Ferma

411

Performanța vacilor de lapte în funcție de sistemul de adăpostire

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Deși studiile au examinat efectele diferiților factori de mediu asupra performanței vacilor, rareori au fost luate în considerare efectele tipului de adăpost și ale dotărilor. Iată, însă, aici o trecere în revistă a efectelor designului adăpostului și ale microclimatului asupra cerințelor nutritive ale vacilor, fertilității, producției de lapte, imunității și stării corpului, potrivit DairyGlobal.

Producția de lapte în stabulație

În acest sens a fost efectuat un studiu pentru a compara utilizarea furajelor și producția de lapte a vacilor ținute în stabulație și adăposturi libere. Cerințele de întreținere au fost cu 5-10% mai mici în adăposturile cu stâlpi, decât în adăposturile libere, probabil, din cauza cantității reduse de mișcare a vacilor sub sistemul de stâlpi.

Ca rezultat, producția de lapte a fost mai bună în adăpost, comparativ cu cea din adăpostul liber liberă (20,2 kg față de 17,7 kg), deoarece o mare parte a furajului este utilizată în acest caz în scopuri productive.

Din analiza celor mai frecvente afecțiuni cauzate de sistemul de adăpost reiese că vacile din adăposturile cu stâlpi au mai frecvent mastită, dar mai puțin frecvente tulburări ale copitei și modificări ale pielii, decât vacile din adăposturile libere.

În plus, a fost găsit un grad ridicat de murdărie a picioarelor posterioare și a ugerului în sistemul de adăpostire liberă, probabil, din cauza umidității crescute a podelei și a lipsei regimurilor zilnice de curățare a vacilor.

Trebuie remarcat totuși că factorii care fac vacile susceptibile la diferite tulburări și condiții corporale nu sunt specifici tipurilor de adăposturi. Incidența minimă într-un anumit tip de adăpost poate fi atinsă cu o densitate corectă de populație și programe adecvate de sănătate și biosecuritate.

Pardoseala

Un alte studiu a constatat că acoperirea podelelor hambarelor libere cu foi de cauciuc moale, care imită solul de pășune, ajută la obținerea următoarelor avantaje în comparație cu podelele solide din beton:

1-Animalele tind să stagneze și să se relaxeze pe podeaua moale până la 14 ore pe zi. Acest lucru ajută la îmbunătățirea circulației sângelui în uger și, prin urmare, crește producția de lapte.

2-Terenul moale ajută la creșterea eficienței detectării estrului prin creșterea ratelor de montare; pe podele dure, aceste rate sunt mai mici din cauza fricii de alunecare.

3-Persistența lactației (rata de scădere a lactației după ce a fost atins vârful producției de lapte) a fost mai bună pentru podeaua cu grătare sau cauciuc (-0,86) comparativ cu podeaua din beton (-0,97).

4-Podelele moi permit mișcarea nelimitată a animalelor în interiorul hambarului. Acest lucru ajută la îmbunătățirea circulației sângelui în țesutul viu al copitelor, oferind astfel mai multă protecție pentru copite și sporind capacitatea marginilor lor exterioare de a suporta cea mai mare parte a greutății animalului în timpul mersului.

Sistemul de răcire

Studiile privind aerul condiționat au arătat o creștere cu 9,4% a producției de lapte și 11–20% a fertilităţii. Cu toate acestea, beneficiile creșterii producției de lapte și fertilității nu au fost în multe cazuri suficiente pentru a compensa cheltuielile de funcționare a unității.

Aburitoarele și aspersoarele pot fi, de asemenea, folosite pentru a crește pierderea de căldură prin evaporare. Rezultatele cu aceste structuri au arătat o creștere a performanței animalelor. Cu toate acestea, au existat multe cazuri de tulburări ale piciorului și muște excesive atunci când au fost folosite pentru pulverizarea de ceață.

