462
Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a anunțat lansarea unei noi inițiative orientate spre acțiune, concentrată pe țară, pentru a reduce nevoia de antimicrobiene în ferme, pe fondul amenințării tot mai mari reprezentate de rezistența la antimicrobiene (AMR) în alimente și sectorul agricol, având un impact asupra sănătății animalelor terestre și acvatice, a plantelor și a mediului și provocând pierderi economice semnificative fermierilor de pe tot globul.
Un fenomen îngrijorător
„Utilizarea persistentă a antimicrobienelor în producția de animale este îngrijorătoare pentru sănătatea umană, bunăstarea animalelor și sustenabilitatea mediului”, a declarat directorul general FAO, QU Dongyu, într-un mesaj video care anunță lansarea inițiativei Reduceți nevoia de antimicrobiene în ferme pentru agroalimentare durabilă. Transformarea sistemelor (RENOFARM).
„Trebuie să explorăm căi inovatoare pentru a reduce utilizarea antimicrobienelor și pentru a promova practici durabile care protejează sănătatea publică și bunăstarea planetei noastre, îmbunătățind în același timp productivitatea animalelor”, a spus el la Simpozionul internațional privind căile de reducere a nevoii de antimicrobiene pentru a sprijini creșterea durabilă a animalelor. Transformare în Chongqing.
Organizat în colaborare cu Districtul Rongchang, Orașul Chongqing, Academia Chongqing de Științe Animale, Centrul Național de Inovare Tehnologică pentru Porci și cu sprijinul Ministerului Agriculturii și Afacerilor Rurale din China, evenimentul a reunit peste 200 de experți din China și pe tot globul.
Sprijinul politicilor
Inițiativa RENOFARM își propune să ofere țărilor sprijin politic, asistență tehnică, consolidare a capacităților și schimb de cunoștințe pentru a ajuta la reducerea nevoii de antimicrobiene în producția de animale, acordând prioritate sănătății și bunăstării animalelor, atenuând impactul asupra mediului și sporind astfel securitatea alimentară și nutriția, ajutând astfel pentru a atinge Agenda 2030 și Obiectivele sale de dezvoltare durabilă.
Lucrând împreună cu guvernele, fermierii, sectorul privat și organizațiile societății civile și alți actori, va promova „5 G” la nivelul fermei: servicii bune de sănătate, bune practici de producție, alternative bune, conexiuni bune și stimulente bune, FAO. a spus directorul general.
Scopul FAO este de a implementa inițiativa în peste 100 de țări, în conformitate cu partenerii săi, în cadrul abordării Quadripartite One Health - Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Programul ONU pentru Mediu (UNEP) și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (WOAH). .
Un proiect pilot
RENOFARM este deja testat în sectorul păsărilor de curte din provincia Lampung din Indonezia, cu sprijinul agențiilor guvernamentale și al altor părți interesate locale. Alți piloti sunt în desfășurare în Uganda și Nigeria.
În Indonezia, în cadrul proiectului este înființată o școală pentru fermieri (FFS), care se concentrează pe abilitarea fermierilor la nivel de comunitate, pentru a consolida capacitatea și conștientizarea fermierilor cu privire la controlul RAM, cu materiale de instruire actualizate pe baza experienței locale și a celor mai bune practici, 20 de facilitatori instruiți și conceptele testate cu aproximativ 20 de crescători de păsări locali.
O discuție de grup focus organizată ca parte a inițiativei a arătat că fermele de pui de carne din provincia Lampung au înregistrat îmbunătățiri în practicile de gestionare a animalelor, odată cu trecerea la un sistem de cuști semi-închis.
Acest lucru a avut un impact pozitiv asupra practicilor de biosecuritate și asupra eforturilor de reducere a utilizării antimicrobiene. Cu toate acestea, programele de antibiotice pentru pui sunt încă în curs de desfășurare din cauza preocupărilor legate de calitatea puilor și a disciplinei fermierilor în ceea ce privește biosecuritatea.
Pași de făcut
Întâlnirea de săptămâna aceasta de la Chongqing va avea ca scop convenirea asupra măsurilor acționabile și angajamentelor concrete privind RENOFARM în perioada premergătoare reuniunii la nivel înalt a Adunării Generale a Națiunilor Unite din 2024, care va avea loc în septembrie la New York și a celei de-a patra Conferințe ministeriale la nivel înalt privind AMR va avea loc în noiembrie 2024 în Arabia Saudită.
La sfârșitul lunii septembrie, FAO va găzdui, de asemenea, prima Conferință globală privind inovarea în sănătatea animală, centrele de referință și vaccinurile.
Scopul său va fi împărtășirea de perspective, schimbul de experiență și identificarea acțiunilor concrete pentru îmbunătățirea sănătății animale, combaterea rezistenței la antimicrobiene și promovarea transformării durabile a animalelor.
Rezistența la antimicrobiene (AMR) este o amenințare globală pentru oameni, animale, plante și mediu. Reducerea nevoii de antimicrobiene și limitarea apariției agenților patogeni rezistenți este esențială pentru menținerea capacității lumii de a trata bolile umane, animale și plante, pentru a reduce riscurile pentru siguranța și securitatea alimentară și pentru a proteja mediul. (Foto: Dreamstime)