Ferma

530

Inovații simple dar inteligente în fermele de animale

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Printre multele aspecte cheie ale producției de lapte se numără existența unor protocoale eficiente, atunci când vine vorba de lucrul repetitiv la fermă. Iată însă câteva inovații simple dar inteligente ale fermierilor chinezi, aplicate în fermele de lapte, descrise pe scurt de DairyGlobal.

Greutatea la nastere

Unul dintre cele mai importante lucruri este să poți monitoriza corect creșterea junincilor, mai ales în primele luni. Pentru a face acest lucru, fermierii trebuie să înregistreze greutatea vițelului la naștere și apoi din nou la înțărcare, pentru a calcula creșterea și pentru a face ajustările necesare dacă creșterea nu este corectă.

Procesul de cântărire poate fi realizat în diferite moduri, dar iată o soluție simplă și inteligentă de la o fermă de lapte din China. Fermierul folosește un butoi de plastic care este tăiat în jumătate și este fixat pe un suport de saci. Vițelul nou-născut este pus în butoi și apoi îngrijitorul pur și simplu conduce vițelul la stația de cântărire și apoi se cântărește pe cântar toată unitatea, cu vițelul.

Ulterior, vițelul este dus înapoi în boxă și butoiul este apoi spălat și dezinfectat. Aceasta este o metodă convenabilă și rapidă și îmbunătățește foarte mult eficiența cântăririi vițeilor.

Cântărirea junincilor

În etapele ulterioare ale vieții, juninca trebuie cântărită din nou, așa cum s-a menționat anterior, la înțărcare, dar și mai târziu. Mulți fermieri fac acest lucru la fiecare 3-4 luni.

La fermele mai mari din China, unde există mii de juninci, nu toate junincile sunt cântărite, dar de obicei un număr de juninci sunt alese aleatoriu pentru a cântări și pentru a monitoriza în mod corespunzător creșterea și pentru a crește probabilitatea ca animalul să se maturizeze suficient pentru a naște la 22 de ani sau la vârsta de 23 de luni.

Pentru a rezolva problema, fermierii au construit o unitate simplă de cântărire pe roți, care poate fi foarte utilă. Acest cântar de casă, construit pe o platformă electronică de cântărire, nu este doar practic de utilizat, dar are și un profil simplu de măsurare, astfel încât fermierul să poată înregistra și înălțimea junincilor sale.

Mutarea vițeilor

Poate fi o provocare să mutați în mod regulat vițeii mici dintr-un loc în altul. Dar, o cutie simplă care are roți și care se pot întoarce în toate direcțiile vă poate fi de ajutor. Vițeii sunt pur și simplu băgați în cutie și unitatea este împinsă acolo unde fermierul dorește să-și plaseze vițeii. Această metodă permite, de asemenea, fermierului să mute mai mulți viței deodată.

Ținerea animalelor nedorite la distanță

Dispozitivul creativ este practic un generator de zgomot, care poate fi setat să se stingă la un anumit moment al zilei. Această unitate sună o alarmă care imită diverse animale. Pentru ce este mai exact?

Un fermier a avut probleme cu păsările care veneau la depozitul său de furaje, mâncau porumb și contaminau stocul cu fecale de păsări. Păsările nu sunt de obicei o problemă atunci când sunt prezenți oameni, dar fără nimeni acolo, instalația este deschisă și ușor de accesat pentru păsări.

Acest dispozitiv simplu a rezolvat această problemă și poate fi folosit și împotriva altor animale, nu doar a păsărilor.

Răcirea inteligentă

În lunile mai calde de vară, utilizarea apei crește dramatic la multe ferme de lapte. Nu numai că animalele beau mai multă apă, dar mai multă apă este folosită pentru a uda vacile pentru răcire. Fermierii din întreaga lume trebuie să ajute mediul folosind apa într-un mod inteligent. Poate fi adoptată o soluție simplă, dar inteligentă pentru a reduce consumul de apă.

La o fermă s-a instalat un sistem de udare în aleea de întoarcere pentru vacile care părăsesc sala de muls, dar în loc să funcționeze sistemul pe tot parcursul mulsului, are un senzor de mișcare conectat la supapa electronică. Când o vaca părăsește salonul, sistemul pornește automat și se oprește când ultima vacă a părăsit aleea de întoarcere. Un sistem destul de simplu, dar inteligent!

Sfaturi și trucuri pentru o ventilație adecvată

O bună ventilație cu capacitate suficientă și viteza aerului este foarte importantă pentru a preveni stresul termic la puii de carne. Gerwin Bouwhuis, medic veterinar pentru păsări și proprietar al Centrului de Sănătate pentru Păsări (GvP), ne împărtășește sfaturile și trucurile.

