Ferma

390

Management: Dacă este plictisitor pentru fermieri, este mai bine pentru vaci

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Vacile și toate bovinele au nevoi de bază și sunt creaturi de obicei, așa că atunci când lucrăm cu ele, cheia este să uniformizăm mediul și managementul. Cu cât este mai plictisitor pentru noi, cu atât este mai bine pentru animalele noastre. Aveți o procedură de operare standard (SOP) pentru munca de rutină la ferma dumneavoastră? Ar fi necesară, se arată într-un studiu publicat de DairyGlobal.

Doar pentru fermele mari de lapte?

Același mediu, aceeași hrană, același management, aceeași rutină - în fiecare zi, toată ziua. Acest lucru va oferi stabilitatea și abordarea sistematică cu care animalele se simt cel mai confortabil și răsplătesc pentru aceasta cu mai multă creștere sau mai mult lapte.

Am avut privilegiul de a vizita mii de ferme de lapte de pe tot globul și am fost martor la modul în care diferitele sisteme de management funcționează cu adevărat, iar experiența mea mi-a arătat fără nicio îndoială că de fiecare dată când fermierii abordează sarcinile din ferma de lapte într-un mod sistematic, lucrurile devin mai bine, productivitatea crește și, de obicei, urmează profitabilitatea.

Dar de ce nu este mai frecvent să vedem POS scrise, chiar dacă știm că funcționează și îmbunătățesc operațiunile fermei? Cred că motivul este că majoritatea fermierilor știu pe de rost ce și cum să lucreze cu animalele lor, așa că atunci când citesc sau aud despre POS-uri s-ar putea gândi că sistemul nu ar funcționa la ferma lor, deoarece au deja o rutină standard - doar nu scris.

Nu există loc de eroare la fermă

Crede-mă, am înțeles – sună ciudat să scrii o rutină pe care o știi pe de rost și, în plus, să o decorezi cu fotografii. Dar, vă pot asigura că acest lucru funcționează. V-ați gândit vreodată la piloții profesioniști – ei folosesc întotdeauna formulare standardizate. Vă pot asigura că știu destul de bine cum să decoleze, să zboare și să aterizeze un avion și fac asta aproape în fiecare zi, la fel ca fermierii de lapte care lucrează la ferma lor.

Dar, chiar și cu experiența vastă a piloților, aceștia folosesc întotdeauna SOP-urile pentru a-i duce prin pași. De ce ai putea întreba? Pentru a vă asigura că nu există loc de eroare. Este exact ceea ce ar trebui să facem pentru vacile noastre. Cu cât ne putem face munca mai uniformă, cu atât mai bine pentru animalele noastre.

Cred că principala problemă este că mulți fermieri cred că sistemele POS sunt mai mult pentru „ferme mai mari” și înțeleg de ce. Pentru fermele mai mari ar fi aproape nesăbuit să nu existe o abordare standardizată a muncii zilnice. Dar, știm că acest lucru este valabil și pentru fermele mai mici.

De unde să începem cu pos-urile?

Când vine vorba de realizarea POS, fermierii de lactate mă întreabă adesea cum facem asta. Ei bine, întotdeauna sugerez să începem prin a ne concentra pe cele mai vulnerabile animale din fermă și să facem mai întâi POS. Apoi trecem la cele mai importante alte sarcini din fermă și, încet, putem acoperi toate lucrările de rutină ale fermei.

Cred că cele mai bune SOP-uri sunt cu fotografii și text, dar cred că acest lucru este diferit de la fermier la fermier. Principalul lucru este să vă asigurați că descrie rutina într-un mod în care oricine – chiar și o persoană ca mine care este obișnuită cu agricultură, dar nu cu ferma relevantă – ar putea, practic, să intervină și să urmeze rutina și să termine sarcina. Acesta este un SOP bun!

Doar 5 pos-uri

Dacă aș putea face doar 5 SOP-uri – pentru mine, acestea sunt, desigur, mult prea puține, dar să ne imaginăm că este cumva limitată – atunci esențialul ar fi:

  1-Pentru rutina de naștere în jurul vițeilor mici. Colostrul, dezinfecția buricului, înregistrarea, cântărirea, mediul curat etc.

  2-Cum hrănim vițeii mici, cum să introducem la concentrat, cum să înțărcăm, cântărim sau măsuram la înțărcare etc.

  3-Care este rutina în care un vițel se îmbolnăvește? Tratament, izolare, modul de dezinfectare a mediului în care a fost vițelul bolnav etc.

  4-Rutina de muls. Cum tratăm vacile la muls, identificăm vacile care mulg lenți sau mulțumesc să lase laptele, cum curățăm tetinele și capetele tetinelor, cât de lung este timpul de stimulare, cum tratăm tetinele după muls etc.

  5-Acesta este unul complicat, deoarece este ultimul din acest exemplu, dar aici trebuie să aleg cum tratăm mamita la vaci, cum să luăm probe, cum să administrăm medicamentele, cum să identificăm vacile care sunt în tratament etc.

Mai sus am putut alege doar 5 SOP-uri așa că a trebuit să mă limitez, dar asta a fost doar pentru această demonstrație.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2