Aspersoarele sunt structuri sofisticate și trebuie avută o grijă intensă atunci când le folosiți. Dacă fluxul de apă este blocat din orice motiv, este posibil ca animalele să nu fie aclimatizate din nou la mediul lor și pot apărea multe probleme. Dacă sistemul este automatizat, la aceste dezavantaje s-ar adăuga costuri crescute.

Sistemul de ventilare

De obicei, o vacă de lapte matură va expira 15-19 litri de apă pe zi sub formă de vapori de apă și va produce 600-700 de wați de căldură. Sistemele de ventilație îndepărtează în mod continuu căldura, umezeala și mirosurile create de animale și reînnoiesc aportul de oxigen prin introducerea aerului exterior mai uscat și mai rece.

Schimbul adecvat de aer elimină, de asemenea, gazele precum amoniacul, hidrogenul sulfurat și metanul, care pot fi dăunătoare atât sănătății animalelor, cât și sănătății operatorului. Adăposturile ventilate natural trebuie să aibă deschideri suficiente și amplasate corespunzător, care să poată fi ajustate pentru a profita de efectele de flotabilitate, precum și de forțele și direcția vântului.

Ventilația mecanică poate fi, de asemenea, adoptată în aceste scopuri, dar în multe cazuri nu s-au găsit diferențe între producția de lapte sau persistența lactației între casele de vite ventilate natural sau mecanic.

Facilitățile de hrănire

Concurența dintre bovinele de lapte pentru spațiul de hrană poate provoca stres, pierderi de producție și probleme de sănătate. Asigurarea unui spațiu adecvat de hrănire (70–75 cm per vacă) poate ajuta la atenuarea acestor probleme. De asemenea, suprafața mesei de alimentare trebuie să fie ușor de curățat și păstrată curată.

Trebuie remarcat faptul că silozul este un furaj acid și va eroda suprafețele simple ale mesei de alimentare din beton. Suprafețele precum țiglă, polietilenă, oțel inoxidabil și chiar unii aditivi pentru beton sunt rezistente la acid și vor menține masa de alimentare netedă după ani de utilizare.

Bariera de hrană, care ar putea fi un stâlp șcușină, ar trebui să permită vacilor acces ușor la hrana în fața ei. Vacile pot exercita 225 kg de presiune împotriva barierei pentru a ajunge la hrană, în timp ce doar 100 kg de presiune poate provoca leziuni tisulare ale gâtului și umerilor lor.

Șina trebuie să fie suficient de înaltă pentru ca animalele să ajungă ușor sub ea pentru hrana lor. Această înălțime este adesea stabilită la 120 cm deasupra picioarelor din față ale vacilor și la 10-20 cm înaintea bordului de hrană.

Controlul zgomotului

Vitele pot tolera niveluri moderate de zgomot și se pot adapta cu ușurință la un nivel de intensitate de 60-90 dB. Peste acest nivel însă, animalele sunt grav afectate în ceea ce privește aportul de hrană, procesele metabolice, sistemul endocrin, reproducerea, lactația și imunitate.

Astfel de probleme ar putea fi atenuate prin instalarea de dispozitive de sunet sau rezonatoare sau prin alte mijloace recomandate de un specialist acustic calificat. Acest lucru este deosebit de important în cazurile în care ferma este situată într-o zonă cu survol de aeronave sau în care generatoarele de energie sunt utilizate pentru a se proteja împotriva defectării energiei electrice.

Valoarea confortului vacii

Când vitele au fost domesticite acum aproximativ 10.000 de ani, probabil că erau animale rezistente, lipsite de confort extins și trăind în medii provocatoare. Vacile de lapte de astăzi seamănă mai mult cu sportivii care funcționează foarte bine decât cu creaturile dure și aspre îmblânzite de strămoșii noștri îndepărtați. Deși au o performanță mult mai mare decât predecesorii lor, pot fi mai sensibili la managementul negativ sau factorii de mediu.

