Ferma

371

Industria cărnii de vită din Argentina ia măsuri pentru a respecta normele UE privind defrișările

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit Euractiv, Argentina a dezvăluit primul său sistem de certificare pentru carnea de vită fără defrișare autorităților Uniunii Europene la Bruxelles, în timp ce țara se pregătește pentru o nouă lege a UE care vizează importurile legate de defrișare.

Schema, cunoscută sub numele de VISEC, a fost lansată de Institutul de Promovare a Cărnii de Vită din Argentina (IPCVA) pentru a asigura trasabilitatea întregii cărni de vită, de la fermă până la furculiță.

Prin acest sistem, IPCVA urmărește, de asemenea, să „reducă impactul negativ potențial” al regulamentului UE împotriva defrișărilor (EUDR), care urmează să intre în vigoare în ianuarie 2025.

EUDR cere importatorilor din UE a șapte mărfuri, inclusiv bovine și produse derivate precum pielea, să demonstreze că produsele lor nu au contribuit la defrișarea sau degradarea pădurilor după decembrie 2020.

VISEC utilizează datele de geolocalizare pentru a certifica originea durabilă a produselor zootehnice, în conformitate cu cerințele EUDR.

„Certificatele pot fi folosite de exportatori și importatori ca dovadă a conformității în fața autorităților din țările membre UE, în cadrul cerințelor de due diligence”, a precizat IPCVA într-un comunicat de presă.

Cu toate acestea, certificatele VISEC, ca și alte scheme naționale, nu sunt acceptate legal de autoritățile UE pentru conformitatea EUDR, a explicat Davor Percan de la Departamentul de mediu al Comisiei Europene (DG ENV) în cadrul evenimentului de prezentare a platformei, pe 3 iunie.

„Nu există nicio validare oficială, dar fiecare element al EUDR este inclus și deja certificat și verificat”, a răspuns Gustavo Idígoras, președintele Camerei Argentinei pentru Industria Petrolieră, subliniind că VISEC oferă toate informațiile necesare pentru evaluările de risc ale importatorilor.

Argentina, unul dintre cei mai mari exportatori de vite din lume, vrea să se poziționeze ca producător de top de carne de vită durabilă, în conformitate cu angajamentele internaționale de a inversa defrișarea.

În cadrul evenimentului, IPCVA s-a lăudat cu standardele înalte de sustenabilitate și bunăstare a animalelor ale vacilor argentiniene, care se plimbă liber în vastele pajiști din La Pampa, în centrul Argentinei.

„Argentina este una dintre puținele țări din lume în care animalul își petrece 80% sau 90% din viață la pășunat și în aer liber”, a spus președintele IPCVA, Jorge Grimberg.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2