171
În timp ce țările UE așteaptă soluții la Comisie privind soarta certificărilor IGP, șeful UE pentru agricultură a apărat anterior noile puteri ale agenției de proprietate intelectuală a UE, informează Euractiv.
În culisele conferinței privind indicațiile geografice (IG) din 2025 a UE s-a dezvoltat o discuție despre noile competențe ale Oficiului UE pentru Proprietate Intelectuală în ceea ce privește produsele alimentare și băuturi protejate.
Spania conduce acuzațiile împotriva acordului semnat în decembrie între Comisie și Oficiul pentru Proprietate Intelectuală al UE (EUIPO) cu privire la rolul acestuia din urmă în evaluarea indicațiilor geografice. Madridul este susținut de 11 țări UE, inclusiv Franța, Italia și Portugalia, a spus un diplomat.
Implicarea EUIPO în sistemul IG a reprezentat un punct cheie de discuție în dezbaterea privind noile reguli pentru produsele alimentare cu indicație geografică protejată, care a fost adoptată în 2024.
Legea finală conferă agenției funcții administrative, în timp ce responsabilitatea generală revine Direcției Generale Agricultură a Comisiei (DG AGRI).
Cu toate acestea, țările susțin că acordul recent semnat ar putea duce la transferul unor sarcini importante în evaluarea noilor indicații geografice de la DG AGRI către EUIPO, având în vedere personalul și bugetul mare al agenției.
„Vrem ca dosarul să fie examinat de cineva cu expertiză agricolă”, a spus un diplomat prezent la conferință, comparând evaluarea EUIPO a indicațiilor geografice cu „un avocat care pune un diagnostic medical”.
Revolta a început să se producă la Consiliul pentru Agricultură și Pescuit (AGRIFISH) de luni, potrivit acelorași surse. Discuțiile despre mișcarea statelor membre s-au extins și la conferința de la Alicante, surse confirmând că discuțiile au continuat cu oficialii Comisiei prezenți la eveniment.
„Este în desfășurare o reflecție, promovată de Spania, dar încă nu s-a decis nimic”, a spus o sursă diplomatică la Bruxelles.
Un alt diplomat cu sediul la Bruxelles a remarcat că discuțiile tehnice sunt în desfășurare și că contestarea acordului în instanța supremă a UE ar fi o „ultimă soluție”.
„Cu toții sperăm că se poate ajunge la un acord fără a fi nevoie de acțiuni suplimentare”, a adăugat diplomatul.
Paolo De Castro, fostul europarlamentar italian care a condus negocierile privind dosarul GI, a declarat pentru Euractiv că legiuitorii au fost clari că agenția UE ar trebui să ofere doar sprijin și că Comisia ar trebui să aibă întotdeauna ultimul cuvânt.
În timp ce țările UE așteaptă la Comisie soluții la situația actuală, șeful UE pentru agricultură, Christophe Hansen, a apărat anterior noile puteri ale EUIPO.
Într-o întrebare adresată Comisiei din 14 noiembrie, europarlamentarul spaniol Cristina Maestre (S&D) a întrebat dacă pre-examinarea cuprinzătoare poate fi considerată o „sarcină administrativă”. Hansen a spus într-un răspuns scris că evaluarea EUIPO va fi neobligatorie și că DG AGRI va avea ultimul cuvânt. (Foto: Freepik)