Ferma

535

Pe piața europeană a cărnii de porc continuă declinul

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Producția de carne de porc din UE a scăzut cu 6,6%. Cu excepția BG, toate celelalte țări din UE au înregistrat un declin, se arată în ultima analiză specifică publicată de DGAgri.

Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în DK (-19,9%, -321 000 t), DE (-6,8%, -307 000 t), NL (-13%, -220 000 t) și ES (-4,2%, -214) 000 t). Scăderea prețurilor furajelor a dus la greutățile carcasei ușor mai mari (+0,7%).

Pe de altă parte, sondajul animalelor din decembrie 2023 arată că numărul de scroafe de reproducție a crescut din nou cu 170 000 de capete. Acest lucru ar putea indica un început de recuperare, după trei ani de scăderi semnificative.

 Totuși, numărul în creștere ascunde diferențe uriașe între țările UE. De asemenea, numărul purceilor a înregistrat o creștere. În defavoare, stocul actual de porci de îngrășat este sub cifra de anul trecut și este de așteptat să aibă un efect negativ abia în S1 2024.

În 2024, se presupune că situația ASF nu se va schimba dramatic. În schimb, prețurile furajelor ar putea crește din nou, în funcție de rezultatul recoltei viitoare, pe lângă altele. În general, producția de carne de porc din UE în 2024 este de așteptat să scadă marginal cu 0,4%.

În același timp, cererea UE rămâne fermă. Având în vedere oferta redusă și prețurile ridicate, consumul pe cap de locuitor al UE este de așteptat să rămână relativ stabil în 2024.

Prețurile mai puțin competitive ale cărnii de porc din UE provoacă performanța exporturilor UE. În 2023, exporturile UE au înregistrat o scădere de -24,6% sau aproape 1 milion de t. În același timp, producția de carne de porc din China se redresează și astfel importurile acestora sunt reduse.

În plus, UE a pierdut exporturi atât către piețele cu valoare ridicată (SUA, Japonia, Australia), cât și pe cele cu valoare scăzută (Filipine și Angola), din cauza concurenței puternice a prețurilor din SUA și Brazilia. Doar piața din Marea Britanie a înregistrat o ușoară evoluție pozitivă (+1,4%).

Piața chineză a cărnii de porc suferă în prezent de o ofertă excesivă (pe termen scurt). În plus, dacă prețurile UE rămân ridicate, exporturile UE ar putea scădea și mai mult cu 4% în 2024.

Importurile de carne de porc din UE din Regatul Unit au scăzut cu 25% în 2023, principalul motiv din spatele a fost o scădere a producției din Regatul Unit.

Regatul Unit reprezintă mai mult de ¾ din importurile UE și nu se așteaptă nicio înlocuire din alte origini pe termen scurt. Importurile de carne de porc din UE ar putea rămâne scăzute în 2024 și ar putea scădea în continuare cu 2%. (Foto: Dreamstime) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2