Potrivit DairyReporter, Consiliul pentru Exportul de Lactate din SUA (USDEC) a analizat condițiile în care decurg afacerile internaționale cu lapte, precum și factorii majori care ar putea influența cererea globală de produse lactate și ce înseamnă aceasta pentru furnizori.
Cerere slabă
Exporturile globale de lactate au scăzut cu 7% în 2023 din cauza cererii slabe și a concurenței crescute la nivel general, doar zerul bogat în proteine (exporturile WPC80+ au crescut cu 18%), lactoza (+5%) și laptele condensat (+7%) înregistrând un nivel pozitiv. schimbare față de 2022.
Laptele praf degresat, brânza, laptele praf pentru sugari și laptele și smântâna au înregistrat toate o scădere cu o cifră scăzută până la mijlocie în 2023, dar mărfuri precum grăsimea de unt (-55%), laptele praf integral (-33%), zerul și cazeina (ambele cu -20%) au înregistrat scăderi anuale mai accentuate.
Exporturile de SMP au avut de suferit în mare parte din cauza cererii slabe din Asia de Sud-Est, care a compensat mai mult decât exporturile puternice de NFDM către Mexic.
În sectorul brânzeturilor, cererea mai slabă din Japonia și Coreea și concurența sporită din partea UE și Noua Zeelandă au contribuit la scăderea vânzărilor de brânzeturi din SUA, chiar dacă volumul exporturilor de brânzeturi în 2023 a fost al doilea cel mai mare înregistrat, livrat într-un singur an, potrivit datelor.
Scăderea exporturilor de zer cu conținut scăzut de proteine a fost, de asemenea, cauzată în mare măsură de provocările de pe piața chineză, unde livrările au scăzut cu 27% față de 2022, în parte din cauza cererii slabe de zer din industria furajelor.
Optimism modest
USDEC a rezumat recent câțiva dintre factorii esențiali pe care ar trebui să-i urmărească exporturile de lactate din SUA, de la economia chineză la cererea din Mexic și nu numai.
Organizația și-a exprimat cu un potimism moderat față de rapoartele privind reducerea inflației – se estimează că va scădea la 5,8% la nivel global în 2024, de la 6,8% în 2023 – și semnele de consolidare a economiilor globale, Fondul Monetar Internațional prognozând o creștere de 3,1% a PIB-ului global.
O combinație de conflicte globale, în special în Gaza, Ucraina și Marea Roșie, și prevalența crescândă a restricțiilor comerciale - cu țările care impun aproximativ 3.200 în 2022 și alte 3.000 în 2023 - sugerează că există o mulțime de riscuri de evitat.
„După cum am văzut anul trecut, există o legătură clară între bunăstarea economică și consumul de lactate”, spune USDEC. „Cu atât de multe piețe care se luptă cu inflația și puterea de cumpărare redusă în ultimul an, cererea globală de produse lactate a avut de suferit. În schimb, acele piețe care aveau economii și valute puternice, cum ar fi Mexicul, au depășit dramatic așteptările.”
În Mexic, unde cererea puternică a condus la creșterea exporturilor de NFDM (+16% în 2023), a brânzei mărunțite (+162%) și a zerului bogat în proteine (+35%), exportatorii americani au livrat record de 631.511 de tone metrice în echivalent solide din lapte în 2023, o creștere de 13,5% față de 2022.
USDEC spune că aceste volume au fost „critice pentru a compensa exporturile mai lente către alte destinații majore cu cerere”, cum ar fi China.
Dorința de consum
„Scăderea șomajului, renașterea turismului și un val de investiții străine au stimulat dorința pentru produse de consum, inclusiv produse lactate”, a explicat USDEC.
„Pe măsură ce cererea a crescut, rezultatele economice puternice au condus peso-ul mexican la un nivel maxim din ultimii opt ani, mărind puterea de cumpărare a cumpărătorilor mexicani și întărind și mai mult încrederea consumatorilor. În același timp, produsele lactate din SUA aveau prețuri moderate, creând o oportunitate ideală de cumpărare.”
În 2024, organizația se așteaptă ca Mexicul să rămână principala destinație pentru exporturile de lactate din SUA, deși o încetinire, în special a importurilor de SMP și NFDM, unde cererea a fost mai modestă în decembrie, ar putea fi pe cărți.
„În 2024, ne așteptăm ca volumele exporturilor către Mexic să rămână robuste, dar s-ar putea să nu se potrivească cu volumele record pe care le-am văzut la începutul lui 2023”, a rezumat organizația.
Perspective slabe pentru China
Perspectivele sunt mai puțin optimiste pentru China, unde încrederea consumatorilor și a investitorilor rămâne la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, potrivit USDEC. „Performanța economică mai slabă va influența probabil creșterea consumului de lactate din China din nou anul viitor, în special în sectorul alimentar”, a prezis organismul.
„În cele din urmă, cu creșterea cererii îndoielnică, abundența sau deficitul rezervelor locale de lapte va juca un rol major în determinarea nevoilor de import de produse lactate.”
USDEC a subliniat că în ultimii câțiva ani China a investit masiv în îmbunătățirea producției de lapte, în principal prin integrarea verticală a marilor procesatori de lactate, ceea ce a redus nevoia de importuri de lapte fluid și lapte praf integral.
„Cu cererea slabă a consumatorilor, prețurile scăzute ale laptelui și costurile ridicate ale inputurilor, acest lucru ar împiedica, teoretic, producția de lapte”, a prezis organismul. „Dar, având în vedere integrarea verticală a industriei și obiectivele de autosuficiență ale guvernului chinez, nu este clar în ce măsură se aplică în China fundamentele economice normale.
În acest caz, extinderea și comercializarea ulterioară ar putea fi încă pe cale, scăzând în continuare importurile până când consumul de lactate în țară va reveni.”
USDEC a spus că un alt an plat de importuri a fost „probabil” având în vedere numeroasele variabile în joc; cel puțin în semestrul I 2024. „În cele din urmă, mixul de import din China evoluează de la lapte proaspăt și WMP către brânză, grăsimi din lactate și ingrediente de specialitate – produse care nu sunt fabricate local. (Foto: Freepik)