Specialiștii AZM sfătuiesc zootehniștii că până la venirea iernii, aparent nu ar mai rămâne nimic de făcut pe pajiști, mai ales că în mod normal s-a încheiat sezonul de pășunat la sfârșit de octombrie și ultima coasă pentru fân cu o lună sau două mai înainte.
Pe teren rămân totuși de efectuat mai multe lucrări pe pajiștile permanente după încheierea pășunatului, din care amintim:
-curățarea pajiștilor de resturi vegetale neconsumate de animale și eliminarea plantelor nedorite (buruieni);
-continuarea aplicării amendamentelor calcaroase pe solurile acide și a celor cu reacție alcalină pe sărături; continuarea aplicării îngrășămintelor chimice pe bază de fosfor și potasiu cât și a celor azotoase pe primele parcele de pășunat din anul viitor (pe pajiști fără angajamente de agro-mediu pe măsura 10 din PNDR 2014-2020);
-continuarea lucrărilor de amenajări și construcții pastorale;
-plantare arbori pentru umbră, dispuși în diferite moduri: izolați, grupuri sau aliniamente forestiere cât și a gardurilor vii de delimitare a parcelelor de pășuni.
Gospodarii și fermierii care nu au avut posibilități să cântărească fânul depozitat în vrac, pot evalua cantitatea pe care o dețin în stoc, prin diferite măsurători cu determinarea volumului (cubajul) stogurilor sau șirelor, înmulțite cu greutatea medie a unui metru cub de fân.
Cubarea se poate face imediat după ce fânul a fost strâns şi clădit sau mai târziu.
Pentru a se obţine însă rezultate cât mai exacte, se recomandă ca măsurarea volumului şirelor să se facă după 1-2 luni, de la depozitare, când fânul s-a aşezat bine.
Determinarea cantităților de fân și alte furaje depozitate pe sortimente, este absolut necesară pentru întocmirea unui plan de furajare a animalelor în perioada de stabulație.