Tehnologii

334

Lactalis este acuzat și inclupat pentru fraudă și înșelăciune

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit cotidianului Liberation și al agenției AFP, grupul de firme din domeniul lactatelor, Lactalis, este acuzat că ar fi falsificat, între 2011 și 2016, alimente furnizate unui client. Multinaționala, la rândul ei, evocă o „dispută comercială”.

Lactalis, un abonat al procurorilor

Gigantul lactatelor Lactalis este în mod regulat în centrul atenției procurorilor și al presei de investigații din întreaga lume, deși cultivă pe cât posibil un adevărat cult al secretului. Multinaționala este obișnuită și cu procedurile judiciare. Ultimul episod este rechizitoriul confirmat de parchetul din Rennes, pentru fraudă, înșelăciune și fraudă.

Punctul de plecare al acestei afaceri este plângerea unui client al grupului, Serval, care aduce acuze subsidiarei Lactalis Ingrédients.

La sfârșitul anului 2018, compania Serval, specializată în înlocuitori de lapte pentru viței, miei și iezi, a atacat Lactalis pentru înșelăciune, falsificarea produselor alimentare și înșelăciune cu privire la natura, specia, originea, calitățile substanțiale, compoziția sau conținutul principiilor utile a oricăror bunuri.

În mod clar, potrivit surselor citate, Serval a primit de ani de zile produse care nu se conformează comenzilor sale. În acest context, să amintim că Lactalis este în continuare implicat într-un scandal de poluare masivă a mediului de către unele fabrici pe care le deține în Franța dar și în alte țări.

Lactalis invocă un „litigiu comercial”

„Am fost cu adevărat înșelați”, a spus avocatul companiei Alexandre Varaut. De ani de zile avem încredere în ei, primim produsul lor, îl folosim pentru a ne face produsele și descoperim întâmplător că ceea ce ne livrează nu este ceea ce am comandat și asta le permite să facă economii uriașe pe spatele nostru.”

Produsele ar fi fost astfel înlocuite voluntar cu altele, mai puțin bogate în proteine. Anomalia ar fi fost detectată de crescătorii de vaci de lapte, observând că vițeii lor nu se mai hrăneau și că rata lor de creștere era anormală.

Potrivit Courrier de la Mayenne, fermierii au trimis informațiile înapoi lui Serval, care a căutat apoi să afle de unde vine această schimbare, identificând drept cauză falsificarea produselor chiar la origine, de către Lactalis!

În urma acestei plângeri, pe 24 septembrie 2018 a fost deschisă o anchetă judecătorească pentru aceleași acuzații. În octombrie 2019, procurorul din Rennes, Philippe Astruc, a oferit detalii despre natura presupusei înșelătorii. Potrivit lui Serval, a explicat el, „marfa livrată de câțiva ani este un amestec de zer și nu de lapte de vacă”.

Acest produs ar fi „subprodus lactat cu conținut zero de proteine ​​și care conține o proporție mică de materie azotată neproteică”, a adăugat el. Cercetarea fusese încredințată de judecătorul de instrucție Oficiului Central de Luptă împotriva daunelor aduse mediului și sănătății publice (Oclaesp).

Lactalis a fost inclupat oficial

După audierea efectuată de judecători în aprilie 2022, Lactalis Ingredients a fost deci inculpat „pentru fapte de practică comercială înșelătoare între anii 2011 și 2016, falsificare de produse alimentare, băuturi sau produse agricole, fraudă”, a precizat procuratura.

Multinaționala cu sediul în Laval-Mayenne și-a confirmat rechizitoriul, despre care a spus că a venit „în contextul unei dispute comerciale din 2017 cu compania Serval referitoare la furnizarea unui ingredient pentru hrana animalelor”.

Totuși, potrivit lui Alexandre Varaut, avocatul firmei Serval situată în Deux-Sèvres, rechizitoriul pentru înșelăciune, înșelăciune și înșelăciune înseamnă „că nu este un litigiu comercial, ci unul penal”. Potrivit acestuia, „există și prejudiciul moral de a fi fost înșelat de ani de zile”. Acest rechizitoriu a lui Lactalis ar putea duce la un proces.

Subliniem că, în România, Grupul Lactalis deține companiile Albalact, Covalact, Dorna Lactate și Parmalat România, cu mărcile adiacente. (În imagine, poliția franceză la intrarea într-una dintre fabricile Lactalis)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2