”În comparație cu acum 20 de ani, fermele de pui de carne sunt mult mai bine echipate și pregătite pentru a preveni stresul termic”, spune Gerwin Bouwhuis, medic veterinar pentru păsări și proprietar al Centrului de Sănătate pentru Păsări (GvP) din Emmen, Țările de Jos.

Cu câteva decenii în urmă, capacitatea maximă de ventilație proiectată în adăposturile de păsări era mult mai mică. Pe la începutul secolului, standardul era 3,6 metri cubi pe oră pe kilogram de greutate corporală. În casele construite după anul 2000, capacitatea maximă de ventilație variază de la 4,5 la 7 metri cubi pe oră per kilogram de greutate corporală.

În special pentru crescătorii de pui de carne cu păsări cu creștere rapidă, este important să fiți pregătiți pentru temperaturi exterioare ridicate. ”În special primăvara, temperaturile pot crește rapid de la o zi la alta. Pentru fermier, totul este despre timpul de răspuns pentru a schimba rapid setările de ventilație. Este important să ne dăm seama că stresul termic se poate instala deja la puii de la vârsta de 20 de zile la o densitate relativ scăzută a efectivelor”, spune Bouwhuis.

Utilizarea vântului

Aerisirea suficientă și bună sunt de cea mai mare importanță pentru a asigura un climat plăcut în casă în zilele toride de vară. ”Cu temperaturi ambientale aproape tropicale, asta este esențial pentru a asigura o ventilație maximă. Puteți crea un așa-numit efect de răcire a vântului cu ventilatoare suplimentare în casă. Cu cât viteza aerului este mai mare, cu atât se simte mai rece.

Temperatura percepută scade, ceea ce îi va face pe puii să se simtă mai confortabil. Proiectele de case lungi și înguste se descurcă în mod deosebit în crearea unei viteze mari a aerului prin ventilația tunelului”, spune Bouwhuis, care recomandă creșterea ventilației în timp util.

O casă fierbinte este greu de răcit, așa că începeți să răciți aerul înainte ca temperatura ridicată să ajungă în interior. În unele cazuri critice, este util să porniți ventilatoarele încălzitorului pentru o mișcare suplimentară a aerului. La GvP ei avertizează fermierii despre ”punctele moarte” din hambar.

Dacă este posibil, plasați ventilatoare suplimentare în casă pentru a crea flux de aer prin aceste puncte moarte. Pentru casele care sunt echipate cu racire prin spray, exista un punct in plus de atentie. În unele cazuri, când umiditatea este scăzută, ventilația maximă trebuie limitată pentru a se asigura că efectul de răcire al instalației de ceață funcționează optim.

Bandă scurtă de ventilație

În lunile de vară, se recomandă o bandă P scurtă de 3C, astfel încât ventilația maximă să devină devreme. Bouwhuis îi sfătuiește pe fermierii crescători de pui să mențină o lățime de bandă scurtă (banda P) pentru ventilație în lunile de vară.

Banda P implică diferența de temperatură între nivelul minim și maxim de ventilație. ”În lunile de vară, se recomandă o bandă P scurtă de 3 C, astfel încât ventilația maximă să devină devreme”, spune Bouwhuis.

Un exemplu: dacă temperatura adăpostului este setată la 24 C, ventilația va funcționa la setarea minimă la o temperatură a casei de 24 C (sau mai mică). Cu o bandă P de 6 C, ventilația maximă este atinsă doar la 30 C. Cu o bandă P de 3 C, acest lucru se întâmplă deja la o temperatură a casei de 27 C.

Este esențial ca aerul care intră să se miște efectiv la nivelul animalului. ”Asigurați-vă că există o presiune negativă suficientă, în funcție de înălțimea supapelor de admisie din perete. Dacă acesta nu este reglat corespunzător, aerul care intră se ridică imediat, ceea ce duce la o mișcare insuficientă a aerului între pui”, spune Bouwhuis.

Un test de fum și o sondă de temperatură la nivelul puiului vor arăta dacă aerul se mișcă așa cum ar trebui. În casele cu ventilație longitudinală, este important să vă asigurați că nu se trage aer rece peste pui seara și noaptea.

Calculatoarele moderne de casă vor determina ele însele banda P, în funcție de temperatura exterioară. Prin urmare, o investiție în echipamente de ultimă generație se va amortiza, în special în timpul temperaturilor critice și schimbărilor de temperatură.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2