Scott Hartwell, CEO și proprietar al Advanced Comfort Technology din Wisconsin, a dedicat o mare parte din ultimii peste 20 de ani îmbunătățirii nivelului de confort al animalelor de lapte. Numeroasele linii de paturi cu apă, huse de saltea, podele din cauciuc și feronerie de instalare ale companiei sale au ca scop menținerea vacilor fericite, relaxate și sănătoase.

Produsele sofisticate din punct de vedere tehnologic ale Advanced Comfort Technology includ un pat cu apă cu două camere, cu camera frontală pentru a legăna genunchii și compartimentul mai mare din spate pentru a pluti corpul. Saltelele pe bază de spumă de latex pot fi, de asemenea, instalate pentru a acoperi paturile pentru o aderență îmbunătățită și un plus de încredere în picioare.

Hartwell crede cu fermitate, deoarece recoltăm o resursă sănătoasă pentru consumul uman de la aceste animale esențiale, că ele merită mai mult decât provizii adecvate de hrană, apă și un acoperiș deasupra capului. Aceste animale respectate merită confort precum aceste paturi cu apă și saltele. Ca un beneficiu suplimentar, confortul ajută la optimizarea producției de lapte, la îmbunătățirea sănătății și la creșterea contribuției generale a efectivului.

Factori care afectează sănătatea

”Confortul este umbrela sub care se concentrează în mare parte limbajul nostru, deoarece se referă la vacile din grajduri și hambare”, spune Hartwell. ”Dar ce încercăm să realizăm când ne gândim la asta?”

În timp ce variabile precum reproducerea, rațiile și apa joacă toate un rol, el spune că timpul optim de culcare care susține sănătatea picioarelor este esențial.

Vacile trebuie să experimenteze perioade de odihnă de susținere pe tot parcursul zilei pentru a maximiza producția, iar paturile inconfortabile oferă doar un somn agitat care compromite sănătatea picioarelor.

Sănătatea picioarelor

”O vacă de cca 725 kg, pe un pat sărac, va fi neliniștită și nu se va întinde așa cum ar trebui. Chiar și atunci când o va face, se va mișca mai mult. Toate acestea îi afectează capacitatea de a produce în funcție de capacitatea ei”.

Hartwell explică că o suprafață trebuie să asigure o sănătate bună a picioarelor, deoarece șchiopătura este o trecere rapidă pentru a părăsi ferma:

”Dacă stă întinsă pe o suprafață incomodă și are ca rezultat deteriorarea piciorului, acest lucru creează o problemă. Proprietarii sunt obligați să decidă dacă o tratează să o țină în turmă, ceea ce înseamnă că nu pot să-i mulgă laptele sau să o trimită din fermă, ceea ce are un cost mai mare”.

Un uger sănătos

Îngrijirea ugerului este, de asemenea, o componentă a sănătății și confortului. În același mod, problemele cu picioarele ar putea afecta sănătatea, dacă o vacă devine susceptibilă la mastită și calitatea laptelui este afectată, producția ei este redusă. Va avea nevoie de timp de tratament în care laptele ei nu poate fi păstrat, calitatea este scăzută și capacitățile sunt împiedicate.

Longevitatea

Longevitatea este un aspect suplimentar pe care Hartwell nu crede că primește suficientă recunoaștere. Dacă o vacă ajunge la a patra sau a cincea lactație, ea produce profit la un nivel ridicat. Anii pentru a o ridica la capacitatea maximă de producție au fost deja recuperați. În acest moment, el își imaginează că fermierii trebuie să se întrebe dacă o turmă mai în vârstă face parte din strategie sau dacă ar trebui să predea animalele la reformă mai rapid.

Elemente de confort

Deși recunoaște că Advanced Comfort Technology oferă echipamente benefice industriei lactate, el subliniază că mulți factori marginali adaugă, de asemenea, valoare umbrelei de confort. El crede că valoarea poate fi adăugată industriei atunci când fermierii își privesc afacerea ca pe o serie de sisteme.

