâncimea ugerului, ligamentul suspensiv și plasarea tetinei sunt utilizate ca criteriu de selecție pentru creșterea longevității la bovinele de lapte.

Cu toate acestea, aceste trăsături ar putea diferi în funcție de rasa de vacă de lapte sau de încrucișarea evaluată. Studiile arată că vacile încrucișate aveau un spațiu mai mic de la uger la jaret decât vacile Holstein.

În plus, vacile încrucișate aveau mai multă distanță între tetinele din față și din spate și tetinele mai lungi decât vacile Holstein.

Mai mult, conformația ugerului la vacile cu tetine mari cu pâlnie, ugerele penduloase după fătare și sferturile oarbe au prezentat un risc mai mare de mastită subclinică sau infecții intramamare.

Trăsături genomice ale ugerului

Progresul evaluării genomice la bovinele de lapte se bazează pe descoperirea de noi trăsături de interes pentru a crește acuratețea selecției genomice. Prin urmare, înțelegerea criteriilor utilizate pentru evaluarea trăsăturilor genomice a ugerului este crucială pentru crescătorii care doresc să ia decizii informate cu privire la selecția animalelor.

Pentru a dezvolta programe eficiente de selecție pentru noi trăsături, este necesar să se creeze baze de date mari bazate pe valori genetice estimate extrem de fiabile. Estimarea fiabilității evaluărilor genomice depinde de factori, inclusiv de numărul de vaci utilizate ca referință, de moștenirea trăsăturii și de caracteristicile populației.

Studiile arată o corelație pozitivă între scorul celulelor somatice și calitatea laptelui și trăsăturile de compoziție și o corelație negativă între conformația ugerului, musculatura din spate și volumul ugerului și calitatea și compoziția laptelui.

Evaluarea sănătății glandelor mamare

Scorurile celulelor somatice în lactația timpurie, atașarea ugerului anterioară, adâncimea ugerului și scorul stării corporale sunt utilizate în modele cu mai multe trăsături pentru evaluările tradiționale și genomice pentru rezistența la mastită. Selecția pentru a reduce apariția vacilor cu uger adânci, în special ugerele posterioare joase, tetinele deschise și tetinele scurte și late îmbunătățesc eforturile de reducere a incidenței mastitei.

Conformația slabă a ugerului și a tetinei este legată de niveluri ridicate de infecție intramamară. În plus, caracteristicile anatomice ale mamelonului, cum ar fi lungimea, diametrul cilindrului și vârful la vacile de lapte, sunt asociate cu infecții intramamare cauzate de populațiile bacteriene ale pielii tetinei.

Există o corelație genetică între viteza de muls și scorurile celulelor somatice care indică faptul că mulsul mai rapid este asociat cu un scor crescut al celulelor somatice și o adâncime mai mică a ugerului și lățimea ugerului din spate. În plus, vacile cu sferturi posterioare cu uger mare au mai puține infecții derivate de Staphylococcus aureus și Streptococcus uberis.

Mai mult, există o relație pozitivă între numărul de celule somatice și producția de lapte la nivel genetic, dar o relație negativă puternică între ele la nivel fenotipic. O corelație genetică pozitivă între numărul de celule somatice și producția de lapte înseamnă că genele care contribuie la o producție mai mare de lapte contribuie și la un număr mai mare de celule somatice.

Concluzie

Implementarea criteriilor de evaluare genomice și fenotipice a ugerului pentru selecția bovinelor de lapte oferă predicții solide pentru îmbunătățirea sănătății ugerului, a productivității laptelui și a caracteristicilor de longevitate, generând astfel linii genetice mai durabile.

Testarea genomică permite o îmbunătățire accelerată a trăsăturilor cu ereditabilitate scăzută, cum ar fi trăsăturile de sănătate; cu toate acestea, trăsăturile fenotipice rămân esențiale pentru evaluările genomice de succes asociate cu datele în care au fost aplicate standarde adecvate de control al calității.

Asocierea ambelor trăsături genomice și fenotipice facilitează deciziile informate pentru selecția animalelor cu o mai mare acuratețe; prin urmare, este esențial să se furnizeze informații precise și imparțiale legate de trăsăturile derivate din uger și alte trăsături legate de producție.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2