Ferma

326

Lucrări de sezon efectuate pe pajiști

autor

MeetMilk.ro

distribuie

După cum recomandă AZM, în această ultimă lună de toamnă, aparent nu ar mai rămâne nimic de făcut pe pajiști, mai ales că în mod normal s-a încheiat sezonul de pășunat la sfârșit de octombrie și ultima coasă pentru fân cu o lună sau două mai înainte.

Pe teren rămân totuși de efectuat mai multe lucrări pe pajiștile permanente după încheierea pășunatului, din care amintim:

- curățarea pajiștilor de resturi vegetale neconsumate de animale și eliminarea plantelor nedorite (buruieni);

- continuarea aplicării amendamentelor calcaroase pe solurile acide și a celor cu reacție alcalină pe sărături;  continuarea aplicării îngrășămintelor chimice pe bază de fosfor și potasiu cât și a celor azotoase pe primele parcele de pășunat din anul viitor (pe pajiști fără angajamente de agro-mediu pe măsura 10 din PNDR 2014-2020);

- continuarea lucrărilor de amenajări și construcții pastorale;

- plantare arbori pentru umbră, dispuși în diferite moduri: izolați, grupuri sau aliniamente forestiere cât și a gardurilor vii de delimitare a parcelelor de pășuni.

Gospodarii și fermierii care nu au avut posibilități să cântărească fânul depozitat în vrac, pot evalua cantitatea pe care o dețin în stoc, prin diferite măsurători cu determinarea volumului (cubajul) stogurilor sau șirelor, înmulțite cu greutatea medie a unui metru cub de fân. Cubarea se poate face imediat după ce fânul a fost strâns şi clădit sau mai târziu. Pentru a se obţine însă rezultate cât mai exacte, se recomandă ca măsurarea volumului şirelor să se facă după 1-2 luni, de la depozitare, când fânul s-a aşezat bine.

Determinarea cantităților de fân și alte furaje depozitate pe sortimente, este absolut necesară pentru întocmirea unui plan de furajare a animalelor în perioada de stabulație.

  • Determinarea cantității de fân depozitate în şire sau stoguri

 Volumul şirei, se stabileşte măsurând lungimea (L), lăţimea (l), şi racordarea sau lungimea peste coamă (R), ca în figura următoare:

Lungimea se măsoară numai pe o singură latură a şirei la nivelul solului. Lăţimea şirei se măsoară la ambele capete la înălţimea de 1 m de la suprafaţa solului. La şirele care se îngustează spre bază, se fac două măsurători pentru lăţime, la fiecare capăt; una la suprafaţa solului, iar cealaltă în punctul unde şira este mai lată, după care se face media celor 4 măsurători.

Lungimea peste coamă (racordul) reprezintă distanţa de-a curmezişul şirei, de la baza ei peste coama şirei şi până la baza şirei din partea opusă. Această dimensiune se determină în 3-4 locuri după care se face media.

Pentru calculul volumului se folosesc următoarele formule:

Pentru şire joase, de înălţime mică sau mijlocie, (înălţimea mai mică decât lăţimea) cu vârf rotunjit.

         V = (0,52 x R – 0,44 x l) L x l, în m3.

Pentru şire înalte (înălţimea mai mare ca lăţimea) dar cu vârf rotunjit.

         V = (0,52 x R – 0,46 x l) L x l, în m3.

Pentru şire de înălţimi diferite, dar cu vârf turtit drept.

         V = (0,56 x R – 0,55 x l) L x l, în m3.

Pentru şire cu vârf ascuţit şi care se îngustează începând de la mijloc, mai jos.

         V = R x l x L, în m3.

                   4

În care: L = lungimea şirei, în m; R = racordarea, în m; l = lăţimea şirei, în m; V = volumul şirei, în m3.

Volumul stogurilor, se află prin măsurarea circumferinţei (C) şi a racordării (R). Circumferinţa se măsoară la cca. 0,5-1 m de la suprafaţa solului. În cazul când stogul se îngustează spre bază, această dimensiune se măsoară de 2 ori; odată la partea cea mai îngustă, lângă pământ şi apoi sus, unde este mai lată, şi se face media lor. Racordarea şi în acest caz, este egală cu lungimea frânghiei trecute peste vârful stogului, de la baza dintr-o parte până la baza din partea cealaltă. Măsurătoarea se face de 2 ori, (odată se face perpendicular pe prima) după care se face media lor.

Volumul stogurilor se calculează după următoarea formulă:

         V = (0,04 x R – 0,012 x C) x C2, în m3.

Cunoscând volumul şirei sau stogului, se poate calcula masa totală (G) prin înmulţirea acestuia cu masa specifică g (în kg/m3) a unui m3 din fânul respectiv, după formula:

         G = V x g, în kg.

Masa unui m3 de fân depinde de compoziţia lui botanică, de epoca de recoltare, de durata conservării în şiră sau stog, de umiditatea fânului în timpul clăditului etc.

Stabilirea acestuia este bine să se facă prin cântărirea a 1-2 mc, din fiecare stog sau şiră, care se iau din jumătatea inferioară.

Când situaţia nu permite a se stabili prin cântărire greutatea unui mc de fân, se pot folosi datele din tabelul de mai jos, privind greutatea medie a unui mc de fân, pentru diferite tipuri de fân şi la diferite intervale de timp de la clădit.

Tabel

Masa medie a unui m3 de fân la diferite intervale de timp de la clădit

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2