302
Popularitatea în plină expansiune a soluțiilor AI de generație următoare ia cu asalt industria europeană a furajelor, notează AllAboutFeed.
Puțini le adoptă
Cu toate acestea, în timp ce companiile experimentează cu noi tehnologii, foarte puține le adoptă. Practica arată că companiile de furaje sunt încă nesigure cu privire la modul în care AI se potrivește cu exactitate în operațiunile lor.
„Din experiența mea, în ultimele 12 luni, fiecare organizație lider în nutriția animalelor a creat un grup urgent și strategic pentru a examina Chat-GPT, utilizarea AI și adoptarea rapidă a tehnologiilor IoT în fabrica de furaje și lanțul de aprovizionare. ” a comentat Aidan Connolly, Președintele International Food and Agribusiness Management Association.
Cu toate acestea, poveștile de succes sunt relativ rare până acum. „Exemplele concrete de succes sunt mai puține decât m-aș fi așteptat, având în vedere că organizațiile nu doresc să-și facă publice eforturile și că există mulți întârziați în industria furajelor în ceea ce privește adoptarea”, a recunoscut Connolly.
Potenţial pentru producătorii europeni de furaje
Connolly a reafirmat că AI reprezintă o oportunitate uriașă pentru producătorii europeni de furaje, în special cu complexitatea adăugată a conformității CSDDD, CSRDD și SBT în cadrul afacerii.
Aceasta înseamnă că, dimpotrivă, ignorarea AI este riscantă, iar eșecul implementării acesteia este o amenințare existențială. „Cei care îl folosesc vor fi mai eficienți, vor oferi un serviciu mai bun pentru clienți și vor respecta mai bine banda transportoare a noii legislații europene”, a spus Connolly.
De când OpenAI a lansat publicului o demonstrație timpurie a ChatGPT pe 30 noiembrie 2022, tema inteligenței artificiale este omniprezentă, a fost de acord Wolfgang Steiner, șeful Digital Value Nutrition la Bühler.
„Interesul a crescut masiv”, a spus Steiner, adăugând că AI a devenit, fără îndoială, unul dintre subiectele fierbinți din industria hranei pentru animale, toată lumea de-a lungul întregului lanț valoric al furajelor întrebând cum le va afecta AI afacerea și munca lor.” Sunt multe întrebări, dar nu prea multe răspunsuri definitive”, a adăugat Steiner.
Imaginea este similară peste ocean. Rebecca Kern-Lunbery, manager de produs pentru testarea furajelor la Ward Laboratories, SUA, consideră că industria în ansamblu este lentă în adoptarea tehnologiilor AI.
„În prezent sunt făcuți primii pași pentru a introduce și utiliza metode de știință a datelor mari, cum ar fi învățarea automată. Abia acum începem să folosim seturi mari de date existente pentru a îmbunătăți procesul decizional. Următorii pași ar fi colectarea intenționată a unor cantități mari de informații și lăsarea AI să aibă acces pentru a ne îmbunătăți procesele”, a comentat Kern-Lunbery.
Costul contează
Există mai multe motive în spatele introducerii relativ lente a tehnologiilor AI în industria furajelor. Unii jucători de pe piață consideră că industria furajelor este prea conservatoare pentru a adopta rapid noile tehnologii. Dar poate fi mai mult decât atât.
„Industria hranei pentru animale încă gândește în mod convențional”, spune Soumya Kanti Kar, MVSc, PhD, om de știință senior la Departamentul de Nutriție Animală, Wageningen Livestock Research.
„Aș spune că este aversiv față de risc, în special jucătorii mari.” Companiile europene nu au sărit toate în trenul AI, deoarece mai sunt întrebări care trebuie rezolvate, a spus Kar.
În timp ce agricultura în ansamblu a fost relativ conservatoare și lentă în adoptarea de noi tehnologii, producătorii de furaje sunt, în general, mai avansați, iar fabricile de furaje nou construite încorporează cele mai noi idei.
O provocare
Industria hranei pentru animale poate vedea mai multe tehnologii AI în funcțiune, deoarece poate fi o provocare să încadreze noi soluții în operațiunile existente.
„Industria hranei pentru animale este caracterizată de marje scăzute și, ca atare, tehnologiile sunt adesea modernizate, deci nu duc neapărat la o reproiectare fundamentală a proceselor de producție, care este locul în care AI este cea mai eficientă”, a explicat Connolly.
„Nu cred că industria furajelor este prea conservatoare. Este doar găsirea unui echilibru între costurile de investiție și timp și câștigul posibil, care nu este întotdeauna pe deplin clar încă, cred”, a comentat Astrid Tempelaere, cercetător doctor MeBioS KUL.
Tempelaere a mai remarcat că marjele din industria alimentară sunt relativ scăzute, în timp ce implementarea inteligenței artificiale și integrarea noilor tehnologii pentru achiziționarea de date, cum ar fi senzorii și etichetarea datelor, costă bani.
„Costul este cu siguranță o altă barieră la intrare”, a fost de acord Kern-Lunbery. „În funcție de segment și de tehnologiile AI despre care vorbim, achiziționarea de senzori doar pentru a colecta date referitoare la sănătatea animală, de exemplu, ar fi costisitoare și ar împiedica operațiunile mici să utilizeze această tehnologie.
Cu toate acestea, ca și în cazul majorității progreselor tehnologice, m-aș aștepta ca acel cost să scadă sau ca valoarea să fie mai bine înțeleasă”.
Kar a mai indicat că problemele legate de politica de confidențialitate sunt unul dintre obstacolele pentru utilizarea în masă a AI în industria furajelor. El a explicat că serviciile de inteligență artificială funcționează cu o gamă largă de date, a căror protecție împotriva utilizării neautorizate iese în prim-plan.
