Stiri

146

Noile prevederi ale Legii hipermarket-urilor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Proiectul legii hipermarket-urilor, prin care se institutie obligaţia ca 51% din produsele alimentare din magazine să fie româneşti şi prin care taxele de raft sunt interzise a fost votat de plenul Camerei Deputaţilor.   Principalele prevederi ale legii   – Comerciantul persoană juridică autorizată să desfăşoare activităţi de comercializare pentru produse alimentare au obligaţia ca, pentru categoriile: carne, ouă, legume, fructe,miere de albine, produsele lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51%, volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanţul alimentar scurt, aşa cum este definit în conformitate cu legislaţia în vigoare. Fac excepţie comercianţii care realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active total de până la două milioane de euro, echivalent în lei. Metodologia de desfăşurare a acţiunilor privind lanţul scurt de aprovizionare se aprobă prin hotărâre a Guvernului.”   – Se interzic taxele de raft, prin redefinirea preţului de achiziţie al produsului alimentar. „Preţ de achiziţie al produsului alimentar cuprinde preţul de cumpărare negociat între comerciant şi furnizor”, potrivit actului normativ. – Retailerii trebuie să facă plata către furnizorii de produse proaspete în şapte zile „Termenul de plată al comerciantului către furnizor pentru produsele contractate şi livrate se stabileşte prin negocierea contractului, fără ca termenul de plată să depăşească 30 de zile calendaristice. Fac excepţie de la prevederile alin. (1) produsele alimentare proaspete la care termenul de plată nu poate fi mai mare de 7 de zile calendaristice.”   – Retailerii trebuie să facă recepţia produselor proaspete în momentul livrării „În cazul în care părţile convin prin contract ca recepţia cantitativă şi calitativă să fie făcută ulterior momentului livrării, documentul de recepţie va fi transmis în formă scrisă furnizorului în maximum 24 de ore de la momentul punerii la dispoziţia comerciantului transmis în formă scrisă furnizorului în maximum 48 de ore de la momentul punerii la dispoziţia comerciantului a mărfii. Termenul prevăzut la alin. (4) se aplică şi în cazul facturilor. Fac excepţie de la prevederile alin. (4) produsele alimentare proaspete, în cazul în care recepţia cantitativă şi calitativă se va face în momentul livrării.”   – Se schimbă etichetarea Eticheta pentru carnea comercializată pe teritoriul României va cuprinde următoarele menţiuni: a) ţara de origine a animalului ______; b) animal născut în ţara_____________;

  1. c) animal crescut în ţara____________; d) animal sacrificat în ţara________, marca de sănătate/identificare şi denumirea operatorului economic; e) animal tranşat în ţara________, marca de identificare şi denumirea operatorului

  Comerciantul este obligat să afişeze vizibil sintagma „carne românească”, pentru carnea comercializată direct către consumatorul final Produsele din carne comercializate pe piaţa internă vor cuprinde obligatoriu pe etichetă procentul de carne provenit din România.” Dacă nu respectă legea în mod repetat, retailerii riscă să îşi piardă autorizaţia de funcţionare a comerciantului pentru o perioadă de până la 6 luni. Amenzile sunt între 100.000 lei la 150.000 lei. (Cf. Economica)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2