Repere

147

PWC: Sinteza modificărilor fiscale adoptate de Guvern prin OUG nr. 156/2024

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență nr. 156/2024 (OUG nr. 156/2024, Ordonanța-trenuleț) care introduce noi măsuri pentru consolidarea fiscală și combaterea evaziunii fiscale.  Iată-le sintetizate aici de PriceWaterhouseCooper. 

Codul fiscal

Titlul II  

Impozitul pe profit, Impozitul pe dividende

Pentru dividendele distribuite după data de 1 ianuarie 2025, cota de impozit pe dividende se majorează de la 8% la 10%.

În cazul dividendelor distribuite în baza situațiilor financiare interimare întocmite în cursul anului 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, cota de impozit pe dividende este de 8%, fără recalcularea impozitului pe dividendele respective, după regularizarea acestora pe baza situațiilor financiare anuale aferente exercițiului financiar 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024. 

Titlul III 

Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor

Începând cu 1 ianuarie 2025, plafonul de venituri utilizat pentru încadrarea unei persoane juridice române ca microîntreprindere se reduce de la 500.000 euro la 250.000 euro. Acest plafon va fi redus la 100.000 euro începând cu 1 ianuarie 2026.

Totodată, pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor, a fost elimină condiția  de realizare de venituri, altele decât cele din consultanță şi/sau management, în proporție de peste 80% din veniturile totale.

Începând cu 1 ianuarie 2025, s-a extins lista codurilor CAEN, astfel că se aplică un impozit pe veniturile microîntreprinderilor de 3% și pentru microîntreprinderile care desfășoară activități principale sau secundare  corespunzătoare codurilor CAEN 6210 — Activități de realizare a softului la comandă (software orientat client), 6290 — Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5611 — Restaurante, 5612 — Activități ale unităților mobile de alimentație și 5622 — Alte servicii de alimentație n.c.a. 

Titlurile IV și V- Impozitul pe venit și contribuții sociale 

·         Eliminarea facilităților fiscale aplicabile angajaţilor din sectorul construcțiilor, sectorul agricol, industria alimentară și cel al creării  de programe pentru calculator 

Începând cu veniturile lunii ianuarie 2025, se elimină facilitățile fiscale privind scutirea de la plata impozitului pe venit și a contribuției la fondurile de pensii administrate privat pentru salariații din sectorul IT, construcții și domeniul agroalimentar, aplicabilă în trecut pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei inclusiv.

·         Scutirea de impozit pe venit și contribuții sociale  a sumei de 300 lei/lună pentru anumite categorii de salariați

De la 1 ianuarie 2025, pentru salariații care desfășoară activitate în baza contractului individual de muncă, încadrați cu normă întreagă, la locul unde au funcția de bază, nu se datorează impozit pe venit și nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii suma de 300 lei/lună, reprezentând venituri din salarii și asimilate salariilor, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

·         Salariul de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri, este egal cu salariul minim brut pe țară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna căreia îi sunt aferente veniturile. (Condiția nu se consideră îndeplinită dacă, în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a OUG nr. 156/2024  și 31 decembrie 2025, este diminuat nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri).

·         Venitul brut realizat din salarii și asimilate salariilor, fără a include contravaloarea tichetelor de masă, voucherelor de vacanță, respectiv indemnizația de hrană, acordate în baza aceluiași contract individual de muncă, pentru aceeași lună, nu depășește nivelul de 4.300 lei inclusiv.

Aceste prevederi se aplică veniturilor aferente lunilor ianuarie - decembrie 2025 inclusiv. 

·         Impozitul pe dividendele distribuite persoanelor fizice 

Impozitul pe dividendele distribuite persoanelor fizice după data de 1 ianuarie 2025  a crescut de la 8% la 10%, aceeași cotă fiind aplicabilă și câștigului obținut de persoanele fizice ca urmare a deținerii de titluri de participare la organisme de plasament colectiv. 

În cazul dividendelor distribuite în baza situațiilor financiare interimare întocmite în cursul anului 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, cota de impozit pe dividende este de 8%, fără recalcularea impozitului pe dividendele respective, după regularizarea acestora pe baza situațiilor financiare anuale aferente exercițiului financiar 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024. 

Titlul IV  

Impozitul pe veniturile obținute din România de nerezidenți

Pentru dividendele distribuite după data de 1 ianuarie 2025 de un rezident român către un nerezident, cota de impozit pe dividende se majorează de la 8% la 10%.

Titlul X 

Impozitul pe construcții

Se reinstituie impozitul pe construcții începând cu 1 ianuarie 2025, cu următoarele modificări:

·         Impozitul pe construcții se calculează prin aplicarea cotei de 1% asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX din Codul fiscal. Intră sub incidența acestor prevederi și valoarea clădirilor din parcurile industriale, științifice și tehnologice care nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădiri.

·         În situația construcțiilor de natura domeniului public/privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale, impozitul este datorat de contribuabilii care le au în administrare/concesiune/folosință cu titlu gratuit/închiriere.

Normele de aplicare a impozitului pe construcții vor fi publicate în 90 zile de la intrarea în vigoare a OUG nr. 156/2024.  

Impozitul pe construcții se plătește în două rate egale până la datele de 30 iunie, respectiv 31 octombrie inclusiv.

Salariul minim brut garantat în plată 

De la 1 ianuarie 2025, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri,  pentru un program normal de lucru în medie de 165,334 ore pe lună, este de:

·          4.582 lei lunar, pentru sectorul construcții, reprezentând în medie 27,714 lei/oră;

·         4.050 lei lunar, pentru sectorul agricol și industria alimentară, reprezentând în medie 24,496 lei/oră.

Sursa:[Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 156/2024 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene, publicată în Monitorul Oficial nr. 1334 din 31 decembrie 2024] (Foto: Freepik) 

aflat

anterior

read

newsletter1

newsletter2