Ferma

623

Miniștrii agriculturii din UE fac eforturi pentru creșterea ajutorului „de minimis” pentru fermieri

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Euractiv informează că o coaliție de 15 țări UE urmează să ceară o creștere a ajutorului de stat „de minimis” pentru sectorul agricol, potrivit unei note difuzate între statele membre, care va fi discutată în cadrul unei reuniuni ministeriale.

Reprezentanții fermierilor pledează pentru creșterea plafonului „de minimis” la 50.000 de euro pe fermă cu trei ani înaintea Consiliului pentru Agricultură și Pescuit (AGRIFISH) de săptămâna viitoare, au declarat surse diplomatice pentru Euractiv.

Regulamentul de minimis permite statelor membre să aloce mici sume de subvenții publice unei companii fără a notifica oficial sau a obține aprobarea prealabilă din partea Comisiei, deoarece aceste cantități sunt considerate nedenaturate de piață.

Inițiativa a pornit de la Germania, cu sprijinul delegațiilor franceze, austriece, croate, române, maghiare, cipriote, slovene, letone, luxemburgheze, malteze, slovace, estone, poloneze și bulgare.

„Vom avea o dezbatere”, a confirmat un diplomat UE pentru Euractiv, „mă aștept ca în jurul mesei să fie voci diferite”, pentru că „nu toate statele membre au aceleași mijloace pentru a-și susține exploatațiile agricole”.

În prezent, valoarea maximă a subvențiilor la scară mică care poate fi acordată unei companii individuale din sectorul agriculturii și pescuitului este plafonată la 20.000 EUR, respectiv 30.000 EUR, pe o perioadă de trei ani.

Liderii UE au cerut o extindere a actualului cadru temporar de ajutor de stat, care a permis țărilor UE să distribuie miliarde în sectorul agricol în ultimii ani, și o creștere a ajutorului de minimis pentru agricultură, în cadrul unui summit din 17-18. Aprilie.

La 11 aprilie, Comisia a declarat că consultă țările UE cu privire la extinderea cadrului temporar de criză și tranziție (TCTF) pentru a permite guvernelor să continue să reducă presiunea financiară a fermierilor „având în vedere perturbările persistente ale pieței”.

Țările UE oferă ajutoare de miliarde de euro sectorului agroalimentar pe fondul protestelor fermierilor

Statele membre ale Uniunii Europene au cheltuit miliarde de euro pentru a sprijini industriile agricole și alimentare în ultimii doi ani, după o relaxare temporară a regulilor blocului privind ajutorul de stat pentru a ajuta întreprinderile să facă față impactului războiului Rusiei în Ucraina.

În cadrul TCTF, statele membre pot acorda până la 280.000 EUR și 335.000 EUR companiilor individuale care operează în sectoarele agriculturii și pescuitului până la 30 iunie 2024.

La Consiliul din 26 februarie, Italia a prezentat o notă prin care a cerut Comisiei să adopte un cadru temporar pentru a face față crizei din sectorul agricol, să asigure un moratoriu european asupra datoriilor fermierilor din diferitele state membre și să crească „de- minimis” în sectorul agricol la 50.000 EUR.

Un raport recent al fostului prim-ministru italian Enrico Letta privind piața unică a UE a avertizat că relaxarea regulilor privind ajutorul de stat ca răspuns la criza recentă a produs denaturări ale concurenței între țările UE din cauza capacităților lor diferite de cheltuieli. (Foto: Dreamstime) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2