Ferma

811

Rabobank: În 2024 va crește producția globală de carne

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Producția de proteine animale este de așteptat să crească într-un ritm mai lent în 2024, deoarece marjele continuă să se îngusteze din cauza schimbărilor structurale în condițiile pieței, potrivit unui nou raport al Rabobank.

Costuri mai mari, livrări mai stricte

Raportul anual Global Animal Protein Outlook a remarcat că costurile de producție mai mari și livrările mai stricte vor crește prețurile proteinelor animale și vor limita consumul global anul viitor, adăugând că producătorii și procesatorii vor trebui să se adapteze pentru a menține succesul.

Justin Sherrard, strateg global pentru proteine animale la Rabobank, a declarat: „Este o dovadă a rezistenței și flexibilității companiilor de-a lungul lanțurilor de aprovizionare cu proteine animale că acestea continuă să crească producția și să răspundă așteptărilor clienților, pe fondul unor condiții de piață atât de provocatoare.

„În ciuda unei crize a costului vieții care pune presiune asupra finanțelor consumatorilor, continuă să existe cerere pentru proteine animale, iar companiile au reușit să depășească provocările, de la costuri ridicate până la incertitudinea de reglementare și boli, pentru a le valorifica”.

Alte Constatări

Raportul anticipează că costurile de intrare și inflația sunt probabil să scadă, dar vor rămâne la un nivel mai ridicat decât în perioada pre-pandemie.

Cumpărătorii sunt din ce în ce mai obișnuiți cu prețuri mai mari și s-a observat că aceștia sunt dispuși să plătească o primă de calitate pe unele piețe, a menționat acesta.

Rabobank prevede, de asemenea, unele schimbări permanente ale pieței, precum înăsprirea pieței muncii și creșterea costurilor de producție ca urmare a schimbărilor demografice și o încetinire a consumului din cauza reducerii populației.

Companiile vor fi sub presiune să investească în modernizarea sistemelor de producție pentru a satisface nevoile pieței emergente, pentru a îndeplini cerințele de reglementare și pentru a răspunde preferințelor în schimbare ale consumatorilor în ceea ce privește durabilitatea.

Condițiile meteorologice nefavorabile și bolile prezintă, de asemenea, provocări, a adăugat Rabobank.

Sherrard a explicat: „În loc să învingă pur și simplu furtuna, întreprinderile cu proteine animale trebuie să își facă un bilanț al punctelor forte și să se pregătească pentru a-și tranzita lanțurile de aprovizionare la operarea într-un mediu cu costuri ridicate și marje strânse.

„Companiile ar trebui să își îmbunătățească productivitatea, să-și revizuiască portofoliile existente, să consolideze parteneriatele cu lanțul de aprovizionare, să sporească investițiile în dezvoltarea de noi produse și să își ajusteze strategiile de preț pentru a face față provocărilor anului viitor.”

Perspectivă de producție

Analistii de la Rabobank prezic o crestere marginala a productiei de la an la an de 0,5% la 247 milioane de tone de proteine animale anul viitor pe pietele majore din America de Nord, Brazilia, Europa, Oceania, China si Asia de Sud-Est.

Păsările de curte și acvacultura sunt cele două categorii care se așteaptă să înregistreze o creștere a producției în 2024.

Producția de carne de vită va continua scăderea observată în 2023, mișcându-se odată cu modificările ciclurilor de bovine în America de Nord, în timp ce producția de carne de porc se va contracta, de asemenea, modest, se mai arată în raport.

În altă parte, fructele de mare de captură sălbatică vor reveni la modelul pe termen lung de scădere a producției după un an de expansiune în 2023.

Oferta de somon este de așteptat să se extindă cu 4% până la 5% după doi ani de contractare a producției și plată. Prețul relativ competitiv față de alte proteine va stimula cererea, a adăugat Rabobank.

Creștere pe regiuni

La nivel regional, Brazilia și Asia de Sud-Est vor înregistra cea mai rapidă creștere a producției de carne de pasăre și carne, potrivit raportului.

În Brazilia, producția va crește la toate speciile, în frunte cu carnea de porc și pasăre, deși va încetini față de nivelurile din 2023.

Între timp, China și țările din Oceania, Australia și Noua Zeelandă, vor avea o creștere marginală, păsările de curte fiind cel mai bine plasate în China și carnea de porc și vită sub presiune, a menționat Rabobank. Europa și America de Nord vor înregistra o contracție generală a producției.

„Nu toate schimbările structurale de pe piață sunt dăunătoare – multe oferă noi oportunități pentru companii de a-și îmbunătăți procesele și produsele”, a adăugat Sherrard.

„Acele companii care pot demonstra agilitate în adaptarea la noul mediu și pot naviga pe dorința consumatorilor de a plăti pentru anumite preferințe vor putea profita de piața mai strânsă și vor ieși în top”.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2