Repere

310

Micii producători artizani vin la FoodService & Hospitality Expo 2024

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Producătorii artizanali vin în premieră la Foodservice & Hospitality Expo 2024, alături de ALAS/Asociația Lanțului Alimentar Scurt, la un stand de nota 10!

Asociația Lanțului Alimentar Scurt aduce mici producători din România la cel mai important eveniment HoReCa din sud-estul Europei, într-un line-up care va demonstra că produsul local poate fi o soluție excelentă pentru această industrie.

Astfel, producătorii locali vor fi „cot la cot” în competiția cu marii jucători din domeniu, alături de cei 250 de expozanți naționali și cei 50 internaționali prezenți la eveniment.

Cumpărătorii de renume mondial din retail și servicii alimentare vor fi prezenți la această expoziție internațională, dedicată exclusiv industriilor din HORECA, iar producătorii reuniți la standul ALAS vor putea demonstra că au toate motivele să reprezinte cu brio România artizanală, la un stand de 10!

Atenția de care se bucură produsul local utilizat în HoReCa, în 2024, este în creștere la nivel declarativ, însă în scădere din perspectiva consumului și a volumelor, conform statisticilor.

Acesta este motivul pentru care Asociația Lanțului Alimentar Scurt (ALAS_Romania) propune o serie de acțiuni concrete, care pot aduce o schimbare reală în acest domeniu, prin activități educative, demonstrații și proiecte punctuale.

Producătorii locali au nevoie de mai mult sprijin pentru a rămâne în atenția publicului, pe farfuriile de restaurante, într-o industrie autohtonă tot mai dominată de importuri și mai puțin preocupată de sustenabilitate și autenticitate.

Din acest motiv, Silvia Ion de la Horeca Insight a acceptat fără ezitare prezența producătorilor aduși de Asociația Lanțului Alimentar Scurt, în contextul celui mai mare târg de specialitate din sud-estul Europei, oferind în cadrul FoodService & Hospitality Expo 2024 un stand în care ALAS Romania să invite o serie de artizani care au șanse mari să devină furnizori constanți pentru restaurante, hoteluri sau cafenele.

Pentru unii dintre aceștia, acest târg este o bună oportunitate de a deschide astfel de colaborări, poate la nivel național sau internațional, iar pentru alții, de a-și extinde portofoliul deja consacrat.

Numele prezente în standul ALAS_Romania includ artizani din toată țara, producători mici sau mijlocii, cu renume bun în comunitate, ce vor demonstra că pot să fie parteneri de calitate pentru industria ospitalității, acesta fiind și unul dintre obiectivele importante ale asociației, acela de a facilita relațiile mutual benefice dintre cele două părți.

Standul ALAS_Romania va oferi profesioniștilor din domeniu oportunitatea de a savura câte puțin din varietatea acestor produse artizanale reprezentative ale gastronomiei locale și, mai mult, le va prezenta oportunitățile ce se pot ivi din utilizarea acestora.

Lumea întreagă se îndreaptă tot mai mult spre artizanat, spre autenticitate, spre sustenabilitate: colaborările cu cei din interiorul comunităților sunt tot mai căutate și apreciate de către clienți.

În cadrul unor experimente de popularitate, testate unul lângă altul în același meniu, preparatele realizate din produsele locale au fost mereu preferate de către clienți, în detrimentul celor convenționale, produse de masă sau de import.

Trendul nu este unul nou, însă el trebuie stimulat la noi, în special de către cât mai multe restaurante și afaceri din domeniul alimentației.

Relația trebuie însă îmbunătățită din ambele părți: de foarte multe ori artizanii/producătorii locali sunt mai degrabă concentrați asupra produsului lor decât asupra promovării, marketingului sau vânzărilor - iar aici ALAS își propune să le ofere un sprijin atât de important și necesar.

Profesioniștii din HoReCa sunt invitați să viziteze standul ALAS_Romania la FoodService & Hospitality Expo 2024 – la Hala Laminor, între 16 și 18 noiembrie, să se convingă de calitatea produsului local pentru afacerile lor. Printre evenimentele programate se numără și „Cum se începe o roată de brânză maturată” – susținut de Mesendorf 65 - un adevărat regal pentru gurmanzi, dar și o dezbatere despre cum pot intra produsele locale în bucătăriile profesionale, care sunt punctele slabe și punctele forte ale acestei idei.

Standul ALAS poate fi găsit în vecinătatea standului Poloniei. Pe cine si ce veți găsi la standul nostru?

