Ferma

529

Îngrijorare enormă în UE față de răspândirea H5N1 de la păsări la bovine și alte mamifere

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit Euractiv, răspândirea H5NI, altfel cunoscută sub numele de gripă aviară, la bovine și mamifere din Statele Unite a stârnit îngrijorări în rândul celor care lucrează în controlul bolilor, dar Uniunea Europeană spune că sunt bine pregătiți.

Greu de transmis la om

Ca răspuns la o întrebare a Euractiv, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru Sănătate, Stefan de Keersmaecker, a declarat că Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), care efectuează supravegherea virusului, spune că, deși este foarte patogen la păsări, acesta este greu pentru ca virusul să fie transmis la om.

Există, de asemenea, un sistem de răspuns de avertizare timpurie, gestionat de Comisie, care obligă statele membre să notifice orice caz.

De Keersmaecker a adăugat că vaccinurile sunt disponibile și că au fost încheiate contracte de achiziții comune, astfel încât UE să fie pregătită dacă s-ar produce o pandemie.

„Toate acestea arată că Uniunea Europeană a Sănătății a fost consolidată de la pandemia de COVID-19 și că suntem bine pregătiți. Desigur, monitorizăm situația împreună cu statele membre și, desigur, monitorizăm foarte mult ceea ce se întâmplă în SUA cu colegii CDC.”

Între timp, un purtător de cuvânt al Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară a declarat pentru Euractiv că sunt la curent cu situația din SUA și „monitorizează îndeaproape situația și posibila evoluție a acesteia”.

„Îngrijorare enormă”

Până săptămâna trecută, 34 de focare confirmate de gripă aviară H5NI au fost detectate la vacile de lapte în nouă state din SUA. Guvernul federal a introdus recent restricții privind circulația vitelor peste granițele de stat și a recomandat utilizarea echipamentului de protecție pentru cei care lucrează cu bovine de lapte.

Luni (29 aprilie), Departamentul Agriculturii al SUA a anunțat că testează acum virusul în carnea de vită tocată. Deși au fost găsite urme de virus în lapte, acesta nu este considerat periculos dacă este pasteurizat.

Întrebat despre răspândirea H5N1 la bovine, omul de știință al OMS Jeremy Farrar, făcând ecou poziția altor părți interesate, a spus săptămâna trecută că este „o îngrijorare enormă”.

„Cred că trebuie să urmărim mai mult; trebuie să ne asigurăm că, dacă H5N1 s-a întâlnit la oameni cu transmitere de la om la om, că am fi în măsură să răspundem imediat cu acces echitabil la vaccinuri, terapii și diagnostice”, a spus el.

Autoritatea de pregătire și răspuns în situații de urgență în sănătate (HERA), înființată de Comisie în 2021, a identificat gripa aviară drept o amenințare prioritară, iar Euractiv i s-a spus de către Comisie că sprijină dezvoltarea de contramăsuri medicale adecvate, inclusiv vaccinuri, terapii și diagnosticare pentru oameni. utilizare.

În raportul său recent privind viitorul pieței unice, Enrico Letta a avertizat că pregătirea pentru pandemie nu este negociabilă.

El a cerut UE să stabilească protocoale rapide, simple, nebirocratice, gestionate de un lanț de comandă eficient.

„Europa riscă să risipească lecțiile câștigate cu greu ale pandemiei dacă nu adoptă o abordare mai unitară a sănătății. Bolile infecțioase nu cunosc granițe, deoarece alegerile făcute (sau neglijate) într-un stat membru se răspândesc în întreaga Uniune”, a scris el.

„Organizația Mondială a Sănătății avertizează că „Boala X” este inevitabilă. Nu știm forma sau când va lovi, doar că o va face și ar putea fi mult mai devastator decât COVID-19.” (Foto: Dreamstime) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2