Piesele acestui puzzle de valoare includ dimensiunile adăpostului, ventilația, iluminatul, accesul la apă curată și proaspătă, starea podelei, suprafața de odihnă și dimensiunea spațiului, compoziția și divizoarele standului, buclele și configurarea echipamentului de stand aferent.

”Toate aceste elemente intră în această găleată mare de confort pentru vacă”, adaugă el. ”Și confortul ei este un mecanism pentru a putea optimiza productivitatea întregului efectiv.”

Stresul

În plus, Hartwell consideră că pregătirea angajaților în manipulare și păscut este un element critic. Lucrătorii care mută animalele țipând, fluierând și lovind în cutii introduc stres și reduc capacitatea vacii de a funcționa într-un mod sănătos, similar cu modul în care oamenii care lucrează în condiții stresante nu maximizează în mod normal potențialul.

Din fericire, s-a dovedit că dacă limităm stresul, vacile sunt mai capabile să contribuie la rezultatul final: ”Vacile capabile să existe în mediul lor, mișcându-se liber într-un ritm care nu le face să se simtă grăbite, vor fi mai puțin stresate cu niveluri mai scăzute de cortizol în sistemul lor. Vor fi capabile să rămână mai sănătoase și să aibă performanțe mai bune”.

În plus, vacile de lapte au fost crescute pentru a fi mulse în mod constant, deoarece au nevoie de ușurarea pe care o aduce mulsul. Ele tânjesc la rutină și vor învăța rapid să se mute voluntar în salon.

”Întrebarea este dacă le mutăm într-un mod care introduce inutil stres și, dacă da, care este costul? Din păcate, nu există un mecanism precis pentru a măsura acest lucru. Nu avem o modalitate de a oferi o analiză cost-beneficiu pentru a confirma că, dacă încetăm să țipăm, vom primi o recompensă X.” Din fericire, s-a dovedit că dacă limităm stresul, vacile sunt mai capabile să contribuie la rezultatul final.

Menținerea angajaților mulțumiți

Hartwell recomandă, de asemenea, producătorilor, să facă tot posibilul pentru a se asigura că angajații sunt fericiți și mulțumiți în rolurile lor. Indiferent de profesia aleasă, atunci când indivizii își găsesc împlinirea în munca lor, vor servi industria într-un mod mai împlinit.

”Fie că asta înseamnă o remunerație echitabilă care să răspundă nevoilor financiare și să reducă presiunile financiare, fie să cimenteze responsabilitatea individuală și proprietatea asupra domeniilor sau protocoale și proceduri de instruire pentru a ajuta la clarificarea sarcinilor, satisfacția angajaților poate fi afectată în multe moduri diferite.”

El îndeamnă fermierii să depășească cecul de plată, oferindu-le instrumentele pentru a avea succes în rolurile care le-au fost atribuite și recunoscându-i pentru contribuțiile individuale la echipă. ”Strângerea de mână sau o apreciere directă pentru munca pe care o fac sunt foarte bune pentru oameni”.

Hartwell consideră că sistematizarea sarcinilor este un element al împlinirii angajaților, iar planificarea și organizarea sa facilitează succesul angajaților:

”Oricât de mult se aruncă termenul de agricultură în fabrică, într-o lumină negativă, cred că este util să-l îmbrățișăm în mod pozitiv, privind o fermă ca un tip de proces de producție”, a spus el.

”Când îl consolidăm ca o structură, în cele din urmă reducem timpul, risipa de materiale și incidența defecțiunilor, toate în același timp îmbunătățind calitatea și performanța. Suntem norocoși să lucrăm într-o industrie plină de atât de mulți oameni buni care se unesc pentru a crea o industrie viabilă și profitabilă, dar și una în care vacile sunt respectate și îngrijite în confortul pe care îl merită, ceea ce duce în cele din urmă la îmbunătățirea sănătății lor”.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2