●     Brânza maturată de la Mesendorf– producător de brânzeturi maturate excepționale, în ediții limitate, cunoscut pentru calitatea ridicată a produselor și creativitatea în producție. Venind din satul Mesendorf, județul Brașov, este un furnizor perfect pentru micile magazine de specialitate, delicaterii, hoteluri de top sau restaurante/bistrou-uri cu meniu dedicat noii bucătării românești.

●     Fum De Fag – producător de cârnați crud-uscati, carne afumată și alte preparate tradiționale, cu o afumătoare în Corbeanca, județul Ilfov: o prezență stabilă și apreciată de clienții de la Târgul de la Agronomie. Este un furnizor potrivit magazinelor de specialitate și restaurantelor, oferind produsele ideale atât pentru servire  per se sau gătit, cât și pentru micul dejun la pensiuni sau hoteluri.

●     FructArdeal – producător de silvoiță, un produs tradițional fără zahăr, exclusiv din prune românești, cu rădăcini în Ardeal. Acest produs, cu o lungă istorie gastronomică transilvană, este excelent pentru patiserii, fiind perfect integrabil în meniurile de mic dejun sau în deserturile restaurantelor.

●     Eggcelent– o microfermă din satul Tonești, Sâmburești, o afacere de familie cu peste 10 ani de experiență în producția de ouă certificate ecologic. Ouăle provin de la găini “pasture raised” respectându-se stilul de viață al păsărilor, fără antibiotice, cu o hrană de calitate, ceea ce le asigură un gust delicios și o valoare nutrițională mare. Deși prețul per ou este puțin mai ridicat - aceste atribute sunt de neegalat într-o bucătărie profesională, preocupată de calitatea ingredientelor.

●     Vila Olga – furnizor constant în materie de calitate, pensiunea din Sărata Monteoru produce varietăți excelente de zacuscă, salate și conserve de iarnă, destinate atât HoReCa, cât și retailului, diferența fiind doar dimensiunea ambalajelor, toate adaptate pentru eficiență, din grijă față de sustenabilitate.

●     Grădina Corbilor – un furnizor obișnuit pentru restaurantele care valorifică produsele locale de calitate. Ferma cultivă ecologic 800 de varietăți de plante, oferind bucătarilor oportunități creative impresionante. Cei doi frați gemeni Corbu, ambii cu doctorate în horticultură, fac o muncă de valorificare a soiurilor comune, exotice sau rare, prin culturi care asigură bio-diversitatea și sănătatea solului. Grădina Corbilor este un model de producție sustenabilă prin folosirea de bio-preparate cu extracte naturale, folosirea de tehnici pentru atragerea insectelor benefice: din toate aceste motive produsele lor sunt extrem de apreciate, nu doar pentru gust ci și pentru grija față de mediu.

●     Toma Sparanghel– renumit în mediul online pentru cele trei produse de bază pe care le livrează cu promptitudine: sparanghel, broccoli și kale, corect crescute. Un pionier în educarea gustului pentru această legumă extrem de sănătoasă și gustoasă, Toma furnizează și alte delicatese (consumatorilor casnici și restaurantelor) unele rar cultivate în România, precum blumini – o conopidă cu o genetică veche, dezvoltată ca un broccolini, care oferă bucătarilor noi oportunități creative.

●     Arca Bacau – sub deviza “respectul pentru natură este mantra noastră” acest  producător reușește, în mod sustenabil, să  producă  din diverse preparate numai din pești autohtoni: afumaturi din sturion, crap sau excelentele produse din pastravul provenit exclusiv din producția proprie. Din aceeași producție s-au nascut creme tartinabile inedite  si o serie de zacuști si alte conserve tradiționale de iarnă.

●     Rastautemaramuresene.ro – producător de paste artizanale, laște sau după cum se prezintă “tăiței bine făcuți, ca în Maramu’.

●     Gama de produse naturale, lucrate manual de acești artizani certificati, este produsă cu făină specială pentru paste, produsă numai din cereale din România și îmbogățite cu extracte din legumele din grădina proprie (sfeclă, spanac, etc), plante crescute lent, fără pesticide ori fertilizatori chimici.

●     Când cumperi o pungă de colțunași cu magiun, laște cu busuioc, spanac ori cu hribi - susții o afacere de familie și o comunitate care se luptă pentru un trai mai bun, pentru tradiții dar care susține îi inovația, deopotrivă.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2