Ferma

336

O abordare sustenabilă a creșterii porcilor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În lupta pentru o producție durabilă, fermele de porci pun preocupările economice, de mediu și sociale în fruntea a tot ceea ce fac. Iată, de exemplu, modul în care este aboradă funcționarea în mod durabil a unei ferme de porci într-una dintre cele mai dezvoltate țări din Uniunea Europeană, Olanda, situația de acolo fiind detaliată de PigProgress.

Viitorul durabil, în prim-plan

Adevărata definiție a agriculturii durabile este satisfacerea nevoilor actuale, din punct de vedere economic, ecologic și social, fără a compromite nevoile viitoare. Fără un efort concertat, totuși, satisfacerea nevoilor celor trei piloni ai durabilității este dificilă. De multe ori, un ”pilon” este lăsat pe marginea drumului și acesta este, de obicei, cel economic.

Pentru a aborda toți cei trei piloni ai sustenabilității într-un mod care i-ar face mândri, doi fermieri olandezi crescători de porci au format o cooperativă care le permite să lucreze alături de abatoare, angrosisti, măcelari, producători de carne rece, catering și retaileri, într-un mod care are în prim-plan mediul și viitorul durabil. Astăzi, 300 de fermieri lucrează în cadrul lanțului.

Lucrând împreună ca Fundația pentru lanțul valoric al porcului durabil (Stichting Keten Duurzaam Varkensvlees sau KDV pe scurt), acest lucru le-a permis îmbunătățirea producției și îmbunătățirea durabilității la nivelul fermei.

Plan de cercetări anticipative

Hans Verhoeven și Mark van den Eijnden, de la ferma De Hoeve, din Valkenswaard, au fondat împreună KDV, în 1997. Astăzi, De Hoeve administrează întregul lanț KDV, fiind responsabili pentru certificarea fermierilor de porci și a tuturor celorlalți parteneri din lanț. Pe lângă certificare, De Hoeve oferă și inițiază toate proiectele de inovare KDV. Proiectele de inovare sunt cele care îi mențin cu un pas înaintea pieței, permițându-le să reacționeze la schimbările anticipate în timp util.

”Începem cu cercetări, pentru a vedea care va fi următoarea mare problemă în următorii 5 ani”, a spus Jaap de Wit, președintele lanțului KDV. Domnul de Wit este responsabil pentru achiziționarea tuturor porcilor din lanț.

Pentru a determina care va fi următoarea mare problemă în 5 ani, grupul efectuează studii de piață extinse. Odată ce problema este stabilită, soluțiile posibile sunt discutate la toate nivelurile lanțului valoric. Odată găsită o soluție potențială, aceasta este testată la nivelul fermei înainte de a fi implementată pe scară largă.

Miza pe reducerea antibioticelor

În 2009, grupul a stabilit că reducerea antibioticelor va fi următoarea mare problemă în producția de animale. Au avut dreptate. De atunci, au îmbunătățit practicile de management pentru a reduce utilizarea acestora și au trecut la noi provocări. Următorul lucru important în producția de carne de porc, a spus domnul de Wit, va fi monitorizarea individuală prin utilizarea etichetelor RFID.

În mod normal, porcii sunt monitorizați ca grup, dar domnul de Wit spune că utilizarea etichetelor RFID le va permite să monitorizeze sănătatea, consumul de apă și furaje și genetica, la nivel individual. De asemenea, le va permite să adune date despre temperatură și CO2. ”Fermierii noștri dezvoltă continuu noi modalități de a lucra mai durabil”, a spus domnul de Wit. ”Întotdeauna căutăm îmbunătățiri în bunăstarea animalelor lor și a mediului înconjurător”.

Dar, nu toți cei 300 de crescători de porci din lanțul valoric vor încerca noua tehnologie. Deocamdată, 73 sunt înregistrați pentru a testa etichetele RFID, de exemplu. Domnul de Wit spune că folosesc exact aceeași tehnologie și colectează exact aceleași date. Acest lucru le permite să vadă unde au făcut îmbunătățiri la ferma lor, dar le permite, de asemenea, să compare rezultatele cu colegii fermieri.

”Dacă într-adevăr funcționează așa cum se întâmplă acum, credem că acesta va fi standardul”, a spus domnul de Wit, care adaugă: ”Toți folosesc aceleași etichete și software și colectează aceleași date. Susținem inovațiile lor și colaborăm cu experți într-o gamă largă de domenii. Veterinari specializați în porci vizitează fermierii și, împreună, se uită la ceea ce este necesar în fiecare exploatație, pentru o sănătate optimă a animalelor”.

Ferme neutre din punct de vedere energetic

La ferma emblematică din Valkenswaard, KDV experimentează evoluții tehnologice care ar putea face fermele lor neutre din punct de vedere energetic. Acestea includ panouri solare, metode eficiente de ventilație și tehnologie mai inteligentă de încălzire. Toate acestea se fac în laboratoarele KDV.

