Ferma

384

Nouă formulă de calcul a costurilor de producție în creșterea porcilor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

De la distanță este ușor: cât de dificil poate fi să ai grijă de bunăstarea suplimentară a porcilor? Cei din industria porcilor știu mai bine: fiecare măsură luată costă bani, notează PigProgress. Dar cât mai exact? Dr. Monique Pairis-Garcia, expertă în sănătatea și bunăstarea porcilor, împărtășește perspective folosind un instrument nou atunci când implementează modificările.

Subiect important pentru public

Bunăstarea animalelor este adesea clasificată ca un subiect important pentru public, studiile recente care arată că bunăstarea animalelor este un factor foarte important în achiziționarea și consumul de produse de origine animală.

Pentru cei care stau în exteriorul hambarului, adesea se simte că îmbunătățirea bunăstării porcilor poate fi realizată cu schimbări foarte simple și directe. Dar pentru un producător, cum arată cu adevărat această schimbare și, mai important, cât costă această schimbare?

Calcularea costurilor de producție a porcinelor Cercetătorii de la Laboratorul de Cercetare a Porcinelor de la Universitatea din São Paulo au dezvoltat un instrument gratuit și ușor de utilizat pentru a calcula costurile de producție a porcinelor și a servi drept resursă pentru optimizarea managementului și producției în fermele comerciale.

Versatilitatea acestui instrument permite producătorilor să cuantifice investiția financiară a managementului și a modificărilor instalațiilor specifice pentru îmbunătățirea bunăstării porcilor. Să luăm prop 12 de exemplu.

O nouă propunere

Propunerea care se referă la bunăstarea suplimentară a porcilor a intrat oficial în vigoare în 2024, iar codul prevede că orice carne de porc întreagă vândută trebuie să îndeplinească anumite cerințe la fermă, specifice îngrijirii și instalațiilor scroafelor.

În ciuda eforturilor de a reduce eficiența Prop 12 de către mulți, conformitatea cu Prop 12, așa cum este ea denumită, îndeamnă multe companii importante de porcine integrate care investesc timp și bani suplimentari pentru a construi noi facilități și a extinde accesul pe piață.

Creșterea spațiului de podea, minimizarea izolării

Pentru industria porcină din SUA, schimbările majore care vor intra în vigoare în unele ferme vor include creșterea spațiului de podea la 24 ft2 (2,2 m2) și minimizarea izolării pentru cel mult 24 de ore pe o perioadă de 30 de zile.

Dar ce fel de investiție ar arăta aceasta pentru un producător independent pentru a face aceste schimbări? Folosind modelul matematic dezvoltat de Universitatea din São Paulo, am comparat o fermă compatibilă cu Prop 12 cu o fermă convențională cu sistem de lăzi. Rezultatele sunt evidente.

Un producător independent s-ar aștepta la un cost de producție pe kg de 1,10 euro pentru un sistem convențional, comparativ cu 1,31 euro pentru o fermă Prop 12, aceasta reprezentând o creștere a costurilor cu 1,78%.

În plus, un producător de fermă Prop 12 s-ar aștepta la costuri fixe de operare cu 9,77% mai mari, la costuri cu capital și teren cu 10,80% mai mari și la o marjă de profit cu 20,46% mai mică, în comparație cu un sistem de lăzi convențional, presupunând același număr de scroafe și producție.

Bunăstarea porcilor costă bani

În cele din urmă, îmbunătățirea bunăstării animalelor costă de obicei bani. Acest cost nu schimbă importanța bunăstării animalelor pentru public sau pentru porc, dar oferă o perspectivă mai echilibrată asupra motivului pentru care aceste schimbări nu sunt atât de ușoare pe cât credem și, probabil, motivația din partea autorităților și a entităților de pe piață de a oferi sprijin financiar producătorilor care respectă prevederile actuale și viitoare privind bunăstarea animalelor. (Foto: Dreamstime) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2