Ferma

246

Producția de carne de porc din UE va scădea ușor în 2025

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Producția de carne de porc din UE este de așteptat să scadă ușor cu 0,5% în 2024 și cu 0,2% în 2025, informează PigProgress, în urma ultimelor analize ale specialiștilor continentali. Focarele de pestă porcină africană rămân un risc pentru producție.

Consum stabil

Pentru 2025, consumul UE pe cap de locuitor este de așteptat să se stabilizeze la 30,9 kg, în timp ce prețurile mai puțin competitive ale cărnii de porc din UE fac exporturile către piața globală o adevărată provocare. Menționăm că în România, consumul este de cca 37 de kilograme annual, pe cap de consumator.

Acestea sunt concluziile Comisiei Europene în cea mai recentă Perspectivă pe termen scurt a piețelor agricole.

„După ce s-au confruntat cu șocuri severe și volatilitate ridicată în anii precedenți, piețele agricole din UE dau semne pozitive de stabilizare, deoarece costurile inputurilor au scăzut constant în ultimele luni, iar inflația alimentară a revenit la un ritm moderat.

Mediul macroeconomic general și al prețurilor alimentelor indică posibile îmbunătățiri ale cererii de produse agroalimentare în majoritatea sectoarelor.

Cu toate acestea, perspectivele rămân supuse unui grad ridicat de incertitudine, legat de evenimente meteorologice, conflicte geopolitice și boli ale animalelor și plantelor”, spune CE.

Cele mai mari creșteri în Polonia

Experții de la Bruxelles se așteaptă ca cele 27 de țări UE să producă 20,77 milioane de tone de carne de porc în anul curent, ceea ce ar fi cu jumătate de procent mai puțin față de an. În prima jumătate a anului 2024, producția de carne de porc din UE a crescut cu 1,7% față de an.

Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Polonia cu 77.000 t (+9%), în Ungaria cu 18.000 t (+8,3%) și în Germania cu 18.000 t (+0,9%).

Producția a scăzut în Spania, principalul producător european de carne de porc, cu 5.000 t (0,2%). În aceeași perioadă, în Danemarca au fost sacrificate mai puține animale, dar greutatea medie a carcasei a crescut (+17.000 t, +2,5% de la an la an).

Consum stabil

Consumul a fost stabil până acum în 2024, fără creșterea obișnuită în lunile de vară. Consumul pe cap de locuitor al UE este de așteptat să scadă în continuare la 30,9 kg până la sfârșitul anului (-0,4% față de an). Pentru 2025, consumul UE pe cap de locuitor este de așteptat să se stabilizeze la 30,9 kg de la an la an.

Export de carne de porc

Exportul de carne de porc poate ajunge la 2,93 milioane de tone în 2024, cu 2,5% mai puțin decât în ​​2023, cu o scădere modestă suplimentară de 2,0% până la 2,87 milioane de tone în anul următor.

CE avertizează că prețurile cărnii de porc fac din exporturile către piața globală o adevărată provocare. În prima jumătate a anului 2024, exporturile UE au înregistrat o scădere de 6% față de an, în principal către China (-27%). În plus, exporturile către Marea Britanie au scăzut și ele (3% de la an la an).

Concurența puternică a prețurilor din Brazilia și SUA a creat provocări pentru exporturile UE către unele piețe cu valoare ridicată, cum ar fi Japonia sau Australia, deși au existat câștiguri în Coreea de Sud și piețe cu valoare mai mică, cum ar fi Filipine și Vietnam.

Dacă diferența de prețuri dintre UE și concurenții internaționali continuă să scadă, acest lucru ar putea stimula exporturile UE pe piața internațională. Cu o posibilitate de taxe compensatorii din China, exporturile de carne de porc în 2025 ar putea scădea în continuare.

Importul de carne de porc

Importurile totale de carne de porc din UE au fost de 53.711 de tone în ianuarie-iunie 2024 (+1% de la an la an). Importurile din Marea Britanie reprezintă aproximativ 2/3 din totalul importurilor de carne de porc din UE și au scăzut cu 2,2% în aceeași perioadă.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2