Aplicarea e dificilă
Tempelaere a spus că nu este surprinzător faptul că aplicarea IA de-a lungul lanțului de aprovizionare al industriei alimentare este încă dificilă. Frenezia care a urmat lansării inițiale a Chat-GPT poate să fi produs, de asemenea, o așteptare prea mare că AI va revoluționa industria furajelor în câteva luni.
„Din punctul meu de vedere, publicul larg consideră că AI este Sfântul Graal pentru toate problemele, dar AI este mult mai complicată”, a menționat Tempelaere. Tempelaere a explicat că algoritmii AI sunt deosebit de sensibili la modificările datelor.
De exemplu, dacă trebuie să verificați alimentele, dar este folosită o altă culoare a centurii de transport acolo unde este plasată mâncarea, acest lucru poate reduce deja puternic performanța algoritmului AI.
O altă dificultate este nevoia de date etichetate. În industria alimentară, dar și în industrii precum cea farmaceutică, auto și așa mai departe, AI este folosită pentru a detecta produsele care se abat de la standardele de calitate.
Cu toate acestea, Tempelaere a indicat că astfel de obiecte sunt destul de limitate, ceea ce face dificilă furnizarea de suficiente exemple pentru algoritmul AI în timp ce acesta învață. O altă preocupare este că îi lipsește explicabilitatea cu privire la modul în care a fost făcută o anumită predicție de către algoritmul AI.
„Deci, cine va fi responsabil pentru previziunile greșite, de exemplu?” Întreabă Tempelaere, adăugând că acești factori contribuie în primul rând la rata de succes încă limitată a industriei. În esență, AI poate fi privită ca o colecție de ecuații și modele matematice avansate care trebuie optimizate pentru sarcini specifice, a concluzionat Tempelaere.
De asemenea, analiștii au subliniat că atunci când se vorbește despre tranziția AI în industria furajelor, trebuie luat în considerare factorul uman. „În general, cred că profesioniștii din industrie sunt mai în vârstă și provocările tehnologice sunt intimidante pentru mulți dintre acești oameni”, a spus Kern-Lunbery.
„Am auzit pe un podcast că un domni afirmând că nu se temea că AI îl va înlocui ca nutriționist pentru animale, deoarece nu are acces la cea mai recentă ediție a Academiilor Naționale de Știință, Inginerie și Medicină a Cerințelor de nutrienți pentru bovinele de lapte din cauza faptului că zidul de plată”, a spus Kern-Lunbery.
Kern-Lunbery a adăugat că, deși din punct de vedere tehnic acest lucru este adevărat, este un dezavantaj pentru eficiența muncii în echilibrarea celor mai bune rații posibile. „În loc să avem o mentalitate conform căreia noi, ca profesioniști, concurăm cu AI, trebuie să vedem AI ca pe un instrument. Și, ca orice instrument, asta ne cere să obținem niște pregătire pentru a-l folosi în mod corespunzător”, a declarat Kern-Lunbery.
Câștiguri
În ciuda vântului în contra, analiștii sunt încrezători că AI își va vedea în cele din urmă prezența în industria furajelor crescând constant, deoarece beneficiile oferite de noile tehnologii sunt incontestabile.
Tehnologiile AI au potențialul de a oferi valoare de-a lungul întregului lanț valoric al furajelor, cu aplicații variind de la agricultura de precizie, siguranța furajelor, lanțul de aprovizionare și optimizarea formulărilor, a declarat Steiner de la Buhler.
„În cadrul unei fabrici de furaje, este procesul de peletare în care vedem cel mai mare potențial”, a remarcat Steiner, citând PelletingPro, controlul inteligent al procesului de peletare, care include un algoritm bazat pe inteligență artificială pentru a optimiza continuu calitatea peletelor, independent de orice efecte sezoniere sau meteorologice.
„Acest lucru asigură un nivel constant de umiditate al peletei finale cu o precizie de +/- 0,5 puncte procentuale, ceea ce duce la o creștere a randamentului de până la 1%. În plus, debitul poate fi crescut cu până la 10%, iar consumul specific de energie poate fi redus pe întreaga linie de peletare. Și asta fără a fi nevoie să investești în utilaje noi, pur și simplu prin modernizare și cu puțin ajutor din partea AI”, a spus Stainer.
Per total, a adăugat Stainer, AI poate juca un rol esențial în evaluarea eficienței planificării producției, analiza fluxului de masă și identificarea soluțiilor pentru a atenua blocajele. Performanța activelor existente poate fi optimizată prin aplicarea informațiilor derivate din datele procesului. În plus, timpul de nefuncționare neplanificat poate fi mai bine monitorizat și redus printr-o analiză inteligentă a cauzei principale.
Veriga particulară
AI poate fi folosită la fiecare verigă particulară a lanțului valoric, a spus Kar, amintindu-ne că aceste tehnologii noi pot transforma procesul de specificare a produsului și controlul siguranței produsului în același mod în care a revoluționat cândva industria taxiurilor.
„În trecut, trebuia să suni la un serviciu de taxi. Acum, tot ce trebuie să faceți este să vă ridicați telefonul”, a spus Kar, adăugând că AI va simplifica multe procese din industria furajelor într-un mod similar.
Utilizarea AI în industria logistică va reduce inevitabil costurile logistice pentru industria furajelor, a mai indicat Kar. În momentul de față, există o mulțime de implementări cu senzori în operațiunile mai mari și industriile care au un model industrial mai integrat, a spus Kern-Lunbery, adăugând că, în opinia sa, primii adoptatori vor fi păsările de curte, porcii, apoi produsele lactate.