Ferma

302

Materialul seminal de la mistreți poate fi o cale de transmitere a PPA

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Virusul pestei porcine africane este capabil să se transmită în materialul seminal de mistreț, pe calea de inseminare artificială (IA) la purcei și purceii embrionari. Acesta a fost rezultatul unei cercetări comune germano-americane, citată de PigProgress. Studiul a fost publicat la sfârșitul anului 2022.

Virusul poate fi transferat prin AI

Cercetătorii de la Institutul german Friedrich-Loeffler au făcut echipă cu oameni de știință în domeniul sănătății animale din Germania și Statele Unite pentru a afla dacă AI ar putea fi sau nu o metodă de transmitere a virusului.

Așa este, au concluzionat ei. Virusul poate fi „transferat eficient de la mistreți infectați la slăvițe primitoare naive prin intermediul AI”.

În articolul științific, echipa a avertizat că, prin urmare, o herghelie de mistreț infectată prezintă riscul de a distribui rapid și pe scară largă ASFv în interiorul sau între țări.

Cercetătorii au folosit tulpina ASFv „Estonia 2014” pentru studiul lor. Aceasta s-a desfășurat la unitățile de înaltă izolare de la FLI din Insel Riems, Germania. Au inoculat intramuscular 4 mistreți (2 mistreți mari albi și 2 mistreți Piétrain).

Dupa asta, sânge și material seminal au fost colectate în fiecare zi. Genomul virusului a fost detectat în sperma încă de la 2 zile după infecție, în sânge la 1 zi după infecție, în timp ce calitatea spermei a rămas în mare parte neafectată.

Toate probele au fost pozitive pentru ASFv

În plus, în studiu au fost incluse și 14 scrofe albe mari. După inseminare cu material seminal extins, 7 din 14 scrofe au fost pozitive pentru ASFv la 7 zile după inseminare și toate scelele au fost pozitive pentru ASFv la 35 de zile după inseminare.

Douăsprezece din 13 scrofe au avortat la debutul febrei. O proporție de fetuși proveniți din stropia rămasă au prezentat atât anomalii, cât și replicare a ASFv în țesuturile fetale.

(Autorii studiului au fost: Virginia Friedrichs, Eric A. Nelson, Tessa Carrau, Paul Deutschmann, Julia Sehl-Ewert, Hanna Roszyk, M. Beer și Sandra Blome, Friedrich-Loeffler-Institut, Germany; Darwin Reicks, St Peter, MN, USA; Tobias Hasenfuss și Elisabeth Gerstenkorn, Dahlenburg-Ellringen, Germany; Jeffrey J. Zimmerman, Ames, IA, USA; și Jane Christopher-Hennings, Brookings, SD, USA)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2