505
PigProgress informează că numărul focarelor de pestă porcină africană în rândul porcilor domestici din UE a fost anul trecut de 5 ori mai mare decât în 2022, atingând o magnitudine similară cu cea din 2019.
Croația și România sunt marile ”performere”
Acest lucru a fost determinat în principal de introducerea și răspândirea ulterioară a PPA în Croația, unde au fost raportate 1.124 de cazuri, și de reapariția acesteia în România cu 736 de cazuri. Aceste două țări reprezintă împreună 96% din focarele din UE.
În restul UE, focarele în rândul porcilor domestici au fost sporadice, cu 30 în Polonia, 16 în Italia și mai puțin de 10 în celelalte 6 state membre afectate.
Mai mult, aproape 7.800 de cazuri cunoscute au fost raportate la mistreți, Polonia fiind în fruntea listei cu 2.686 de cazuri, în timp ce Italia a raportat 1.051 de mistreți infectați.
ASF în 14 state membre UE
Acest lucru reiese din raportul anual ASF al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară EFSA. În 2023, ASF a afectat 14 state membre, inclusiv Croația și Suedia. PPA a reapărut în Grecia după ce țara a fost liberă de boală din 2021.
Majoritatea focarelor de PPA în rândul porcilor domestici au fost detectate prin suspiciune clinică (94%), urmată de urmărirea din unitățile afectate (3%) și săptămânal testarea a cel puțin 2 porci morți în unități (3%).
Nu au fost detectate focare prin supravegherea activă care vizează porcii sănătoși la sacrificare, înainte de deplasare sau selectați aleatoriu în unități.
Focare sezoniere
La nivelul UE, PPA la porci domestici a fost notificată în 11 regiuni care nu fuseseră niciodată afectate până acum, comparativ cu 5 în 2022, situate în Croația, Grecia, Germania, Italia și Polonia, indicând o răspândire mai largă în noi zone.
Majoritatea focarelor (96%) au avut loc pe unități mici cu mai puțin de 100 de porci, iar cele 6 focare care au avut loc pe unități cu peste 10.000 de porci au fost toate în România. În plus, focarele de PPA la porcii domestici au fost în mod clar sezoniere în toate țările, cu 88% dintre focare raportate între iulie și octombrie.
PPA la porcii mistreți
La mistreți, în ciuda introducerii în noi țări (Croația, Grecia și Suedia) și a răspândirii în noi zone ale Italiei, în UE a fost observată doar o creștere mică (10%) a numărului de focare notificate în comparație cu 2022, cu variaţii considerabile între ţări.
Un vârf de iarnă a fost observat doar în Polonia, Slovacia și Ungaria. Situația epidemiologică la mistreți s-a îmbunătățit în Germania și Ungaria, după cum sugerează scăderea numărului de focare și a proporțiilor de probe PCR pozitive de la mistreți morți.
În general, 31% dintre carcasele de mistreți găsite în timpul supravegherii pasive au fost testate pozitiv prin PCR, reprezentând 69% dintre focarele de PPA la mistreți din UE. În schimb, 0,4% dintre mistreții vânați au fost testați pozitivi, reprezentând 31% din focare.
În ciuda introducerii PPA în țări noi și a creșterii numărului de focare, dimensiunea zonelor cu restricții din UE a rămas stabilă, datorită focarelor puternic grupate din Croația și reducerii zonelor cu restricții în Polonia, Slovacia și Bulgaria ( la porcii domestici) și Ungaria (la mistreți). (Foto: Dreamstime)