Ferma

444

Managementul stresului termic al efectivelor de bovine

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Odată cu creșterea temperaturilor în multe părți ale lumii, nu numai schimbările de vreme se adaugă la importanța răcirii vacilor, ci și creșterea productivității vacilor. Din fericire, vedem din ce în ce mai mulți fermieri care iau măsuri pentru a-și menține animalele bine răcite, iar odată cu schimbările climatice pe care le experimentăm la nivel mondial, este evident că mai multe vaci au nevoie de răcire. Dar, ca fermieri, ești sigur că vitele tale nu suferă din cauza stresului termic? Iată câteva sfaturi de la specialiștii DairyGlobal.

Randamentul contează când vine vorba de stres termic

De ce ai putea întreba? Este o fizică de bază, într-adevăr. Vacile cu randament ridicat consumă o mulțime de furaje care, desigur, își începe călătoria în sistemul digestiv al vacilor din rumen. Aici, o mare energie este eliberată de miliardele de microorganisme din rumen și vacile trebuie să scape de această energie în exces.

Odată cu temperaturile exterioare mai ridicate, devine mai dificil să scapi de surplusul de energie, așa că de-a lungul anilor, cu un management mai bun și, în același timp, cu o productivitate crescută, și datorită programelor impresionante de reproducere, chiar am mutat pragul pentru vaci. temperatura cea mai confortabilă în jos. Ați putea spune că vacile de astăzi față de vacile de acum 50 de ani au nevoie pur și simplu de mai multă răcire acum, din cauza producției mai mari.

Astăzi, stresul termic vine la o temperatură mai scăzută

Prin urmare, 20°C astăzi pentru o vacă cu randament ridicat nu este același lucru cu 20°C acum câteva decenii, pur și simplu din cauza producției crescute. Și asta înseamnă, de asemenea, că aceeași temperatură și aceeași umiditate pentru ferma de lapte 1 și ferma de lapte 2 nu vor avea neapărat același impact asupra vacilor din acele 2 ferme dacă productivitatea este diferită între ferme.

Mai puțin stres termic la vacile de lapte

Merită menționat că există unele diferențe între rase, atât de mult indică posibilitatea de a reproduce vaci cu producție mare, care sunt mai tolerante decât vaca medie actuală pe care o avem astăzi. Cu toate acestea, acest lucru cu greu va rezolva nevoia de răcire a vacilor, dar ar putea avea un impact când ar trebui să începem să le răcim cu câteva grade.

Nu doar temperatura contează în stresul termic

Adesea, atunci când vorbim despre stresul termic la vaci, se folosește termenul THI. THI înseamnă indicele umidității temperaturii și este o măsură care a fost folosită de la începutul anilor 1990. Ea ține seama de efectele combinate ale temperaturii mediului și ale umidității relative și reprezintă o modalitate utilă și ușoară de a evalua riscul de stres termic.

Chestia este că nu poți folosi temperatura doar ca indicator al riscului de stres termic la vaci, deoarece contează și cât de umed sau uscat este aerul.

Dacă aerul este umed, vacile nu pot scăpa de energie prin evaporare prin transpirație sau prin respirație la fel ca și când aerul este mai uscat. Prin urmare, le este mai greu să mențină o temperatură corporală ideală dacă este umed, chiar dacă temperatura exterioară nu este atât de ridicată.

În această notă, este de menționat și faptul că vacile preferă de fapt temperaturi sub 20°C și care sunt mult mai mici decât temperatura preferată pentru oameni. Cred că acesta este unul dintre motivele principale pentru care atât de mulți nu s-au gândit la asta anterior, pur și simplu pentru că temperatura și umiditatea ideale pentru vaci sunt destul de departe de temperatura și umiditatea ideale pe care oamenii le doresc.

Semne de căutat

Dacă vacile nu pot scăpa de excesul de energie, ele mănâncă mai puțin pentru a reduce producția de căldură în rumen și, ca urmare, ne-am aștepta ca randamentul să scadă. Alte semne de stres termic pot fi, de asemenea, rata mai scăzută a sarcinii.

De fapt, putem numi aceste simptome „stres termic subclinic”, deoarece acele efecte ale temperaturii și umidității asupra vacilor nu sunt clar vizuale sau evidente.

Pentru a face acest exemplu mai clar, putem vorbi despre „stresul termic clinic”. Probabil cea mai ușoară indicație pentru semnul clinic al stresului termic este creșterea frecvenței respiratorii. Apoi, alte semne ar putea fi observarea multor vaci în picioare, aportul crescut de apă, mai multe vaci „atârnând” fără să facă nimic și vaci care atârnă în jurul jgheabului pentru a numi câteva semne clare de stres termic. Vacile sunt practic incomode, la fel cum ne simțim când devine cald sau umed.

Soluția?

Cu toate acestea spuse, citește din nou titlul. Dacă aveți îndoieli sau chiar credeți că vacile ar putea fi în grupul de risc de a experimenta stres termic, atunci căutați ajutor profesionist în răcirea vacilor.

Niciodată nu aș monta ventilatoare fără a avea un calcul adecvat a ceea ce este necesar pentru ferma respectivă, pe baza nevoilor animalelor și a designului fermei. Există multe soluții disponibile și soluția potrivită pentru o fermă dintr-o zonă ar putea să nu fie cea potrivită pentru următoarea fermă.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2