Repere

126

Noile tarife americane stârnesc alarma în rândul grupurilor agricole din UE și SUA

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Organizațiile de fermieri europeni și americani sunt îngrijorate de tarifele de import pe care Statele Unite le-au introdus parțial pentru produsele din Uniunea Europeană. Acest lucru le face cu 20% mai scumpe, informează DairyGlobal.

„Lovitură majoră pentru economia globală”

Deși sunt în aer de ceva vreme, tarifele au lovit ca o bombă. Taxa va intra în vigoare miercuri, 9 aprilie. Comisia Europeană pregătește acum un pachet de contramăsuri.

Președintele Ursula Von der Leyen numește tarifele anunțate „o lovitură majoră pentru economia globală”. Toate scenariile pentru o contrareacție europeană sunt pe masă. Pentru posibile contratarife, Comisia Europeană ar analiza industriile în care dăunează SUA și unde UE are alternative.

Soia din Brazilia este menționată în mod special. Între timp, fermierii europeni nu doresc ca UE să riposteze împotriva taxelor de import ale lui Trump. Organizația europeană umbrelă Copa-Cogeeca speră că UE va negocia cu SUA pentru a preveni un război comercial.

Măsurile comerciale de răzbunare nu vor aduce beneficii fermierilor nici din UE, nici din SUA. În schimb, ne vor limita oportunitățile, vor crește prețurile și vor slăbi rezistența întreprinderilor agricole.”

Scade puterea fermierilor

Iată ce a declarat pe această temă Massimiliano Giansanti, președintele Copa:

"Măsurile comerciale de răzbunare nu vor aduce beneficii fermierilor nici din UE, nici din SUA. În schimb, ne vor limita oportunitățile, vor crește prețurile și vor slăbi rezistența întreprinderilor agricole. Facem apel la ambele administrații să acorde prioritate negocierilor și să exploreze toate căile diplomatice înainte de a recurge la măsuri care ar putea avea consecințe de lungă durată".

Există și îngrijorări din partea fermierilor din America. Federația Americană a Biroului Agricol (AFBF) subliniază că comerțul este esențial pentru fermierii din America. Creșterile tarifelor amenință sustenabilitatea economică a fermierilor, care au pierdut bani din culturile lor de bază în ultimii 3 ani.

Peste 20% din venitul fermei provine din exporturi, iar fermierii sunt foarte dependenți de importuri pentru bunuri cheie, cum ar fi îngrășăminte și unelte specializate. AFBF prevede daune pe termen lung din pierderea cotei de piață pentru fermierii americani.

Tarife diferite pentru fiecare partener comercial

Președintele Donald Trump a propus tarife diferite pentru fiecare partener comercial. Acestea variază de la o taxă de bază de 10% pentru toate țările, inclusiv pentru Regatul Unit, la 34% pentru China și 49% pentru Cambodgia, țară care produce și exportă o mulțime de îmbrăcăminte ieftină.

Potrivit lui Trump, 20% pentru produsele din UE este încă scăzut în comparație cu ceea ce UE ar percepe pentru produsele americane. Taxele sunt în plus față de ratele impuse anterior pentru aluminiu și oțel, printre altele.

Trump a acuzat alte țări că „jefuie” și „jefuie” SUA și că devin bogate în detrimentul americanilor. El a promis că va construi rapid industria americană și va distruge barierele comerciale din alte țări cu noile taxe de import.

Economiștii reacționează

Economistul Theo Smid de la Atradius spune noii agenții ANP: "Dacă acest război comercial escaladează în continuare, economiile deschise vor suferi consecințele. Acest lucru ar putea duce la o creștere a numărului de falimente la nivel mondial și la o încetinire a creșterii economice". (Foto: Freepik)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2