Potrivit AZM, Convenţia Cadru privind Protecţia şi Dezvoltarea Durabilă a Carpaților - Convenția Carpatică, reprezintă un tratat subregional de promovare a dezvoltării durabile și a protecției regiunii Carpaților.
Acesta a fost semnat în luna mai 2003 de șapte state carpatice: Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Ucraina. Convenția-cadru privind protecția și dezvoltarea durabilă a Carpaților a fost adoptată și semnată de cele șapte părți în luna mai 2003 la Kiev, Ucraina și a intrat în vigoare în ianuarie 2006.
Este singurul mecanism de guvernanță pe mai multe niveluri care acoperă întreaga zonă Carpatică și, pe lângă Convenția Alpină, al doilea regim subregional bazat pe tratate pentru protecția și dezvoltarea durabilă a unei regiuni montane la nivel mondial.
Viziunea comună a părților la Convenția Carpatică este aceea de a urmări o politică cuprinzătoare și o cooperare, pentru a garanta protecția și dezvoltarea durabilă a Carpaților. Îmbunătățirea calității vieții, întărirea economiilor și comunităților locale, precum și conservarea valorilor naturale și a patrimoniului cultural se dorește să fie unitare pentru întreaga zonă a Carpaților.
Convenția oferă un cadru de cooperare și coordonare a politicilor multisectoriale, o platformă pentru strategii comune în ceea ce privește dezvoltarea durabilă și un forum de dialog între toate părțile interesate implicate - de la comunitatea locală și diverse ONG-uri până la guvernele regionale și naționale, instituțiile Uniunii Europene și Națiunile Unite.
Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM) reprezintă Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în relația cu secretariatul și cu „punctul focal” din România al Secretariatului Convenției Carpatice (Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor), în ceea ce privește gestionarea Protocolului pentru Agricultură Durabilă și Dezvoltare Rurală.
România, prin Agenția Națională a Zonei Montane, deține președinția Grupului de Lucru pentru Agricultură Durabilă și Dezvoltare Rurală (WG SARD). În acest sens, în perioada 26-27 aprilie 2023, ANZM a organizat cea de-a 6-a întâlnire a WG SARD, la care au fost prezenți reprezentanți ai tuturor statelor parte din Convenția Carpatică.
Grupul de lucru a avut loc la sediul Agenției Naționale a Zonei Montane din Vatra Dornei, județul Suceava. În prima zi a avut loc o aplicație practică, în care au fost vizitate obiective reprezentative din Bazinul Dornelor și a Câmpulungului Moldovenesc. Cea de-a doua zi a fost dedicată dezbaterilor la sală.
Unul dintre principalele subiecte de discuție ale întâlnirii l-a reprezentat „Pastoralismul”. Tema este în concordanță cu Anul Internațional al Pășunilor și al Păstorilor – așa cum a fost declarat anul 2026 de către Națiunile Unite, prin care se propune acordarea unei importanțe relevante practicilor și tradițiilor pastorale vitale din regiunea Carpatică.
Pe lângă subiectul principal, au mai fost dezbătute temele:
• Modele de bune practici: Lanțul scurt alimentar - De la fermă la consumator;
• Asocierea fermierilor și a procesatorilor din zona montană. Avantaje & modele de bune practici;
• Asocierea fermierilor și a procesatorilor din zona montană. Avantaje & modele de bune practici;