243
Focarul de pestă porcină în cel mai mare stat al cărnii de porc din Germania reprezintă o amenințare pe termen lung la export, notează European Supermarket Magazine.
PPA se extinde
Răspândirea pestei porcine africane în cea mai importantă regiune de creștere a porcilor din Germania a dat o lovitură gravă sectorului, piețele majore, cum ar fi China, probabil că vor menține interdicțiile de import pentru anii următori, au spus analiștii.
După cum revista noastră a anunțat deja, focarul de la o fermă din Emsland, Saxonia Inferioară este primul din regiunea de nord-vest, unde este concentrat o mare parte din sectorul porcilor din Germania.
PPA, care este inofensivă pentru oameni, dar adesea fatală pentru porci, a fost descoperită pentru prima dată în estul Germaniei în septembrie 2020, despre care se crede că a fost răspândită din Polonia de mistreți. Acest lucru a determinat China și alte câteva țări să interzică importurile de carne de porc germană.
„Este o veste foarte înspăimântătoare și dacă existau speranțe că ASF a fost limitată în Germania de Est și că boala era sub control, acestea au fost acum complet aruncate pe fereastră”, a declarat Justin Sherrard, strateg global pentru proteine animale la Rabobank. .
Saxonia Inferioară este cea mai mare zonă de producție de porci din Germania, cu aproximativ 6,4 milioane de porci și purcei, spune biroul național de statistică al Germaniei.
„În contextul în care cazurile de PPA continuă să apară în Germania, nu este de așteptat să se încheie interdicția Chinei de import a cărnii de porc germane”, a declarat Tim Koch, analist de carne la consultanța de piață germană AMI. „Orice speranță că China ar putea ridica interdicția în viitorul apropiat s-a încheiat”.
Germania a fost timp de mulți ani cel mai mare producător de carne de porc al Uniunii Europene, dar a fost depășită de Spania anul trecut, după ce a pierdut accesul la China, cel mai mare importator de carne de porc din lume.
Olanda și Franța sunt în pericol
De asemenea, efectivul de porci din China, cel mai mare din lume, a suferit pierderi mari din cauza PPA, dar acum începe să-și revină.
„China oricum are o nevoie redusă de import de carne de porc din Europa și ar putea trece ani înainte ca piața chineză să poată fi redeschisă exporturilor germane de carne de porc”, a spus Koch.
Numărul tot mai mare de mistreți din Germania, care pot rătăci pe distanțe lungi, înseamnă că era de așteptat o răspândire a bolii, în ciuda eforturilor guvernamentale de a o limita în Germania de Est.
Aproximativ 4.000 de cazuri de PPA la mistreți au apărut în Germania, în principal în statele din estul Brandenburg și Saxonia. Focarul sporește, de asemenea, îngrijorările cu privire la potențiala răspândire în țările vecine.
„Dacă ASF poate face un salt de 500 de kilometri de la estul Germaniei la nordul Germaniei, îngrijorarea este că s-ar putea muta la marile industrii de carne de porc din Olanda și Franța”, a spus Sherrard.
Fără nicio perspectivă imediată de a recâștiga accesul pe piețele majore de export, cum ar fi China, sectorul de creștere a porcilor din Germania este de așteptat să se micșoreze în continuare.
„Sectorul de porc al Germaniei i-ar plăcea să aibă acces la China și alte piețe pierdute de când ASF a intrat în țară”, a spus Sherrard. „Dar cred că există o realizare în Germania că ASF va rămâne în țară pe termen lung și că sectorul cărnii de porc din Germania trebuie să se adapteze la o bază mai mică de clienți”.