"Agricultura poate deveni un reper într-o Românie a lucrului bine făcut şi un motor de creştere economică. Pentru a ajunge aici trebuie să pornim de la a conştientiza potenţialul şi a face ca agricultorul, fermierul român să devină un pion important în arhitectura economiei româneşti", a declarat într-un interviu acordat cotidianului Ziarul Financiar, duminică, în seara alegerilor. Potrivit acestuia, modernizarea agriculturii trebuie să se facă în mai multe direcţii.
"Una dintre ele este rezolvarea durabilă a problemei proprietăţii, consolidarea regimului de proprietate funciară. Aceasta presupune şi un cadru legislativ care să reglementeze piaţa funciară într-o formă coerentă, unitară şi simplificată, înseamnă şi finalizarea lucrărilor de cadastru. Un alt aspect esenţial îl reprezintă atragerea de investiţii. Cred că trebuiem să găsim soluţii pentru a sprijini, prin toate tipurile de instrumente – fiscale, legislative, financiare – atragerea de investiţii majore în agricultură, căci competitivitatea agriculturii trebuie să se bazeze pe capitalizare şi acces facil al agricultorilor la finanţare. Trebuie să ne uităm, de asemenea, la dezvoltarea unui sistem modern de irigaţii. Iar în această privinţă, este absolut necesară modernizarea infrastructurii de irigaţii din fonduri structurale în perioada 2014-2020.
Un aspect important pentru Klaus Iohannis este apărarea şi promovarea intereselor agriculturii româneşti. "La nivel european, avem nevoie să apărăm şi să promovăm interesele agriculturii româneşti. România poate deveni numărul 1 în UE în privinţa agriculturii ecologice. Acesta poate fi un obiectiv de ţară pe care să ni-l asumăm", a mai spus acesta pentru Ziarul financiar. Amintim că, în acest an, România a înregistrat încă un an de producții record, plasându-se pe podiumul Uniunii Europene. Totodată, în sectorul zootehnic, efectivele de animale a crescut substanțial. (Mai multe, pe www.zf.ro)