553
Un raport citat de AllAboutFeed a explorat potențialul ca musca neagră (BSF) să devină o alternativă viabilă din punct de vedere economic la soia ca aport de proteine în hrana animalelor, abordând totodată risipa de alimente estimată anual în Regatul Unit, la 13 milioane de tone.
Un procesator total
BSF poate procesa orice formă de materie organică – inclusiv deșeuri – și o poate transforma în biomasă. Creșterea controlată a acestor insecte în facilități dedicate produce o sursă de proteine hrănitoare care ar putea servi ca alternativă la proteinele din soia în hrana animalelor, spune raportul de la Frontier Economics.
În timp ce piața BSF câștigă atenția investitorilor datorită scalabilității sale, este încă la început și încă nu a atins amploarea necesară pentru a satisface cererea actuală a Regatului Unit pentru hrana animalelor.
Provocarea costului
Prin cercetare, interviuri cu actori din industrie și modelare, raportul „Livrarea hranei pe bază de insecte la scară” evaluează cazul pentru hrana animalelor pe bază de insecte și condițiile necesare pentru extinderea unei industrii cu sediul în Regatul Unit.
Studiul indică faptul că, la prețurile actuale pentru proteinele BSF, carnea hrănită cu BSF ar fi cu aproximativ 50% mai scumpă decât carnea hrănită cu soia – ceea ce ar fi o barieră în calea extinderii, având în vedere competitivitatea sectorului cărnii.
Este necesară modificarea fluxurilor de deșeuri permise
Cu toate acestea, dacă se poate realiza o modificare a reglementărilor privind fluxurile de deșeuri permise pentru BSF, atunci ar putea, în principiu, să se extindă pentru a înlocui o parte din soia.
De exemplu, deturnarea a 25% din anumite surse de deșeuri alimentare cu costuri reduse ar putea produce suficiente proteine pentru a înlocui 28% din soia folosită în furaje la o primă relativ modestă de carne hrănită cu BSF de 5-9%.
Raportul include următoarele cereri de acțiune, inclusiv:
-Schimbare de reglementare privind utilizarea furajelor pe bază de insecte pentru animale – este nevoie de progres legislativ pentru a depăși bariera de reglementare inițială privind utilizarea proteinei BSF în creșterea păsărilor și a porcilor, care a stagnat din 2020. Acest lucru trebuie abordat pentru a debloca orice schimbare.
-Schimbare de reglementare privind fluxurile de deșeuri permise pentru creșterea BSF – Defra și Agenția pentru Standarde Alimentare ar trebui să ia în considerare efectuarea de modificări de reglementare pentru a deschide fluxuri de deșeuri mai ieftine și mai abundente pentru BSF. Realizarea acestui lucru ar necesita sprijin politic pentru schimbare și resurse adecvate pentru încercările necesare, pentru a satisface orice îngrijorare cu privire la gama de substraturi posibile.
-Testele BSF pe site – testarea diferitelor modele operaționale va fi cheia pentru a stabili care modele sunt viabile din punct de vedere economic și pentru a identifica cei mai buni parteneri din lanțurile valorice alimentare și deșeurilor. Un sponsor ar putea ajuta la încurajarea încercărilor ulterioare. Acesta poate fi un rol pentru sistemele alimentare circulare sau pentru cei care au o viziune asupra inovației în sistemul alimentar.
-Implicarea comercianților cu amănuntul alimentar – comercianții cu amănuntul și restaurantele joacă un rol important în modelarea lanțului de aprovizionare cu carne, stabilirea specificațiilor produsului și modul în care acesta este poziționat față de consumatori. Circular Food Systems ar putea dori să interacționeze cu sectorul pentru a explora modalități de a testa noi tipuri de furaje, de a reutiliza deșeurile alimentare în site-urile BSF sau chiar de a testa apetitul consumatorilor pentru gamele de produse „fără soia”.
-Sprijin de capital – sprijinul financiar pentru fermierii BSF ar putea contribui la demararea producției pe o scară mai largă. Dovezile actuale indică un interes suficient al investitorilor și, în cazul în care piața va evolua, aceasta ar putea primi sprijin guvernamental, având în vedere că extinderea BSF se aliniază cu obiectivele strategiei alimentare și ar putea ajuta la atingerea obiectivelor net zero. În mod alternativ, donațiile filantropice ar putea fi o modalitate de accesare a finanțării necesare pentru a începe. (Foto: Freepik)