177
Printre punctele forte evidențiate de Danemarca s-a numărat și sistemul său SPF pentru controlul bolilor la porcine (Specific Pathogen Free herds – efective de animale libere de microorganisme patogene). Bent Nielsen, șeful Laboratorului pentru Controlul Sănătății și Diagnosticului Porcinelor din cadrul Consiliului Danez pentru Agricultură și Alimentație Consiliului danez (DAFC), a arătat că, de mai mulți ani, o mulțime de boli nu au mai fost semnalate în Danemarca. Ultima apariție a febrei aftoase a fost înregistrată în 1983, în timp ce pesta porcină africană nu a fost deloc raportată, de exemplu.
”În ultimii 40 de ani am folosit un sistem numit SPF, cu foarte bune rezultate”, a precizat Bent Nielsen. Acesta este un sistem care se concentrează pe urmărirea în 3.116 efective (incluzând 7% din scroafele cu statut SPF) a șapte boli infecțioase principale: râia, păduchii, dizenteria porcină, rinita atropică, pleuropneumonia, pneumonie enzootică și sindromul respirator și reproductiv porcin. Așa cu sublinia Bent Nielsen: ”Porcii sănătoși cresc mai repede; prin urmare, cu cât sunt mai sănătoși, cu atât fermierii vor câștiga mai mulți bani”. El a explicat că sistemul protejează, de asemenea, și cumpărătorul prin faptul că fiecare fermă a primit un număr unic, ce permite verificarea istoricului bolilor pentru fiecare efectiv de animale. Cu exporturi de aproximativ 90% din carnea de porc produsă, asigurarea igienei în sectorul său de transport a reprezentat o prioritate pentru industria daneză de gen. Procedura strictă asigură eliminarea oricărei posibilități ca transportul porcilor de la fermă să se intersecteze cu alte transporturi, precum și dezinfectarea ulterioară a oricăror alei folosite de lucrători sau animale. De asemenea, la transport este folosit un camion special dotat, conform standardelor SPF, ce oferă controlul temperaturii precum și un sistem de ventilație care nu permite pătrunderea agenților patogeni pe calea aerului, chiar dacă sunt tranzitate zone în care sunt prezente diverse tipuri de boli. Toate camioanele sunt spălate înainte de a intra în Danemarca și sunt supuse unei perioade de carantină de 48 de ore în cazul în care intră în Danemarca dintr-o țară cu risc al îmbolnăvirilor. Nielsen, de asemenea, a subliniat importanța spălării camioanelor la o temperatură rezonabilă; spălarea mijloacelor de transport înghețate nu a fost eficace în reducerea riscului de răspândire a bolilor, nefiind asigurată dezinfectarea lor în mod corespunzător. Sectorul danez al producerii de carne de porc angajează circa 40.000 de oameni și este un actor global, exportând în 140 de țări. Anul trecut Danemarca a produs un pic sub 30 de milioane de porci, exportând circa 10 milioane de porci în viu. Potrivit lui Martin Andersson de la Centrul de Cercetare pentru Porcine, există în Danemarca, o presiune constantă de a reduce utilizarea antibioticelor în industrie; o altă temă foarte des invocată în discuții este bunăstarea animalelor. Acesta preciza că se dorește înjumătățirea utilizării de antibiotice critice, până la sfârșitul anului viitor.
Și bineînțeles că o altă temă des pomenită în ultimul timp, a fost reprezentată de pierderile importante suportate de sectorul danez al cărnii de porc, ca urmare a situației politice din Rusia și Ucraina. ”Dacă se înregistrează în Europa o supraproducție de carne de porc cu 2-5% mai mare, comparativ cu nivelul consumului, prețurile se reduc cu aproximativ 15%”, arăta Martin Andersson. Andersson a mai spus că utilizarea geneticii - programul DanAvl de creștere a porcilor - a contribuit la creșterea eficienței producției de porcine, mai ales atunci când vine vorba de scroafe. ”Mortalitatea la porc este în scădere - s-a diminuat cu 25% în ultimii cinci ani”, a precizat acesta. Danemarca foloseste, de asemenea, doar vieri Duroc, ce asigură cel mai bun gust pentru carnea de porc. Asger Kjær Nielsen, manager de calitate la Centrul de Cercetare pentru Porcine a explicat că Danemarca a adoptat o legislației cu cerințe suplimentare față de cea impusă de UE, cum ar fi obligativitatea de a avea paie pe podea, și țarcuri-spital special concepute. Există, de asemenea o nouă legislație care va intra în vigoare din luna iulie a anului viitor, în care este prevăzută interzicerea dușumelelor tip grătar. De asemenea, începând cu luna ianuarie 2015, toate scroafele trebuie să fie ținute în stabulație liberă în fermele nou construite - și până în ianuarie 2035 această cerință trebuie să fie respectată și de fermele existente. ”Avem un sistem de control cu trei niveluri, care include un audit propriu, și include 18 de criterii diferite”, a precizat Asger Kjær Nielsen. ”Există o grijă deosebită cu privire la manipularea materialului seminal, precum și cu privire la eliminarea în siguranță a animalelor moarte. Legislația daneză strictă ne creează anumite probleme, dar, de asemenea ne determină să inovăm,” a explicat acesta.