Ferma

134

Nouă inițiativă europeană pentru creșterea bunăstării la vaci și viței

autor

MeetMilk.ro

distribuie

O nouă inițiativă a fost lansată de 14 țări europene care implică peste 25 de organizații pentru a introduce o nouă inițiativă care să permită vițeilor de lapte să petreacă mai mult timp cu mamele lor, informează DairyGlobal.

O mare provocare

Separarea vacă-vițel reprezintă o provocare semnificativă în ceea ce privește bunăstarea animalelor și o preocupare etică pentru mulți consumatori europeni.

Acum, proiectul TransformDairyNet este conceput pentru a le permite fermierilor de lactate și altor persoane din industrie să învețe de la Cow-Calf Contact existent - fermieri de lactate care au adoptat sisteme în care vițeii stau cu mamele lor luni de zile, promovând comportamente naturale, sănătatea și bunăstarea animalelor.

Inițiativa este un răspuns la Strategia de la fermă la furculiță a Uniunii Europene, reflectând cererea societății pentru sisteme de producție alimentară durabile și prietenoase cu animalele.

Beneficiile contactului vacă-vițel

Vacile care își alăptează vițeii au un risc redus de apariție a unor boli post-fătare și o membrană fetală reținută. Acestea beneficiază de involuția uterului îmbunătățită, risc redus de mastită clinică și lapte rezidual redus în uger.

 De asemenea, este mai puțin stresant pentru baraj. Vacile care își alăptează vițeii sunt capabile să exprime comportamente materne naturale, inclusiv linsul, alăptarea și legarea cu vițelul.

De asemenea, barajul are o îmbunătățire generală mare a sănătății vițeilor. Mortalitatea poate fi, de asemenea, redusă și leziunile buricului cauzate de sugerea încrucișată sunt evitate. Alăptarea reduce riscul de infecție și îmbunătățește absorbția și digestia laptelui.

Vițeii învață de la mama lor cum să bea apă și să mănânce furaje și beneficiază ei înșiși de un randament viitor de lapte îmbunătățit și de comportamentul matern.

Rețea internațională

Coordonat de University College Dublin, proiectul de 3 ani este conceput pentru a stabili o rețea internațională care continuă să sprijine extinderea sistemelor Cow-Calf Contact.

Coordonatorul proiectului, Siobhan Mullan, a declarat: „Suntem încântați să lucrăm cu fermieri de pionieri și alții pentru a permite mai multor vaci de lapte și viței să petreacă timp împreună în toată Europa, asigurându-ne că avem un sector al laptelui potrivit pentru viitor”.

Dr. Jessica Stokes, profesor asociat în Știința și Politica privind bunăstarea animalelor de fermă la Royal Agricultural University și unul dintre liderii proiectului, a spus că este important să învățăm unul de la celălalt în adoptarea sistemelor de contact Cow-Calf.

„Universitatea Regală Agricolă conduce în crearea a 11 centre naționale de practică de inovare și a unei rețele europene de cunoaștere și inovare pentru a împărtăși cunoștințele existente la contactul vacilor și vițeilor peste granițe, beneficiind de cunoștințele și experiențele fermierilor inovatori și ale altor practicieni din industrie care sunt deja punerea în practică a acestui sistem.

De asemenea, conducem procesul de inovare condus de fermieri, care va finanța teste în centrele de practică din țările participante privind lacunele, provocările și nevoile specifice ale contactului Vaci-Viței pe care fermierii doresc să le abordeze.” (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2