Grupul analizează, de asemenea, cum să îmbunătățească bunăstarea animalelor. Împreună, de exemplu, au decis să țină scroafele și purceii împreună timp de patru săptămâni,  fără excepție. Încearcă, de asemenea, să abordeze probleme mai dificile, cum ar fi scăparea de rănirea cozii. ”Facem câteva teste în acest sens”, a spus domnul de Wit, ”dar unele sunt foarte dificile”.

KDV lucrează, de asemenea, la un proiect care abordează pilonul de mediu al durabilității. ”Tocmai am construit grajdul viitorului”, a explicat domnul de Wit. ”Scoateți gunoiul de grajd în fiecare zi, ca o toaletă. Când îl eliminați, veți obține un mediu proaspăt și sănătos.

Când gunoiul este îndepărtat, la fel se întâmplă și cu metanul. Când este îndepărtat rapid, acesta conține mult gaz”, a spus domnul de Wit. Gazul respectiv este apoi utilizat în fermă, ca energie. ”Este mai bine și pentru vecini”, adaugă el. ”Nu există miros în jurul fermei, dacă eliminați metanul”.

Rentabilitate, dar nu cu orice preț

Rentabilitatea este o componentă importantă a lanțului valoric. Domnul de Wit spune că fermierilor li se plătește un preț bun pentru ceea ce produc. Primele sunt plătite pentru calitate, iar o gestionare mai bună înseamnă mai multă carne, ceea ce asigură și un preț mai mare. Dar nu este vorba de bani. Este un sistem de abordare care reunește indivizi care au aceleași obiective, al căror obiectiv este cea mai durabilă producție posibilă.

”Examinăm unde este loc de îmbunătățire, testăm inovațiile și lucrăm împreună,  pentru a realiza o creștere a porcilor neutră din punct de vedere energetic și pentru a pune carne sănătoasă și gustoasă pe farfurie”, a conchis dl de Wit. „Nu facem toate acestea doar pentru profit. O facem pentru că noi credem în toate aceste lucruri care definesc durabilitatea și un viitor mai sigur și mai bun”.

Epuratoare de aer pentru toate fermele din Germania

Dar, dacă vorbim despre rentabilitate și costuri, iată că, din punct de vedere al sustenabilității, se iau măsuri și în alte țări ale occidentului, cum ar fi Germania. De exemplu, epuratoarele de aer vor fi obligatorii pentru fermele de porci din întreaga Germanie, aceasta este scopul autorităților de acolo. În prezent, trei landuri germane cer ca fermele de anumite dimensiuni să aibă epuratoare de aer.

În acest moment, aceste landuri au făcut ca epuratoarele de aer să fie obligatorii, ele fiind Schleswig Holstein, Saxonia Inferioară și Renania de Nord-Westfalia. Acestea sunt trei dintre cele mai importante state cu producție porcină ale țării și, totodată, aceste state găzduiesc și cele mai mari procesatori și ambalatorii de carne, cum ar fi Tönnies sau Danish Crown. Trebuie subliniat însă că, în prezent, în aceste state predomină politicienii care provin din puternice partide ecologiste.

Dar, mai mult decât atât, noua lege pentru epuratoarele de aer, obligatorii la nivel național, urmează să fie acceptată de Parlamentul german la mijlocul anului 2021. Pe baza a ceea ce se știe acum, legea se va aplica fermelor de porci mai mari, adică acelora care au nevoie de așa-numitul permis de emisie, din cauza dimensiunii lor.

Acest lucru vizează fermele de porci cu peste 2.000 de capete de porc la finisare sau o capacitate de peste 750 de scroafe. În plus, fermele de porci cu o capacitate de 6.000 de animale sau mai mult, ar trebui să plătească taxe consistente, pentru a le fi eliberate aceste permise de funcționare. În plus, scrubberele cu aer trebuie instalate nu numai în noile adăposturi de porci sau în cele care vor fi extinse. Legea se va aplica și pentru adăposturile de porci deja existente.

Beneficiile ecologice ale epuratoarelor de aer

Legislația anunțată pentru întregul teritoriu al Germaniei este mai strictă, decât legile din cele trei landuri care dețin deja legislație privind epurarea aerului. Însă, Organizația Germană a Producătorilor de Porci (ISN) este nemulțumită de planuri.

Reacționând la știrile din Berlin, organizația a comentat negativ ce fel de beneficii pentru mediu au rezultat din utilizarea obligatorie a epuratoarelor de aer. ISN a afirmat că toată povestea ”nu au avut ca rezultat decât cheltuieli de bani și o mulțime de eforturi”.

Organizația indică, de asemenea, faptul că va fi imposibil din punct de vedere financiar să se modernizeze epuratoarele de aer: ”Considerăm că autoritățile vor trebui să încurajeze cercetarea, precum și adoptarea măsurilor de eficiență pentru reducerea emisiilor”. ISN mai spune că instalarea obligatorie va însemna, de asemenea, că circumstanțele locale nu vor juca niciun rol.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2