690
În prima jumătate a anului 2023, Polonia a produs 1,6 milioane de tone de păsări de curte, în creștere cu 7% față de anul precedent, noteaza PoultryWorld.
Tendița pozitivă va continua
Se estimează că tendința pozitivă va continua, dar factorii de risc sunt încă pe masă, a declarat pentru presa locală Marcin Wroński, director general adjunct al Centrului Național de Sprijin pentru Agricultură.
„Având în vedere condițiile actuale de piață, inclusiv cererea constantă de export puternică, consumul intern ridicat – parțial datorită cetățenilor ucraineni – și competitivitatea păsărilor de curte față de carnea de porc, se poate presupune o creștere a producției de păsări de curte pe parcursul anului 2023.
Polonia va rămâne, de asemenea, cel mai mare producător al acestui produs. carne în Uniunea Europeană”, a menționat Wroński.
Cu toate acestea, a adăugat el, anumite riscuri vor persista și pe parcursul anului, inclusiv costuri de producție relativ mari și posibile focare de gripă aviară în lunile de toamnă și iarnă.
Ultimele luni au fost marcate de o scădere constantă a prețurilor cu amănuntul la carnea de pui de carne, care au scăzut de la 5,89 PLN (1,35 USD) pe kg la 5,32 PLN (1,22 USD) pe kg, ceea ce reprezintă aproape 10%.
Mai mulți factori au contribuit la această tendință, inclusiv creșterea producției interne și reducerea presiunii costurilor. În plus, clienții trec parțial de la carnea de porc la cea de pasăre, a spus Wroński.
„Natura moderată a tendinței de scădere a prețurilor înregistrată în ultimele luni a fost asigurată de cererea constant ridicată pentru acest tip de carne, în fața competitivității prețurilor cu alte surse de proteine animale”, a menționat Wroński.
Dinamica gripei aviare determină exporturile
În 2023, mai multe focare de gripă aviară din UE au limitat în mare măsură oportunitățile de export pentru sectorul păsărilor de curte.
În primele 5 luni ale acestui an, crescătorii de păsări europeni au vândut puțin peste 0,8 milioane de tone de carne de pasăre în echivalent în carcasă clienților din afara UE, în scădere cu 2% față de anul precedent. Marea Britanie a rămas cel mai mare importator de păsări europene.
Cu toate acestea, Polonia a reușit să-și consolideze poziția ca principal exportator european de păsări de curte, a spus Wroński.
În prima jumătate a anului 2023, țara a exportat peste 1 milion de tone de păsări, cu 4% mai mult față de anul precedent.
Aproape 70% din această cifră a fost vândută în UE, în conformitate cu anii precedenți. În același timp, exporturile de păsări de curte către piețele din afara UE au crescut cu 2,3%, până la 300.000 de tone, a raportat Wroński.