Ferma

684

Prețul porcilor continuă să scadă. Cât de mult și pentru cât timp?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

După cum informează Pig333.com, sesiunea de piață a bursei cărnii de porc de la Lleida a marcat 13 sesiuni consecutive în care prețul de referință al porcului din Spania a scăzut. De la luxosul 2.025 care a rămas neschimbat timp de patru luni până la prețul în vigoare astăzi: 1,68 euro/kg viu. Pe parcurs, prețul Spaniei a scăzut din nou, de această dată cu aproape 20%.

O acumulare de circumstanțe

Prețul spaniol scade pentru că este împovărat de o acumulare de circumstanțe, care erau cu greu previzibile în urmă cu doar trei luni:

Piețele din țările terțe sunt inaccesibile pentru carnea de porc spaniolă; concurența americană (Canada, SUA și Brazilia) are prețuri imbatabile și ne scoate din toate destinațiile asiatice.

În timp ce abatoarele și-au recâștigat o marjă într-o oarecare măsură, perioada de patru luni de pierdere a inimaginabilului le-a forțat să reflecteze, limitându-le dorința de a munci mai mult.

Ca în fiecare an, oferta de porci pentru sacrificare crește în toamnă datorită condițiilor de mediu îmbunătățite care favorizează creșterea.

Pe o piață de urs (aceasta este situația actuală în întreaga Uniune Europeană) niciun operator nu vrea să înghețe, deoarece prețurile la carne de porc vor scădea mai târziu. Se sacrifică doar ceea ce poate fi vândut proaspăt – nimic mai mult sau practic nimic mai mult.

Prețurile organelor și produselor care sunt materii prime pentru gelatină s-au prăbușit șocant; acesta este un alt factor de incertitudine.

De luni de zile, Spania a avut mai puțină aprovizionare din cauza PRRS (sacrări cumulate mai mici cu 8% până în acest an); abatoarele au fost nevoite să-și adapteze capacitatea la aprovizionarea mai scăzută și nu le este ușor să crească brusc.

Toate țările UE suferă de același fenomen: prețurile la porc de sacrificare scad constant

Reducerea dramatică a sacrificării în Europa Centrală (până la 14% în unele cazuri anul acesta, comparativ cu anul trecut deja slab) lasă goluri pentru carnea de porc spaniolă: destinațiile asiatice sunt înlocuite cu destinații din UE.

Fără îndoială, asistăm la o schimbare evolutivă fără întoarcere: exporturile spaniole către țări terțe sunt în scădere, iar exporturile către destinații din UE cresc. Credem că va fi dificil pentru noi să revenim la exportul a mai mult de jumătate din transporturile noastre străine de carne de porc în țări din restul lumii.

În interiorul granițelor UE, echilibrul dintre cerere și ofertă de carne de porc este destul de uniform; atât de mult încât carnea de porc înregistrează prețuri constante, în timp ce prețurile la porc sunt în mod clar în scădere. Adevărul este că o situație ca aceasta este fără precedent: prețurile la carcase de porc au scăzut în medie cu 40 de cenți în aproape toate țările europene reprezentative, iar carnea de porc, cel mult, a scăzut cu doar zece cenți pentru anumite tăieri. Nivelul scăzut de sacrificare este compensat de exporturi extra-UE fixe (aproape nule).

Aproape de pragul de jos

Credem că nu suntem departe de partea de jos în ceea ce privește prețul la porc. S-ar putea foarte bine să se întâmple ca prețul să se stabilizeze în jur de 1,60 euro/kg viu. În orice caz, orice s-ar întâmpla, 2023 va fi un an bun pentru fermierii spanioli.

Nu pentru abatoare, pentru că cele patru luni cu un preț stratosferic au fost o povară care nu va putea fi ridicată în săptămânile care au mai rămas.

Abatorul de acum până la sfârșitul anului ar trebui să fie foarte semnificativ pentru că porcii sunt acolo și, în sfârșit, cel mai bine ar trebui ca abatorul să prelucreze cât mai multe kilograme.

Oaspete de piatră din întregul lanț de prelucrare a cărnii de porc este producătorul de cârnați. Prețurile extraordinare la carne de porc nu s-au putut reflecta în produsele procesate și această situație a existat și a persistat de luni și luni.

Legiferarea europeană a industriei

De-a lungul anilor, UE a legiferat și reglementat industria. Pas cu pas și regulament cu regulament, a fost țesut un cadru legal care restrânge competitivitatea industriei porcine europene în lume.

Legile de protecție a mediului, toată legislația privind bunăstarea animalelor (importantă și cu siguranță necesară, dar în multe cazuri exclusivă doar Europei) creează costuri suplimentare care ne limitează competitivitatea într-o lume globalizată. Acesta este un fapt.

Ni se pare că pe termen mediu și lung UE va avea o rată de autosuficiență de 100% sau puțin mai mult. Centrul de greutate al producției europene de porci se mută, pe o cale fără întoarcere, spre Sud.

UE a practicat o politică foarte protecționistă în problemele porcinelor. Obstacolele și dificultățile în calea importului gratuit de carne de porc din afara UE au făcut imposibilă intrarea pe scară masivă a cărnii de porc americane ieftine (din Brazilia, SUA sau Canada).

Ca răspuns la cerințele și presiunile Organizației Mondiale a Comerțului, UE a fost nevoită în urmă cu câțiva ani să acorde câtorva țări individuale niște cote de carne de porc fără tarife (din Canada, Chile...). Impactul lor asupra pieței în ansamblu este destul de nesemnificativ, așa cum s-a demonstrat anul acesta.

Suntem acolo unde suntem. Continuă reorganizarea producției europene de porci. Iar peisajul și scenariile sunt în continuă schimbare. Spania, în rolul său de lider european, pare a fi chemată să-și crească ponderea specifică în cadrul industriei porcine din Uniunea Europeană în detrimentul Germaniei, fostul lider.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2